Dat de Britse premier Theresa May donderdag haar parlementaire meerderheid kwijtspeelde bij de vervroegde verkiezingen, deed twijfel ontstaan over de start van de brexit-onderhandelingen. Het was de bedoeling dat Londen en Brussel in de week van maandag 19 juni rond de tafel gaan zitten, maar sinds de verkiezingen heeft de Britse regering zich daar niet meer formeel toe geëngageerd

De oorspronkelijke tijdslijn wordt nu evenwel aangehouden: de onderhandelingen beginnen maandag en May woont ook de EU-top van volgende week donderdag en vrijdag bij waar de brexit op de agenda staat.

Gesprekken over de gesprekken

Het hoofd van het Britse brexit-departement is ondertussen al in Brussel voor "gesprekken over de gesprekken". Zoals bekend wil Europa eerst afspraken maken over de rechten van de Europese en de Britse burgers en over het kostenplaatje van de brexit vooraleer de aandacht op de toekomstige relaties gericht wordt - de Britten willen die dossiers tegelijk aansnijden. Bovendien is het niet duidelijk of de Britten nu van tactiek willen veranderen. Willen ze dan toch in de douane-unie blijven? Of zelfs in de interne markt? En wat betekent de steun van de Noord-Ierse DUP voor Theresa Mays minderheidsregering voor de netelige Ierse grenskwestie?

Hoe dan ook hebben de onderhandelaars niet veel tijd te verliezen. Op 19 maart 2019 zal de brexit een feit zijn - met of zonder onderhandelde oplossing.

Dat de Britse premier Theresa May donderdag haar parlementaire meerderheid kwijtspeelde bij de vervroegde verkiezingen, deed twijfel ontstaan over de start van de brexit-onderhandelingen. Het was de bedoeling dat Londen en Brussel in de week van maandag 19 juni rond de tafel gaan zitten, maar sinds de verkiezingen heeft de Britse regering zich daar niet meer formeel toe geëngageerdDe oorspronkelijke tijdslijn wordt nu evenwel aangehouden: de onderhandelingen beginnen maandag en May woont ook de EU-top van volgende week donderdag en vrijdag bij waar de brexit op de agenda staat. Het hoofd van het Britse brexit-departement is ondertussen al in Brussel voor "gesprekken over de gesprekken". Zoals bekend wil Europa eerst afspraken maken over de rechten van de Europese en de Britse burgers en over het kostenplaatje van de brexit vooraleer de aandacht op de toekomstige relaties gericht wordt - de Britten willen die dossiers tegelijk aansnijden. Bovendien is het niet duidelijk of de Britten nu van tactiek willen veranderen. Willen ze dan toch in de douane-unie blijven? Of zelfs in de interne markt? En wat betekent de steun van de Noord-Ierse DUP voor Theresa Mays minderheidsregering voor de netelige Ierse grenskwestie? Hoe dan ook hebben de onderhandelaars niet veel tijd te verliezen. Op 19 maart 2019 zal de brexit een feit zijn - met of zonder onderhandelde oplossing.