Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Bart Osaer
door Bart Osaer

Osborne lanceert charme-offensief na brexit: vennootschapsbelasting onder de 15 procent

De Britse minister van Financiën George Osborne lanceert - als fervent tegenstander van een een Britse exit uit de eurozone - een charme-offensief om de bedrijven na de brexit binnen de grenzen van het Verenigd Koninkrijk te houden.

belga
© belga
Bart Osaer
door Bart Osaer

Theresa May: 'Geen garantie dat EU-burgers in Groot-Brittannië mogen blijven'

De toekomst van EU-burgers binnen de grenzen van het Verenigd Koninkrijk oogt onzeker na het brexitreferendum. Zou het kunnen dat EU-burgers het land worden uitgewezen wanneer de Britten daadwerkelijk uit de Europese Unie stappen? Die mogelijkheid valt in ieder geval niet uit te sluiten, blijkt uit de woorden van Theresa May, kandidaat-opvolger van David Cameron.

REUTERS
© REUTERS
Bart Osaer
door Bart Osaer

Paul De Grauwe: 'Het wordt tijd dat de Europese Unie opkomt voor de slachtoffers van de globalisering

Econoom Paul De Grauwe is niet verrast door de brexit. Integendeel, hij houdt binnen de EU rekening met een toenemende aversie tegenover het Europese beleid. Dat komt omdat er onvoldoende middelen worden vrijgemaakt om de slachtoffers van de globalisering te beschermen, oordeelt hij.

belga
© belga
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

De brexit-schoenen van Nigel Farage

Een opmerkelijke tweet van Lily Allen, met een nog opmerkelijkere foto van Nigel Farage (let vooral op zijn schoenen).

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Nigel Farage neemt ontslag als leider van Ukip: 'Ik heb mijn deel gedaan' (video)

De Britse euroscepticus Nigel Farage neemt ontslag als leider van de Britse partij Ukip. 'Ik ben van één zaak overtuigd: jullie hebben het laatste land nog niet gezien dat de EU wil verlaten.'

Lees het volledige stuk en bekijk zijn verklaring hier.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Johnson: "Regering moet positieve kanten Brexit voorstellen"

Boris Johnson, de voormalige burgemeester van Londen en pleitbezorger van de Brexit, beschuldigt de Britse regering ervan de positieve kanten van een Britse uitstap uit de Europese Unie niet te hebben voorgesteld. De regering moet daar nu duidelijk over zijn, schreef hij in de krant The Telegraph. Volgens hem kan de overheid daarvoor ook niet wachten op een nieuwe premier.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Het is geen goed moment voor grote visies' (Wolfgang Schäuble)

Na de schok van de Brexit moet de Europese Unie zich dringend buigen over concrete problemen, in plaats van zich te verliezen in grote toekomstvisies, om zo het vertrouwen van de Europeanen terug te winnen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verklaard in de Duitse krant Welt am Sonntag.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Brexit, een gele kaart voor de arrogantie van de Europese Unie'

'Laat de brexit een les zijn in democratie voor de Europese elite die het plebs te dom vindt om te stemmen omdat ze de zegeningen van de EU niet begrijpen', vindt Jean-Marie Dedecker. 'Het is net dat argument waarmee het vrouwenstemrecht een eeuw lang werd tegengehouden.'

Lees hier zijn opiniestuk.

Tienduizenden mensen op anti-brexit-betoging in Londen

Op een manifestatie tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie werden zaterdag in Londen tienduizenden deelnemers verwacht. De betoging werd georganiseerd via de sociale media en vertrok rond de middag. "Let's march, let's protest, and let's stop Brexit!", luidt de slogan.

"We kunnen de brexit vermijden door het referendum naast ons neer te leggen als finaal verdict en door onze vinger van de zelfvernietigingsknop te halen", luidt het. Het parlement wordt gevraagd "voorzichtiger om te springen met onze democratie". Het parlement is dan ook de logische eindbestemming van de mars. Volgens de organisatoren zouden ongeveer 40.000 mensen zijn komen opdagen.

De Brexistentiële crisis: boos, bedroefd en verdeeld

'Het conflictmodel is de basis van de Britse, politieke cultuur. Het bevoordeelt verbale agressie en scherpte. Mensen als Boris Johnson, of Borisconi, komen in dit parlementaire pretpark makkelijk boven drijven.'

Lia Van Bekhoven vertelt hoe het Verenigd Koninkrijk de brexit beleeft en gaat na wat er mis is gegaan.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Frans minister: niet 'de buit opdelen' na brexit

Europese landen moeten zich niet inlaten met een soort "opdelen van de buit" door bedrijven weg te lokken uit Groot-Brittannië. Dat zegt de Franse minister van Financiën, Michel Sapin.

Volgens Sapin zou een dergelijke opstelling "totaal onfatsoenlijk en schadelijk" zijn. Het Britse besluit moet gerespecteerd worden. "We kunnen sommige bedrijven begeleiden, maar we gaan geen contact met ze opnemen en zeggen: verlaat Groot-Brittannië en kom naar ons toe. Als ze het willen doen, moeten ze dat zelf doen" aldus de minister. Het is volgens Sapin nog te vroeg om in te schatten wat de impact van de brexit zal zijn op de groei van de economie van Frankrijk en de eurozone, maar hij heeft "vertrouwen dat het herstel komende tijd zal doorzetten".

(Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Pijnlijk interview met Boris Johnson (video)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Hollande: 'Brexit kan niet geannuleerd of uitgesteld worden.'

