De commissie komt maandagochtend bijeen om de toestand te bespreken en na te denken over wat haar nu te doen staat, twitterde voorzitter David McAllister. Omdat er dit weekend geen akkoord is gekomen, 'zal het Europees Parlement geen gelegenheid hebben om een overeenkomst dit jaar zijn goedkeuring te geven'.

De onderhandelingen 'blijven moeilijk en er blijven belangrijke twistpunten', zei een hooggeplaatste Britse bron eerder op de avond al. 'De teams hebben de hele dag onderhandeld en verwachten maandag verder te gaan.'

Het Europees Parlement had zondag middernacht als eindstreep gesteld, maar dat wordt dus niet gehaald. Omdat de instemming van het parlement nodig is voor een akkoord, leek deze deadline serieuzer dan eerdere, die even zo vaak werden overschreden als gesteld.

Er zijn drie opties denkbaar. De afgelopen dagen werd steeds vaker geopperd dat een akkoord op 1 januari ook voorlopig zou kunnen ingaan en pas nadien aan het parlement voorgelegd. Anderzijds hebben de groenen eerder al gevraagd om een verlenging van de termijn voor de onderhandelingen en de ratificatie. De derde optie zou een soort technische 'time-out' zijn rond de jaarwisseling.

Als de EU en het VK er niet uitkomen, stuiten de onderlinge handel en verkeer vanaf de jaarwisseling op controles, heffingen en administratieve rompslomp.

De Britten hebben de EU begin dit jaar al verlaten, maar houden zich tot 1 januari nog aan de EU-regels.

De commissie komt maandagochtend bijeen om de toestand te bespreken en na te denken over wat haar nu te doen staat, twitterde voorzitter David McAllister. Omdat er dit weekend geen akkoord is gekomen, 'zal het Europees Parlement geen gelegenheid hebben om een overeenkomst dit jaar zijn goedkeuring te geven'. De onderhandelingen 'blijven moeilijk en er blijven belangrijke twistpunten', zei een hooggeplaatste Britse bron eerder op de avond al. 'De teams hebben de hele dag onderhandeld en verwachten maandag verder te gaan.'Het Europees Parlement had zondag middernacht als eindstreep gesteld, maar dat wordt dus niet gehaald. Omdat de instemming van het parlement nodig is voor een akkoord, leek deze deadline serieuzer dan eerdere, die even zo vaak werden overschreden als gesteld. Er zijn drie opties denkbaar. De afgelopen dagen werd steeds vaker geopperd dat een akkoord op 1 januari ook voorlopig zou kunnen ingaan en pas nadien aan het parlement voorgelegd. Anderzijds hebben de groenen eerder al gevraagd om een verlenging van de termijn voor de onderhandelingen en de ratificatie. De derde optie zou een soort technische 'time-out' zijn rond de jaarwisseling. Als de EU en het VK er niet uitkomen, stuiten de onderlinge handel en verkeer vanaf de jaarwisseling op controles, heffingen en administratieve rompslomp. De Britten hebben de EU begin dit jaar al verlaten, maar houden zich tot 1 januari nog aan de EU-regels.