‘Brexit zou grote bedreiging vormen voor globale economische groei’

© REUTERS

De leiders van de zeven belangrijkste geïndustrialiseerde landen (G7) hebben vrijdag verklaard dat de wereldwijde economische groei een “dringende prioriteit” is. Ze stelden bovendien dat een Brexit een ernstige bedreiging zou vormen voor de wereldeconomie.

“Een wereldwijde groei is onze urgente prioriteit”, aldus de G7-leiders in hun slotverklaring na de top in het havenstadje Ise-Shima. De staats- en regeringsleiders gaan ervan uit dat “de wereldwijde groei gematigd zal blijven en onder haar potentieel, terwijl de risico’s van een zwakke groei blijven bestaan”. Daarom hebben ze “hun engagement herhaald om alle instrumenten te gebruiken -monetair, budgettair en structureel-, zowel individueel als collectief”.

Brexit

In hun eigen landen, hebben de leiders zich geëngageerd om “structurele hervormingen door te voeren om de groei, de productiviteit en het productiepotentieel te bevorderen, en het voortouw te nemen bij het aanpakken van de structurele uitdagingen”.

De leiders hebben het in het document ook over het referendum van 23 juli in het Verenigd Koninkrijk over het al dan niet in de Europese Unie blijven. Indien gestemd wordt voor een Brexit, zal dat een ernstige bedreiging betekenen voor de wereldeconomie, aldus de staatsleiders.

Steun voor Cameron

“Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou de tendens in de richting van een groei van de wereldwijde handel en investeringen, en de jobs die daardoor worden gecreëerd, omkeren en zou een nieuwe ernstige bedreiging betekenen voor de economische groei”, klinkt het. De G7-leiders steunen zo de Britse premier David Cameron, die ook tegen een Brexit gekant is. Volgens een EU-bron werd het deel over de Brexit pas in een vrij laat stadium aan de tekst toegevoegd.

De G7, de groep van de zeven belangrijkste industrielanden, bestaat uit de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Canada en Japan, en ook de Europese Unie wordt in de G7 gepresenteerd. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content