De EU en het Verenigd Koninkrijk zoeken al maanden naar een oplossing om te voorkomen dat er opnieuw een fysieke grens zou ontstaan tussen Ierland, een lidstaat van de EU, en de Britse provincie Noord-Ierland. Het struikelblok belet dat vooruitgang kan worden geboekt in de onderhandelingen.

'De ministers hebben bewezen dat ze vastberaden zijn de eenheid tussen de 27 te behouden. Ze hebben eveneens hun vertrouwen bevestigd in hun onderhandelaar en zijn inspanningen met het oog op het sluiten van een deal gesteund', luidde het bij monde van de Oostenrijkse minister Gernot Blümel, na de uiteenzetting van Barnier.

Bij zijn aankomst aan de Raad benadrukte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders te hopen dat er tegen Kerstmis vooruitgang kan worden geboekt.

In oktober hadden de EU-leiders nog gewaarschuwd dat er zonder vooruitgang in het Ierse dossier, mogelijk geen bijzondere top halfweg november zou plaatsvinden. Volgens minister Reynders zou zo'n top bijeenroepen weinig zin hebben, gezien het gebrek aan betekenisvolle vooruitgang.

De EU en het Verenigd Koninkrijk zoeken al maanden naar een oplossing om te voorkomen dat er opnieuw een fysieke grens zou ontstaan tussen Ierland, een lidstaat van de EU, en de Britse provincie Noord-Ierland. Het struikelblok belet dat vooruitgang kan worden geboekt in de onderhandelingen. 'De ministers hebben bewezen dat ze vastberaden zijn de eenheid tussen de 27 te behouden. Ze hebben eveneens hun vertrouwen bevestigd in hun onderhandelaar en zijn inspanningen met het oog op het sluiten van een deal gesteund', luidde het bij monde van de Oostenrijkse minister Gernot Blümel, na de uiteenzetting van Barnier. Bij zijn aankomst aan de Raad benadrukte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders te hopen dat er tegen Kerstmis vooruitgang kan worden geboekt. In oktober hadden de EU-leiders nog gewaarschuwd dat er zonder vooruitgang in het Ierse dossier, mogelijk geen bijzondere top halfweg november zou plaatsvinden. Volgens minister Reynders zou zo'n top bijeenroepen weinig zin hebben, gezien het gebrek aan betekenisvolle vooruitgang.