Brits fregat onderschept Russische onderzeeër in Kanaal

09/06/16 om 04:02 - Bijgewerkt om 04:02

Een Russische onderzeeër werd dinsdag en woensdag geëscorteerd door de Britse Royal Navy in het Engelse kanaal, toen die de Straat van Dover naderde, niet ver van de Belgische kust. Volgens de Russen ging het om een routinetocht.

Brits fregat onderschept Russische onderzeeër in Kanaal

Archiefbeeld van een Russische onderzeeër bij de haven van Vladivostok © REUTERS

De onderzeeër "Stary Oskol" en de sleepboot "Altai" die hem vergezelde, werden dinsdag onderschept door een Britse fregat, de HMS Kent, toen ze zeestraat tussen Groot-Brittannië en Frankrijk naderden ter hoogte van Dover, zo schrijft de krant The Telegraph. De Britse minister van Defensie Michael Fallon was vol lof over het optreden van de Royal Navy. "Dit toont aan dat het nauwlettend bewaken van internationale en territoriale wateren Groot-Brittannië veilig houdt en ons beschermd tegen mogelijke bedreigingen". De kapitein van de Britse fregat, Daniel Thomas, zei dat de boot gelokaliseerd werd met de hulp van de NAVO-bondgenoten en dat de onderzeeër gedurende zijn hele passage geëscorteerd zou worden.

'Bang maken'

De Russische ambassade in Londen omschreef de doortocht aan lage snelheid door internationale wateren als "routine", en beschuldigde de Britse regering ervan "hun bevolking bang te maken" door te doen uitschijnen dat Rusland een bedreiging vormt. In Moskou zelf zei het Russische ministerie van Defensie "verrast" te zijn over de artikels die hierover verschenen in de Britse pers. Volgens het Russische persagentschap Itar-Tass keerde de Stary Oskol terug naar de Russische vloot in de Zwarte Zee, na oefeningen in de Oost- en Noordzee.

(Belga/RR)

Onze partners