Dat meldde eerst Sky News, en het nieuws werd bevestigd aan onder meer The Daily Mail.

Volgens Sky News betekent het onaangekondigd bezoek dat Theresa May een grotere rol naar zich toehaalt ten koste van de bevoegde minister voor brexit-aangelegenheden, David Davis.

Davis en May zullen samen naar Brussel vliegen en zullen tijdens een werkdiner onder meer praten met Michel Barnier, hoofdonderhandelaar namens de EU, en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

Nog altijd volgens Sky News zijn er nog andere elementen die wijzen op een versterkte rol van de eerste minister. De voorbije dagen heeft May telefonische gesprekken over de brexit gevoerd met Bondskanselier Angela Merkel, met Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad en met de Nederlandse minister-president Mark Rutte.

'Impasse'

Dit alles volgt op crisisberichten over de onderhandelingen. Michel Barnier verklaarde vorige week na een gespreksronde met David Davis dat de onderhandelingen zich 'in een impasse' bevinden. Hij had het ook over een 'verontrustend' gebrek aan vooruitgang.

Zoals bekend wil de Britse regering zo snel mogelijk onderhandelingen beginnen over een handelsverdrag met de EU, maar eisen de resterende 27 EU-landen dat eerst vooruitgang wordt geboekt op drie terreinen: het bedrag dat het Verenigd Koninkrijk zal betalen voor de scheiding, een regeling voor de grens tussen Ierland en Ulster, en de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië.

De 27 landen zullen wel onderling voorbereidende gesprekken houden over de toekomstige handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk, wat volgens Sky News door sommigen in de regering van May gezien wordt als een verzachting van het EU-standpunt.

The Daily Mail meldt dan weer dat hardliners in haar partij May onder druk zetten om de brexit-onderhandelingen te verlaten als er tegen het einde van dit jaar niet over handelsrelaties wordt onderhandeld.

Over het bezoek van May aan Brussel was niets bekendgemaakt tot Sky News er zondagavond laat over berichtte. Volgens Downing Street is het niet ongewoon privégesprekken te organiseren en was het bezoek aan Brussel al enkele weken geleden georganiseerd. Waarom het niet werd bekendgemaakt, is onduidelijk.

Dat meldde eerst Sky News, en het nieuws werd bevestigd aan onder meer The Daily Mail.Volgens Sky News betekent het onaangekondigd bezoek dat Theresa May een grotere rol naar zich toehaalt ten koste van de bevoegde minister voor brexit-aangelegenheden, David Davis.Davis en May zullen samen naar Brussel vliegen en zullen tijdens een werkdiner onder meer praten met Michel Barnier, hoofdonderhandelaar namens de EU, en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.Nog altijd volgens Sky News zijn er nog andere elementen die wijzen op een versterkte rol van de eerste minister. De voorbije dagen heeft May telefonische gesprekken over de brexit gevoerd met Bondskanselier Angela Merkel, met Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad en met de Nederlandse minister-president Mark Rutte.Dit alles volgt op crisisberichten over de onderhandelingen. Michel Barnier verklaarde vorige week na een gespreksronde met David Davis dat de onderhandelingen zich 'in een impasse' bevinden. Hij had het ook over een 'verontrustend' gebrek aan vooruitgang.Zoals bekend wil de Britse regering zo snel mogelijk onderhandelingen beginnen over een handelsverdrag met de EU, maar eisen de resterende 27 EU-landen dat eerst vooruitgang wordt geboekt op drie terreinen: het bedrag dat het Verenigd Koninkrijk zal betalen voor de scheiding, een regeling voor de grens tussen Ierland en Ulster, en de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië. De 27 landen zullen wel onderling voorbereidende gesprekken houden over de toekomstige handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk, wat volgens Sky News door sommigen in de regering van May gezien wordt als een verzachting van het EU-standpunt.The Daily Mail meldt dan weer dat hardliners in haar partij May onder druk zetten om de brexit-onderhandelingen te verlaten als er tegen het einde van dit jaar niet over handelsrelaties wordt onderhandeld. Over het bezoek van May aan Brussel was niets bekendgemaakt tot Sky News er zondagavond laat over berichtte. Volgens Downing Street is het niet ongewoon privégesprekken te organiseren en was het bezoek aan Brussel al enkele weken geleden georganiseerd. Waarom het niet werd bekendgemaakt, is onduidelijk.