Een brexit kan niet uitgesteld of geannuleerd worden, zo heeft de Franse president François Hollande verklaard. 'Deel uitmaken van de Europese Unie heeft zo zijn voordelen, en ik denk dat de Britten dat nu pas beginnen in te zien. Maar de beslissing is genomen, daar moeten nu de gevolgen van gedragen worden.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

De brexit samengevat in 1 tweet

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Michael Gove en Theresa May niet van plan om Brexit dit jaar al op te starten

Wordt Michael Gove de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, dan zullen de Britten allerminst haast maken met hun vertrek uit de Europese Unie. Gove is immers niet van plan om voor eind dit jaar officieel artikel 50 in te roepen, zo zei hij vrijdag op een persconferentie.

De huidige minister van Justitie voerde campagne voor een Brexit, maar zegt het Britse vertrek pas officieel op gang te willen trappen wanneer zijn land er klaar voor is. "Ik verwacht niet dat het dit jaar al gelanceerd zal worden", klonk het. "Wij zijn meester over de agenda, we zullen dit pas doen wanneer we klaar zijn." Volgens Gove zullen trouwens wel degelijk "voorafgaande gesprekken" nodig zijn. Iets waar de rest van de Europese Unie niet van wil weten.

Goves belangrijkste concurrente, Theresa May, zei eerder al dat ook zij artikel 50 niet wil inroepen voor het einde van het jaar. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Juncker herhaalt dat vrij verkeer van personen niet zal veranderen

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft vrijdag in de Slovaakse hoofdstad Bratislava herhaald dat het vrije verkeer van personen "niet zal veranderen". De Britse premier David Cameron zou graag aan dat vrije verkeer morrelen, in het kader van de nieuwe relaties die de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk moet zien te vinden.

"Wie toegang wil tot de eenheidsmarkt moet daar alle gevolgen van aanvaarden", herhaalde Juncker. Hij sprak op een persconferentie in Bratislava. Die lidstaat neemt de komende zes maanden het voorzitterschap van de EU waar. Cameron had op de voorbije EU-top in Brussel gezegd dat een hervorming van het vrije verkeer van personen "de sleutel" was voor de nieuwe relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, nu de Britten de EU verlaten.

"Het vrije verkeer van werknemers is een fundamentele vrijheid van de EU en dat zal niet veranderen", zei Juncker vrijdag. Hij vindt dat de Britten zo snel mogelijk de procedure voor hun uitstap uit de EU in gang moeten zetten. "Er is geen tijd te verliezen, die onzekerheid kan niet blijven duren". De Slovaakse premier Robert Fico sluit zich daar bij aan: van onderhandelingen over vernieuwde relaties tussen de Unie en de Britten kan geen sprake zijn zolang Londen de Brexit niet officieel maakt. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Tsjechische president pleit voor EU-referendum

Tsjechisch president Milos Zeman pleit voor een referendum over het EU-lidmaatschap van zijn land. "Ik behoor zelf niet tot het kamp dat hoopt op een uittrede, maar dat neemt niet weg dat ik alles zal doen om een referendum te organiseren waarin alle meningen aan bod kunnen komen", verklaarde Zeman bij een ontmoeting met burgers van de stad Velke Mezirici. Dat meldt de publieke omroep CRo vrijdag. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

De paradox van de brexit: we willen goedkoop leven, maar niet de mensen die dat mogelijk maken

De brexit legt een vreselijke paradox bloot, schrijft Knack-redacteur Dirk Draulans: we willen wel een grote markt, maar niet als dat betekent dat we er vreemde mensen bij moeten nemen.

Lees hier het volledige stuk.

Beelden van de week: 'We made a EUge mistake'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Britse politie: '5 keer meer meldingen haatmisdrijven sinds brexit'

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal haatmisdrijven fors toegenomen sinds de uitslag van het brexit-referendum: van gemiddeld 63 meldingen schoot het naar 331.

Lees hier meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Amsterdam maakt meeste kans om Londen op te volgen als nieuwe City

Amsterdam volgt, na de Brexit, Londen op als hét financieel centrum van Europa. Dat besluit The New York Times uit een uitgebreide bevraging van hooggeplaatste mensen uit de bankwereld en de analyse van een aantal criteria.

De banktoppers geven aan dat het vijf tot tien jaar kan duren voor er elders in Europa een nieuwe City opduikt. Het gaat, nog volgens de bevraagden, om 10 tot zelfs 40 procent van het Londense bankpersoneel.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Vetorecht voor Europees Parlement bij Europees-Brits akkoord

Komt het tot een onderhandeld akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over het vertrek van de Britten, dan moet die Brexit-deal door een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten én door het Europees Parlement worden goedgekeurd. Het Parlement is zich goed bewust van zijn vetorecht, maar rode lijnen worden voorlopig nog niet uitgezet. "Laat ons eerst zien wie de nieuwe Britse premier wordt", luidt het. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Michael Gove (én Boris Johnson) zwaar onder vuur

In de Engelstalige media is hét nieuws van de dag dat Boris Johnson zich niet kandidaat stelde om premier te worden, nadat Michael Gove (die herhaaldelijk gezegd had dat hij die post niet ambieerde en Johnsons officieuze running mate was) tot ieders verrassing aankondigde dat hij tóch kandidaat is om premier te worden.

'Michael Gove is de meest ongeloofelijke eikel', zo tekende de Mirror na de perconferentie op bij de getrouwen van Johnson. Een ervaren parlementslid zei dan weer dat 'het verraad dat ik vanochtend aanschouwd heb, adembenemend is'.

