In 2012 had het Britse leger het geheime plan voor ogen om 100.000 Syrische rebellen op te leiden om zo het regime van president Bashar al-Assad omver te werpen. Generaal, en ondertussen Sir, David Richards kwam destijds met het idee op de proppen. Hoewel het leger vaker plannen schetst voor allerlei mogelijke scenario's, werd het idee van Richards serieus overwogen.

Bases Turkije en Jordanië

Het plan werd voorgelegd aan de premier David Cameron, maar ook prominente figuren in de Verenigde Staten - zoals generaal Martin Dempsey, ex-staatssecretaris Hillary Clinton, voormalig minister van Defensie Leon Panetta en hoofd van de CIA David Petraeus - waren op de hoogte. Uiteindelijk werd het plan afgevoerd, omdat het te riskant zou zijn.

De Britse nieuwszender BBC onthulde dat Richards een internationale samenwerking nastreefde dat een leger van gematigde Syrische rebellen gedurende een jaar zou trainen in bases in Turkije en Jordanië. Een oplossing voor de tegenzin van ministers om Britten ter plaatse te sturen.

De generaal zag het leger later naar Damascus oprukken met luchtdekking van geallieerden uit het Westen en de Golfstaten. Toen Richards het plan optekende, was er nog een sterke aanhang in Groot-Brittannië en de VS voor een interventie in de Syrische burgeroorlog met eventuele bewapening en training van rebellen.

Geen goedkeuring

Toch werd het plan uiteindelijk van tafel geveegd. De Amerikaanse president Barack Obama, die veel moeite had gedaan om de Amerikaanse militairen uit Irak terug te trekken, wilde niet in een ander conflict in het Midden-Oosten verzeild raken. Vooral het bewapenen van rebellen uit vijandige groeperingen, kon niet op de goedkeuring van de VS rekenen.

Ook de mogelijke Britse inmenging in de burgeroorlog werd onwaarschijnlijk toen parlementsleden tegen actie in Syrië stemden in augustus 2013.

Opmars ISIS

Twee jaar na Richards' plan is de instabiliteit in de regio toegenomen. Obama heeft het roer omgegooid nadat militanten van de terreurorganisatie ISIS (Islamitische Staat van Irak en de Levant) delen van Irak en Syrië met geweld innamen. De Amerikaanse president wil 500 miljoen dollar (367 miljoen euro) investeren om de gematigde oppositie in Syrië te trainen en uit te rusten met het juiste materiaal. Daarvoor heeft de president wel nog de goedkeuring van het Congres nodig.

Obama's plan leunt aan bij het voorstel van Richards. Dat voorstel moest de Syrische burgeroorlog, die nog steeds aan de gang is, beëindigen.

Monzer Akbik van de oppositiegroep de Syrische Nationale Coalitie vertelde de BBC dat de internationale gemeenschap 'een grote kans' gemist heeft. 'Het leven van tienduizenden burgers had gered kunnen worden. Ook de enorme humanitaire catastrofe had zo vermeden kunnen worden. De internationale gemeenschap heeft die misdaden niet helpen voorkomen en heeft tegelijk ook nagelaten de mensen ter plaatse te steunen.'

Ondertussen heeft de burgeroorlog in Syrië naar schatting 100.000 slachtoffers gemaakt. In drie jaar tijd zijn ook miljoenen burgers op de vlucht geslagen. (WB)

In 2012 had het Britse leger het geheime plan voor ogen om 100.000 Syrische rebellen op te leiden om zo het regime van president Bashar al-Assad omver te werpen. Generaal, en ondertussen Sir, David Richards kwam destijds met het idee op de proppen. Hoewel het leger vaker plannen schetst voor allerlei mogelijke scenario's, werd het idee van Richards serieus overwogen.Het plan werd voorgelegd aan de premier David Cameron, maar ook prominente figuren in de Verenigde Staten - zoals generaal Martin Dempsey, ex-staatssecretaris Hillary Clinton, voormalig minister van Defensie Leon Panetta en hoofd van de CIA David Petraeus - waren op de hoogte. Uiteindelijk werd het plan afgevoerd, omdat het te riskant zou zijn.De Britse nieuwszender BBC onthulde dat Richards een internationale samenwerking nastreefde dat een leger van gematigde Syrische rebellen gedurende een jaar zou trainen in bases in Turkije en Jordanië. Een oplossing voor de tegenzin van ministers om Britten ter plaatse te sturen.De generaal zag het leger later naar Damascus oprukken met luchtdekking van geallieerden uit het Westen en de Golfstaten. Toen Richards het plan optekende, was er nog een sterke aanhang in Groot-Brittannië en de VS voor een interventie in de Syrische burgeroorlog met eventuele bewapening en training van rebellen. Toch werd het plan uiteindelijk van tafel geveegd. De Amerikaanse president Barack Obama, die veel moeite had gedaan om de Amerikaanse militairen uit Irak terug te trekken, wilde niet in een ander conflict in het Midden-Oosten verzeild raken. Vooral het bewapenen van rebellen uit vijandige groeperingen, kon niet op de goedkeuring van de VS rekenen. Ook de mogelijke Britse inmenging in de burgeroorlog werd onwaarschijnlijk toen parlementsleden tegen actie in Syrië stemden in augustus 2013.Twee jaar na Richards' plan is de instabiliteit in de regio toegenomen. Obama heeft het roer omgegooid nadat militanten van de terreurorganisatie ISIS (Islamitische Staat van Irak en de Levant) delen van Irak en Syrië met geweld innamen. De Amerikaanse president wil 500 miljoen dollar (367 miljoen euro) investeren om de gematigde oppositie in Syrië te trainen en uit te rusten met het juiste materiaal. Daarvoor heeft de president wel nog de goedkeuring van het Congres nodig.Obama's plan leunt aan bij het voorstel van Richards. Dat voorstel moest de Syrische burgeroorlog, die nog steeds aan de gang is, beëindigen.Monzer Akbik van de oppositiegroep de Syrische Nationale Coalitie vertelde de BBC dat de internationale gemeenschap 'een grote kans' gemist heeft. 'Het leven van tienduizenden burgers had gered kunnen worden. Ook de enorme humanitaire catastrofe had zo vermeden kunnen worden. De internationale gemeenschap heeft die misdaden niet helpen voorkomen en heeft tegelijk ook nagelaten de mensen ter plaatse te steunen.'Ondertussen heeft de burgeroorlog in Syrië naar schatting 100.000 slachtoffers gemaakt. In drie jaar tijd zijn ook miljoenen burgers op de vlucht geslagen. (WB)