Brexit-onderhandelaar Barnier: ‘Ik hoor geen gefluit, alleen de klok die tikt’

© REUTERS

Met die oneliner heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson duidelijk gemaakt dat Londen wel degelijk een echtscheidingsfactuur moet betalen. Barnier herinnerde er nogmaals aan dat de Britten hun financiële engagementen moeten erkennen, als volstrekte voorwaarde voor onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord.

Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson had dinsdag in het Britse parlement gezegd dat de Europese Unie ‘ernaar kan fluiten’ als ze denkt dat Groot-Brittannië een excessieve factuur zal betalen voor zijn vertrek uit de Unie. Een dag later maakte d in Brussel nogmaals duidelijk hoe belangrijk het is dat Londen aanvaardt dat het in het verleden financiële engagementen is aangegaan die vereffend moeten worden bij vertrek.

‘Het is geen losgeld, geen wraak, geen straf. Het gaat gewoon om het vereffenen van de rekeningen, zoals in elke scheiding. We vragen geen pond meer’, betoogde Barnier. Het gaat onder meer om de reeds goedgekeurde financiering van duizenden programma’s en projecten die de EU pas na 2020 effectief zal betalen.

Over de hele echtscheidingsfactuur doen verschillende bedragen de ronde, van 60 tot 100 miljard euro. Volgens Barnier moet er niet meteen over bedragen worden gepraat, wel over een methodologie die als basis voor de berekeningen kan dienen. Als de Britten dat principe niet aanvaarden, dan hebben gesprekken over de toekomstige relaties ook geen zin, meent de Fransman. ‘Hoe kan je met een land een langetermijnsrelatie opbouwen, op domeinen als handel en defensie, als er geen vertrouwen is?’

Barnier hamerde erop dat de klok intussen blijft tikken. Indien de Britten eind maart 2019 op een geordende manier de club willen verlaten, dan moet er eind 2018 een akkoord op tafel liggen. Volgende week gaan de inhoudelijke onderhandelingen van start, maar Barnier wacht nog steeds op gedetailleerde Britse onderhandelingsdocumenten op tal van punten.

Naast de echtscheidingsfactuur vormen ook de grenskwesties met Ierland en de rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië (en vice versa) de zwaartepunten van de eerste onderhandelingsfase. Europa wil op al die vlakken voldoende vooruitgang zien, vooraleer de onderhandelingen over de toekomstige relaties en een vrijhandelsakkoord aangevat kunnen worden.

Over de burgerrechten publiceerde de Britse regering wel al een onderhandelingsdocument. Barnier herhaalde woensdag nogmaals dat het Britse aanbod de Europese verwachtingen allesbehalve inlost.

Partner Content