Filmster Ewan McGregor haalde op Twitter ook uit naar Johnson en noemde hem ruggengraatloos. 'U heeft deze belachelijke campagne geleid om uit de Europese Unie te stappen, rot op en laat iemand anders uw rommel opkuisen.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Hoe redden we de Europese Unie? 10 problemen en oplossingen

De vluchtelingencrisis, de druk op de eurozone, de terreurdreiging: de Europese Unie heeft met ernstige problemen te kampen. Maar er zijn oplossingen mogelijk. Een overzicht van de belangrijkste kwesties die dringend aangepakt moeten worden.

Hoe redden we de Europese Unie? 10 problemen en oplossingen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Onzekerheid na "Leave"-stemming vormt grootste risico voor wereldeconomie (FMI)

De onzekerheid die is ontstaan nadat de Britten er in een referendum voor hadden gestemd om de Europese Unie te verlaten, vormt het voornaamste risico dat weegt op de wereldwijde economie. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag gezegd.

"Voor ons is de huidige onzekerheid ongetwijfeld het voornaamste risico voor de wereldwijde economie", stelde IMF-woordvoerder Gerry Rice. Hij riep de Europese leiders op om "beslissende" maatregelen te treffen. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

De dame in luipaardschoenen: wie is Theresa May, de favoriet om Cameron op te volgen?

Theresa May is een grote kanshebber om in september de fakkel over te nemen van de Britse premier David Cameron. Knack.be sprak met Londen-correspondent Lia Van Bekhoven over May, de 'saaie maar zeer capabele' minister van Binnenlandse Zaken wiens schoenen met luipaardprint maandenlang de Britse kranten haalden.

Lees hier het volledige stuk.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Johnson geen kandidaat: verbazing alom (foto)

Politiek journalist van The Times Sam Coates (rechts) kon zijn verbazing maar moeilijk verbergen toen Boris Johnson bekend maakte dat hij geen kandidaat is om David Cameron op de volgen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Boris Johnson spreekt zich niet uit voor andere kandidaat

Dat Boris Johnson zich dan toch niet kandidaat stelt om David Cameron op te volgen als partijleider en premier, hadden weinigen zien aankomen. 'Na gesprekken met collega's en rekening houdend met de omstandigheden in het parlement heb ik besloten dat ik die persoon niet kan zijn', kondigde de vroegere burgemeester van Londen aan. Wie dan wel aan het hoofd moet komen van de partij, zei Johnson niet.

Donderdagmiddag moesten de kandidaturen voor het leiderschap van de partij, en dus ook het land, binnen zijn. Eerder op de dag had justitieminister Michael Gove, die aan de zijde van Johnson campagne gevoerd had voor een brexit, verrassend aangekondigd kandidaat te zijn. Behalve Gove kondigden ook minister van Binnenlandse Zaken Theresa May en een aantal mindere goden hun kandidatuur aan. De parlementsleden zullen volgende week dinsdag beslissen welke twee kandidaten overblijven. Een eventuele tweede ronde wordt gehouden op donderdag. Daarna is het aan de leden om per brief hun voorkeur uit te drukken. Op 9 september wordt de nieuwe partijleider aangekondigd. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Der Untergang-parodie: Boris Johnsons kamp reageert op brexit (video)

De scène met een woedende Adolf Hitler in zijn hoofdkwartier uit de film Der Untergang heeft al veel parodieën geïnspireerd, en ook het brexit-referendum mocht niet ontbreken. In dit fragment ontdekt Boris Johnson, een van de leiders van de leave-campagne, dat het referendum is uitgedraaid op de keuze voor een brexit, hoewel dat eigenlijk niet zijn bedoeling was...

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Boris Johnson is dan toch geen kandidaat om David Cameron op te volgen als premier en partijleider

Dat kondigde hij zelf aan op een persconferentie. Later meer.

Reuters
© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Gelekte mail: vrouw van Gove raadt haar man af om Johnson te steunen'

Vooral de kandidatuur van justitieminister Michael Gove om David Cameron op te volgen als partijleider en premier, is een verrassing. Verwacht werd immers dat Gove de kandidatuur van Boris Johnson zou steunen, met wie hij de Leave-campagne leidde.

In de Britse pers is dan ook veel te doen om een gelekte mail van Goves echtgenote Sarah, waarin ze haar man waarschuwt Johnson niet zomaar te steunen zonder garanties. Zo herinnert ze Gove eraan dat Johnson hem ook nodig heeft. Nu blijkt dus dat Gove zijn eigen kans gaat.

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Britse consumentenvertrouwen maakt duik, economie verliest vaart

Enkele dagen na het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie, waarbij het 'Leave'-kamp een nipte meerderheid haalde, heeft het consumentenvertrouwen in het VK een flinke knauw gekregen. De vertrouwensindex van Yougov en het instituut CEBR is gedaald tot 104,39 punten in de periode van 23 tot 27 juni, tegen 111,9 punten in de drie weken voordien. De graadmeter staat nu op het laagste niveau sinds mei 2013 en analisten verwachten dat hij nog verder zal dalen. Tijdens de financiële crisis lag de index wel nog lager.

In de aanloop naar het referendum heeft ook de Britse economie al vaart verloren. Volgens het statistiekbureau ONS groeide de economie in het eerste kwartaal slechts met 0,4 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van 2015. Toen werd nog een economische groei van 0,7 procent genoteerd. De consumenten- en overheidsuitgaven hielden stand, maar de bedrijfsinvesteringen waren zwak. Analisten sluiten een recessie niet uit. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

De kandidaten om David Cameron op te volgen

Ook de Britse ministers Theresa May (Binnenlandse Zaken), Michael Gove (Justitie) en Andrea Leadsom (Energie) zijn kandidaat om de ontslagnemende David Cameron op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en dus ook als premier.

Vermoed werd dat Gove de kandidatuur van Boris Johnson zou steunen. Samen met Johnson leidde Gove de Leave-campagne. 'Ik ben, schoorvoetend, tot de conclusie gekomen dat Boris de partij niet kan leiden', zo wordt Gove geciteerd door de BBC.

