Brits minister van Buitenlandse Zaken wil lossere banden met EU

Groot-Brittannië kan voordeel halen uit lossere banden met de EU, vindt de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

Groot-Brittannië kan voordeel halen uit lossere banden met de Europese Unie. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zaterdag verklaard in een interview met The Times.

De eurosceptische Hague benadrukt dat zijn land gelijk heeft gehad om niet tot de euro toe te treden. De schuldencrisis is daar het bewijs van, meent hij. Een eurozone in het leven roepen zonder een harmonisering van het fiscale en budgettaire beleid was een “monumentale fout”, klinkt het.

De minister van Buitenlandse Zaken is echter van mening dat Groot-Brittannië ook best op andere vlakken afstand neemt van de EU. “We zouden het beter kunnen doen door niet mee te doen (…) Wij zouden willen dat sommige Europese bevoegdheden terug in Britse handen komen”.

80 Tory-parlementsleden eisten onlangs van premier David Cameron om de banden met de EU te herbekijken en daarover een referendum te organiseren. Cameron wees dat echter van de hand, hij moet immers rekening houden met zijn meer pro-Europese coalitiepartner, de Liberal Democrats. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content