Brexitwet van Boris Johnson krijgt groen licht van Brits Lagerhuis

Boris Johnson (r) © Belga Image

Het Britse Lagerhuis heeft de brexitwet van premier Boris Johnson, wellicht definitief, goedgekeurd. Dat gebeurde met 330 stemmen voor, en 231 tegen. De Britten willen op 31 januari uit de EU stappen.

De leden van het House of Commons debatteerden de voorbije drie dagen over de Withdrawal Agreement Bill, de wet die het brexitakkoord dat premier Boris Johnson sloot met de Europese Unie moet omzetten in nationale wetgeving.

Alle leden van het parlement konden amendementen indienen op de plannen van de premier. Zo dienden de Schotse nationalisten van SNP een voorstel in om de brexitwet in zijn geheel weg te stemmen, maar dat werd met een ruime meerderheid verworpen. Ook andere amendementen haalden het niet, of werden niet ter stemming gebracht.

De regering van premier Boris Johnson boekte zo een grote overwinning. 330 parlementsleden zetten het licht op groen, 231 stemden tegen. Dat is ooit anders geweest, maar sinds de parlementsverkiezingen van midden december hebben de Conservatieven van Johnson na twee jaar opnieuw een comfortabele meerderheid in het parlement.

Het voorstel verhuist nu naar het Hogerhuis, dat volgende week de kans krijgt amendementen in te dienen. Enkel als de wet nog aangepast wordt, moeten de leden van het Lagerhuis nog eens stemmen. Maar wellicht blijft de wet ook na de doortocht in het House of Lords ongewijzigd. Dan is het de beurt aan de Queen om de wet te ondertekenen, waarna het Europees Parlement de tekst moet ratificeren.

De Britten willen op 31 januari uit de Europese Unie stappen. Alles moet dus rond zijn voor die datum om 23 uur lokale tijd, het moment van de brexit. Daarna begint een overgangsperiode tot eind dit jaar. In de onderhandelingen afgelopen najaar hadden Brussel en Londen afgesproken een mogelijkheid te voorzien om die fase met maximaal twee jaar te verlengen, maar de Britse regering paste de brexitwet aan om zo’n verlenging uit te sluiten. Dat betekent dat Londen en Brussel vanaf februari amper elf maanden de tijd hebben om een akkoord over de toekomstige handelsrelaties te bereiken, een huzarenstukje.

De Europese Unie staat klaar om een “ambitieus en breed partnerschap” te onderhandelen, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gisteren nog na een bezoek aan de Britse hoofdstad. Maar in een alomvattend akkoord op zo’n korte termijn gelooft ze niet. “We zullen prioriteiten moeten stellen”. Voor Brussel zijn dat de integriteit van de EU en van de eenheidsmarkt en de douane-unie. “Daarover kunnen geen compromissen gesloten worden”, waarschuwde de Duitse.

Partner Content