Eerder maakte ook staatssecretaris Stephen Crabb zijn ambitie bekend. De kandidaturen voor het leiderschap moeten donderdagmiddag binnen zijn. Op 9 september wordt de nieuwe partijleider bekendgemaakt. Bekijk een overzicht van de kandidaten en hun kansen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Theresa May stelt kandidatuur om Cameron op te volgen

Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft in een gastbijdrage voor The Times haar kandidatuur gesteld om partijleider en opvolger van David Cameron te worden. De officiële kandidatuur van Boris Johnson wordt in de loop van vandaag verwacht.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Obama: 'Oprechte bezorgdheden over brexit'

Ondanks de beslissing van de Britten om de Europese Unie te verlaten, zal de wereldeconomie op korte termijn stabiel blijven. Dat zei Barack Obama na een ontmoeting met de Noord-Amerikaanse leiders in Canada.

De Amerikaanse president waarschuwde wel dat er op de langere termijn "oprechte bezorgdheden" bestaan over de wereldgroei als de brexit doorgaat, en dat die de investeringsmogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk en in Europa als geheel bevriezen. In combinatie met de zwakke groei die de wereldeconomie momenteel kent, zal dat niet bijdragen tot een goede werking van de economie, aldus Obama in Ottawa.

Obama zei verder dat hij aan de Europese leiders heeft aangeraden weer op adem te komen alvorens met een ordelijk plan voor de overgang te komen. Ook zei hij dat hij gerustgesteld werd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel die zei dat het continent niet geïnteresseerd is in "vergelding" maar in het doen slagen van het proces.

Sinds het Britse referendum probeert Obama de Amerikanen en de markten gerust te stellen over de gevolgen van de brexit, hoewel hij er bij een bezoek aan Londen in april nog voor waarschuwde. Volgens Obama was er na de uitslag van het referendum sprake van een "beetje hysterie", maar de president zei zich niet te verwachten aan "catastrofale veranderingen".

(Belga)

Ook ex-minister van Defensie Liam Cox kandidaat om Cameron op te volgen

De vroegere Britse minister van Defensie Liam Cox heeft speculaties bevestigd dat hij kandidaat is om David Cameron op te volgen als leider van de Conservatieve partij (en dus ook als premier). Dit heeft de openbare omroep BBC woensdag bericht.

Beurs van Londen weer op niveau van voor referendum

Op de beurs van Londen zijn de verliezen weggeveegd die waren opgetekend na het Brexit-referendum van vorige donderdag.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Spanje verzet zich tegen onderhandelingen met Schotland

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zich uitgesproken tegen onderhandelingen met Schotland. 'De Spaanse regering verzet zich tegen elke onderhandeling met iemand anders dan de regering van Groot-Brittannië', zo verklaarde Rajoy, die in eigen land geconfronteerd wordt met het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven.

Niettemin ontvangt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker later op de dag premier Nicola Sturgeon. 'Schotland heeft het recht gewonnen om gehoord te worden in Brussel', zo verdedigt hij zich. De Commissievoorzitter zal 'aandachtig luisteren' naar wat Sturgeon te vertellen heeft, maar 'zich niet moeien in het binnenlandse proces'. Europees president Donald Tusk verkoos Sturgeon niet te ontvangen. 'Niet het gepaste moment', zo luidt het. Als voorzitter van de Europese staatshoofden en regeringsleiders moet Tusk rekening houden met de gevoeligheden onder de lidstaten en die kwamen vanuit Spanje dus meteen aan de oppervlakte.

Reuters
© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Geen Europese interne markt à la carte voor de Britten'

Er kan geen sprake zijn van een Europese interne markt à la carte. Als de Britten toegang willen krijgen tot de eenheidsmarkt, dan moeten ze ook de vier vrijheden respecteren die in het verdrag zijn ingeschreven, waaronder het vrij verkeer van personen. Die boodschap sturen de Europese staatshoofden en regeringsleiders woensdag naar Londen. Ze bespraken op een top in Brussel hoe ze zich moeten opstellen tegenover het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens de campagne in de aanloop naar het referendum zei onder meer de Londense ex-burgemeester Boris Johnson dat de Britten hun toegang tot de interne markt zullen kunnen behouden, ook al zouden ze hun EU-lidmaatschap opzeggen. Er werd uiteindelijk voor de brexit gekozen. Het stoppen van de migratie naar Groot-Brittannië blijkt daarbij een grote rol gespeeld te hebben. Van zo'n Europa à la carte kan geen sprake zijn, zeggen de Europese leiders unisono. 'Er is een brede consensus over de toegang tot de interne markt: ook de vier Europese vrijheden moeten worden gerespecteerd, waaronder het vrij verkeer van personen', zei premier Charles Michel. 'Dat is een duidelijk boodschap, ook voor diegenen die in Groot-Brittannië nog verantwoordelijkheid moeten krijgen.' Ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker benadrukte dat 'wie opnieuw toegang tot onze markt wil krijgen, de vier vrijheden moet implementeren, zonder nuances'. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Eerste kandidaat-opvolger Cameron neemt de handschoen op

De eerste kandidaat-opvolger van de Conservatieve partijvoorzitter en premier David Cameron heeft zich officieel aangemeld. Minister van Werk en Pensioenen Stephen Crabb kondigde aan dat hij van het thema immigratie het speerpunt in de uittredingsonderhandelingen met de Europese Unie wil maken.

De 43-jarige politicus wordt beschouwd als een outsider. Veel betere kansen worden brexit-woordvoerder Boris Johnson en minister van Binnenlandse Zaken Theresa May toegedicht. Hun officiële kandidatuur wordt ten laatste donderdag verwacht.

Belga Image
© Belga Image
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Video: Cameron tegen Corbyn: 'In hemelsnaam, vertrek'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

EU-leiders komen op 16 september samen in Bratislava

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Merkel bevestigt: informele meeting in Bratislava over toekomstige EU-hervormingen

Merkel bevestigt dat er in Bratislava een informele bijeenkomst komt over toekomstige EU-hervormingen. 'En alle Europese instellingen gaan zich de komende tijd focussen op competitiviteit, groei, macht voor de mensen en rechtvaardigheid. De huidige Europese commissie heeft al een nieuwe modus operandi geïntroduceerd.'

'Er is nu geen verdragswijziging nodig', benadrukte ze, 'maar we moeten ons meer focussen op wat we willen bereiken. We hadden vandaag dus een belangrijke vergadering die we in september verder zetten.'

Verder benadrukte ze dat er veel vooruitgang geboekt is in de strijd tegen illegale migratie en dat ze de Europese bureaucratie wil hervormen. (NSK)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Cameron roept Labourleider Corbyn op ontslag te nemen

De Britse premier David Cameron heeft Labourleider Jeremy Corbyn woensdag in het parlement opgeroepen ontslag te nemen. "In godsnaam, vertrek!", stelde Cameron, die zelf een stap opzij zette na het referendum van vorige week waarbij de Britten ervoor kozen om uit de EU te stappen.

Corbyn verloor dinsdag een vertrouwensstemming onder zijn Labour-afgevaardigden, maar weigerde af te treden als voorzitter van de Britse Arbeiderspartij. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

LIVESTREAM Brits parlement: vragenuurtje met Cameron

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'We zijn eindelijk van de grootste geldverspillig in de EU af: uw loon, meneer Farage' (cideo)

Nog een video die illustreert hoe hevig het debat in het Europees parlement er dinsdag aan toe ging.

Eerder ging een filmpje van een scherpe Farage al viraal, die zijn collega's verweet nog nooit een echte job gehad te hebben. 'Zelfs geen deal is voor het VK beter dan de huidige, verrotte deal die we nu hebben.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Meer dan 230.000 mensen spreken vertrouwen uit in Corbyn via petitie

Een petitie waarin het vertrouwen voor Jeremy Corbyn bevestigd wordt, heeft al meer dan 230.000 handtekeningen gehaald.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Wie de Europese cijferbrij bekijkt, moet wel concluderen dat de EU het helemaal niet goed doet'

In tegenstelling tot wat Umberto Eco hoopte, gaat Europa helemaal niet over Dante, Shakespeare, Balzac en al die andere culturele persoonlijkheden die bijdroegen tot de Europese identiteit, schrijft Ewald Pironet. 'We wonen in het Europa van de kille cijfers.'

Lees hier het volledige stuk.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Het debat is begonnen: welke landen horen bij het nieuwe kern-Europa?'

Premier Charles Michel pleit voor 'een Europa van verschillende snelheden'. Knack-redacteur Ewald Pironet schreef er in februari al een stuk over:

'Al langer groeit het inzicht dat een Europese Unie met 28 landen en een eurogroep van 19 landen onhoudbaar is. De ontwikkelingen op sociaaleconomisch-financieel vlak bijvoorbeeld lopen volgens velen te wijd uit elkaar om één beleid te voeren.'

Lees hier het volledige stuk.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Charles Michel: 'Europa van verschillende snelheden kan immobilisme vermijden'

De Europese leiders zijn woensdag omstreeks 9 uur aan tafel gegaan voor de tweede dag van hun Europese top. Het wordt een onuitgegeven formule: 27 staatshoofden en regeringsleiders praten over hoe het verder moet nu het Verenigd Koninkrijk voor de Brexit gekozen heeft, de Britse eerste minister David Cameron is niet uitgenodigd. Volgens premier Charles Michel mag de EU niet ten prooi vallen aan immobilisme. Hij pleit opnieuw voor een Europa van verschillende snelheden.

"Dit is een belangrijke vergadering", zei Michel bij het binnengaan. "De 27 moeten eenheid tonen en de wil om samen verder te gaan." De premier stelt vast dat de ambitie om alles samen te willen doen in het verleden tot immobilisme heeft geleid, of op zijn minst die perceptie heeft gecreëerd.

"Landen die samen verder willen gaan, moeten dat kunnen. Een Europa van verschillende snelheden, dat is mijn overtuiging en dat is ook mijn credo." De Brexit is een wake-upcall voor wie zich wil engageren, aldus Michel. Er kunnen wat hem betreft stappen vooruit worden gezet op het vlak van bijvoorbeeld veiligheid, werk, strategische investeringen en innovatie. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Van Rompuy: 'Ik moet altijd lachen als men over het democratisch deficit van de EU begint'

En toen waren ze nog met 27. Na het brexit-referendum likken de Europeanen én de Britten hun wonden. Voormalig Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) en Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) over 'the day after' van het referendum en de toekomst van het Europese project.

'Het is idioot om te beweren dat de Europese Unie beter gaat functioneren als je haar democratischer maakt.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'N-VA blijft vaag over welke weg de Europese Unie op moet gaan'

Er moet een antwoord worden geformuleerd op de vraag wat we nog samen willen doen, en er moet opnieuw een perspectief worden geboden aan al die ontgoochelden en ontevredenen in de EU, schrijft Ewald Pironet.

'De N-VA blijft vaag over welke weg de Europese Unie op moet gaan.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Brexit heeft grote gevolgen voor de Belgische belastingbetaler'

'De uitslag van het Brexit-referendum heeft grote gevolgen voor de Europese begroting. En dus ook voor de Belgische belastingbetaler', zegt professor Herman Matthijs (UGent en VUB).

'Wie zal het gat in de EU-begroting dichten na de brexit?'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Kunnen de Britten nog terug? Merkel vs Kerry

Kunnen de Britten nog terug? De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ziet 'een aantal manieren'. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei echter dat ze 'geen manier ziet om dit omkeerbaar te maken'. 'We zouden er goed aan doen om deze realiteit te aanvaarden.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Juncker ontvangt woensdag Schotse premier

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker ontvangt woensdag om 17 uur in Brussel de Schotse premier Nicola Sturgeon. Dat heeft een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de EU op Twitter laten weten.

Sturgeon ziet eerder op de dag ook Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, en de voorzitters van de voornaamste politieke fracties in dat parlement. (Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

John Kerry: 'Misschien gaat brexit niet door'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, waarvoor de Britten vorige week stemden, mogelijk nooit plaatsvindt.

"Het is een zeer ingewikkelde scheiding", aldus Kerry op het jaarlijkse Aspen Ideas Festival in de staat Colorado. Volgens hem wil David Cameron artikel 50 van het Lissabonverdrag niet activeren, wat de start zou inluiden van een periode van twee jaar om de brexit te bewerkstelligen. Londen wil volgens Kerry niet het risico lopen om aan het einde van die periode te eindigen zonder een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie. Op de vraag of de Britse beslissing om de EU te verlaten op het einde nog ongedaan zal worden gemaakt, antwoordde Kerry: "Ik denk dat er een aantal manieren zijn."

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michel: 'België zit tussen twee posities'

Op zijn laatste Europese top als Brits premier lichtte de Britse premier David Cameron het resultaat van het referendum toe. Dat gebeurde volgens premier Charles Michel in een constructieve sfeer, waarin iedereen zich bewust was van de ernst van de situatie en de nood om het hoofd koel te houden. "Iedereen was het erover eens dat we terug stabiliteit moeten vinden." De leiders verschillen wel van mening over de aanpak van de Britten. Sommigen stellen zich begripvol op, anderen vinden dat de Europeanen "het mes op de keel moeten zetten". "België bevindt zich tussen die twee standpunten", aldus de premier.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak over een "ernstige, maar vriendschappelijke sfeer", waarbij alle leiders goed beseften dat het referendum de nieuwe realiteit is. Het resultaat is volgens haar "onomkeerbaar". Er is met Cameron ook niet gesproken over een mogelijke uitweg uit de crisis en het behoud van het Britse lidmaatschap. "Ik zie geen manier om dat nog om te draaien. Dit is niet het moment voor wishful thinking."

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Juncker: 'Ik dacht dat degenen die willen vertrekken een plan zouden hebben'

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft uitgehaald naar de Britse politici die Leave-campagne hebben gevoerd, maar die nu geen alternatief plan klaar hebben. Ze zijn "totaal niet in staat om ons te vertellen wat ze willen", aldus Juncker na afloop van een discussie met de Britse premier David Cameron.

"Ik heb enig begrip voor het feit dat David Cameron wat tijd wil om na te denken, want hij voerde campagne om te blijven. Maar wat ik niet begrijp is dat degenen die willen vertrekken totaal niet in staat zijn ons te vertellen wat ze willen. Ik dacht: als je wil vertrekken, dat je dan een plan, een project of een globale visie hebt".

De Commissievoorzitter herhaalde dat de Britten "zo snel als mogelijk" artikel 50 van het Europese verdrag moeten activeren en onderhandelingen moeten aanknopen over de echtscheiding en de toekomstige relaties. "We hebben geen maanden om na te denken, we moeten handelen." Cameron heeft de activering van het befaamde artikel echter overgelaten aan zijn opvolger, die ten vroegste in september wordt verkozen.

Juncker: "Indien het iemand van het 'Remain'-kamp premier wordt, dan moet dit gebeuren binnen twee weken na zijn benoeming. Is het iemand van het 'Leave'-kamp, dan zou het de dag nadien moeten gebeuren."

(Belga)

Belga
© Belga
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Moody's verlaagt vooruitzichten Britse banken

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de vooruitzichten van twaalf Britse banken en hypotheekverstrekkers naar beneden bijgesteld vanwege de brexit. Ook de toekomst van het Britse banksysteem wordt negatief ingeschat. Daarmee is de kans op een verlaging van de kredietbeoordeling dichterbij gekomen.

Moody's denkt dat de winstgevendheid van de banken onder druk komt te staan door de stem van de Britten om de Europese Unie te verlaten. De brexit remt volgens de kredietbeoordelaar de economische groei en er is nog veel onzekerheid over de toekomstige handelsrelatie met Europa. De vooruitzichten voor onder meer Barclays, HSBC en de Britse tak van Santander gaan van stabiel naar negatief. Lloyds gaat van positief naar stabiel. In totaal werd de verwachting van zestien banken gehandhaafd, waaronder Royal Bank of Scotland.

(Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Brexit-tegenstanders betogen in Britse steden

Duizenden tegenstanders van de Brexit hebben in Groot-Brittannië tegen de EU-uitstap van het land gedemonstreerd. In Londen protesteerden ondanks de regen honderden mensen met EU-vlaggen en pro-EU spreekkoren tegen het resultaat van het historisch EU-referendum, waarin 52 procent van de Britten voor de Brexit hadden gestemd. Er werd ook gedemonstreerd in Bristol, Cardiff en Oxford.

Vooral jonge mensen voelen zich door oudere generaties, waarvan de meerderheid voor de Brexit koos, in de steek gelaten. 'Jullie fouten, onze toekomst', stond op een spandoek op Trafalgar Square in Londen. (Belga)

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

ECB-voorzitter Draghi rekent op lagere economische groei in eurozone

De Britse exit uit de Europese Unie zal een voelbare impact hebben op de economie van de eurozone. Daar gaat de topman van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, van uit. De groei zou in de komende drie jaar samen met 0,3 tot 0,5 procentpunt lager kunnen uitkomen dan tot dusver aangenomen, zo waarschuwde Draghi volgens diplomaten tijdens de Europese top in Brussel. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Burgemeester Londen wil mee onderhandelingstafel

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, wil dat de Britse hoofdstad 'een volwaardige plaats aan de onderhandelingstafel' krijgt wanneer het Verenigd Koninkrijk zijn gesprekken over de uitstap uit de EU voert. Hij vraagt daarnaast ook meer autonomie voor Londen.

Bij het Brexit-referendum van afgelopen donderdag heeft 59,9 procent van de Londenaars gestemd voor het behoud in de EU. De Londense burgemeester, die campagne voerde voor het Remain-kamp, is dan ook niet enthousiast over het feit dat een meerderheid in het Verenigd Koninkrijk wél voor het Brexit-scenario koos.

Na de bekendmaking van de resultaten van het Brexit-referendum werd een onlinepetitie gestart waarin Khan werd opgeroepen om de onafhankelijkheid van Londen uit te roepen. Maar Khan stelt dat hij de petitie, die intussen al 175.000 keer ondertekend werd, 'niet ernstig' neemt. (Belga)

Reuters
© Reuters
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Wie is de linkse ideoloog Jeremy Corbyn: 'Hij is gewoon niet goed genoeg'

De leden van Labour spraken vandaag een motie van wantrouwen uit tegen hun partijleider. Maar wie is Jeremy Corbyn? Een portret van de rebel, die gekozen werd met het grootste mandaat ooit.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

VN bezorgd over xenofobe excessen in Groot-Brittannië

De Hoge VN-Commissaris voor Mensenrechten heeft Groot-Brittannië aangemaand om op te treden tegen xenofobe excessen na het referendum over de Brexit. "Ik maak me ernstig zorgen over de berichten van de afgelopen dagen waarbij leden van minderheden en buitenlandse burgers aangevallen en beledigd worden", verklaarde Said Raad A-Hussein dinsdag in Genève.

Racisme en vreemdelingenhaat mogen onder geen enkele omstandigheid getolereerd worden. De Britse autoriteiten moeten de daders ter verantwoording roepen, klonk het nog. Na de volksraadpleging over het EU-lidmaatschap vorige donderdag werden uit Groot-Brittannië herhaaldelijk xenofobe pesterijen gemeld. Zo zou een Pools cultureel centrum in Londen met slogans beklad zijn en doken xenofobe vlugschriften op. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Boris Johnson rijdt zich klem met het brexit-referendum

Ook al was hij officieel voorstander van een vertrek van de Britten uit de Europese Unie, eigenlijk hoopte Boris Johnson op een nipte meerderheid voor het 'remain'-kamp. Dat zou premier David Cameron dermate verzwakken dat de weg naar Downing Street 10 open lag voor Johnson. Het draaide anders uit.

Lees hier het portret.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Jeremy Corbyn verliest vertrouwensstemming: blijft hij aan?

De Labour-parlementsleden hebben met 172 tegen 44 voor het vertrouwen in hun leider Jeremy Corbyn opgezegd. Vraag is of hij zal aanblijven of niet.

Lees hier meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Verhofstadt: 'Farage beledigt ons terwijl hij zelf een offshorefonds heeft'

'Farage beledigt even alle europarlementsleden door te zeggen dat wij nog nooit gewerkt hebben, terwijl hij zelf een offshorefonds heeft', zo haalt Guy Verhofstadt (Open Vld/ALDE) op BBC uit naar de euroscepticus.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

VIDEO: Schots parlementslid: 'Als we onafhankelijkheidsreferendum nodig hebben om brexit tegen te houden, so be it'

Angus Robertson van de linkse Scottish National Party (SNP) hield in het Britse Lagerhuis een fel betoog tegen de brexit. 'Wij weigeren deel uit te maken van een gekrompen Little Brittain'. Schotland is een Europees land en dat zal het blijven.'

Robertson geeft Westminster ook een klare boodschap, om niet te zeggen: dreigement, mee: 'Als we een referendum over Schotse onafhankelijkheid nodig hebben om dit te beletten, than so be it.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Verhofstadt genoemd als een van de Brexit-onderhandelaars van het Europees Parlement

Oud-premier Guy Verhofstadt wordt genoemd als een van de Brexit-onderhandelaars van het Europees Parlement. De liberale fractieleider zou er tijdens de gesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit mee voor moeten zorgen dat ook met de eisen van het parlement rekening gehouden wordt. Dat vernam Belga dinsdag uit goede bron.

Omdat op het einde van de rit ook het parlement moet stemmen over een Brexit-akkoord, willen de parlementsleden dat ook met hun eisen rekening wordt gehouden. Niet geheel ten onrechte, want het parlement beschikt over een vetorecht. Wat het parlement in de weegschaal zal leggen, is nog niet duidelijk, "Maar voor ons is het vrij verkeer van personen heilig", luidt het in de coulissen. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Hoge opkomst voor vertrouwensstemming Labour, Angela Eagle genoemd als mogelijke opvolger

The Guardian meldt dat er verwacht wordt dat er ook een leadership contest plaatsvindt binnen Labour. Angela Eagle zou alvast op veel steun kunnen rekenen. Verscheidene bronnen melden een hoge opkomst voor de vertrouwensstemming en verwachten een overweldigend resultaat.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Boris Johnson rijdt zich klem met het brexit-referendum'

Ook al was hij officieel voorstander van een vertrek van de Britten uit de Europese Unie, eigenlijk hoopte Boris Johnson op een nipte meerderheid voor het 'remain'-kamp. Dat zou premier David Cameron dermate verzwakken dat de weg naar Downing Street 10 open lag voor Johnson. Het draaide anders uit. Trends-redacteur Alain Mouton houdt de carrière van de man tegen het licht.

reuters
© reuters
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Rupert Murdoch: 'This is like a prison break. We're out.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Nigel Farage schiet met scherp: 'Nu lachen jullie niet meer, he?' (video)

Euroscepticus Nigel Farage blijft met scherp schieten op zijn collega's. 'Toen ik hier 17 jaar geleden zei dat ik campagne wilde voeren zodat het Verenigd Koninrijk uit de Europese Unie zou stappen, lachten jullie me uit. Nu lachen jullie niet meer, he?'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Stemming over motie van wantrouwen tegen Jeremy Corbyn (Labour)

Terwijl David Cameron zijn eerste stappen zet in wat waarschijnlijk een licht gênante en stroeve Europese top wordt, vindt op dit moment de stemming plaats over een motie van wantrouwen tegen Labour-leider Jeremy Corbyn.

Die laatste kreeg de voorbije dagen gigantisch veel kritiek vanuit de partijtop - ongeveer 8 schaduwministers stapten op nadat Corbyn er een ontslagen had - maar heeft vrijdag, zaterdag en maandag al expliciet laten weten dat hij niet zal opstappen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Cameron: 'We keren onze rug niet naar de Europese Unie'

Intussen eeft David Cameron bij aanvang van de Europese top in Brussel gezegd dat hij hoopt op 'dat het proces zo constructief mogelijk is, net zoals de uitkomst. Dat we de Europese Unie verlaten, wil niet zeggen dat we onze rug keren naar de EU.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Sturgeon: 'Morgen initieel bezoek aan Brussel'

'Morgen breng ik een initieel bezoek aan Brussel. Ik verwacht te horen over het resultaat van de Europese top en zal de positie van Schotland direct meedelen aan de Europese Commissie', aldus Sturgeon.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Sturgeon: 'Vastberaden relatie Schotland met en binnen de EU veilig te stellen'

'Ik ben vastberaden om relatie van Schotland met en in de EU veililg te stellen. De premier wil artikel 50 nog niet activeren. Voor de onderhandelingen beginnen , moeten we ervoor zorgen dat de stem van Schotland gehoord wordt in Londen, Brussel en ver daarbuiten.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Schotland is een goede plaats om zaken te doen'

'Schotland is een goede plaats om zaken te doen', benadrukt Sturgeon in haar speech.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Racisme zal in Schotland niet getolereerd worden'

'Ik ben vastberaden om de stem van Schotland te laten horen', zo zegt Nicola Sturgeon in haar speech. Ze verzekerde mensen uit andere Europese landen: 'Schotland hun thuis: jullie zijn welkom in Schotland, dit is jullie thuis. Het is een open, verwelkomend land en racisme zal hier niet getolereerd worden.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Schotse premier Sturgeon komt naar Brussel

De Schotse premier Nicola Sturgeon gaat morgen/woensdag naar Brussel om daar te praten met voorzitter Martin Schultz van het Europees Parlement. Dit heeft de Britse openbare omroep BBC dinsdag gemeld.

In het Britse referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie heeft donderdag 62 procent van de Schotten voor het "blijven" gestemd en 38 procent voor een Brexit. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Tusk wil Europees conclaaf in september in Bratislava

Europees president Donald Tusk stelt voor dat de staatshoofden en regeringsleiders in september in de Slovaakse hoofdstad Bratislava een conclaaf houden over de toekomst van de Europese Unie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi kondigden maandag in Berlijn al aan dat ze aan "een nieuwe impuls" voor Europa werken, maar ook in andere hoofdsteden op het continent circuleren ideeën over de lessen die getrokken moeten worden uit het Britse referendum. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

7 redenen waarom de Britten 'nooit' voor een brexit hadden mogen stemmen

Een gewaarschuwd mens telt voor twee... Hadden toch maar meer Britten naar Marc Buelens, partner-hoogleraar management aan de Vlerick Business School, geluisterd. Dan zaten we nu met zijn allen niet met de gebakken peren.

reuters
© reuters
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Farage beledigt collega's en haalt uit: 'Zelfs geen deal is voor het VK beter dan de verrotte deal die we nu hebben'

In een emotionele spoedzitting van het Europees parlement heeft Nigel Farage zwaar uitgehaald naar zijn collega's ('Niemand van jullie heeft ooit al een echte job gehad'), waarop zijn collega's steigerden en parlementsvoorzitter Martin Schulz moest tussenkomen. 'Ik begrijp dat jullie emotioneel worden, maar imiteer Ukip niet.'

'Zelfs geen deal is voor het VK beter dan de verrotte deal die we nu hebben'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Juncker tegen Farage: 'Waarom ben je hier?'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Angela Merkel: Europese Unie is sterk genoeg om Brexit te overleven

De Europese Unie is "sterk genoeg" om de Brexit te overleven. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag in het Duitse parlement gezegd.

Lees hier meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Europees Parlement voert emotioneel debat over Brexit

Het Europees Parlement is dinsdag in spoedzitting bijeengekomen om van gedachten te wisselen over de uitslag van het Britse EU-referendum. De beslissing van de Britten om de EU te verlaten, zorgt voor een bijzonder emotioneel debat.

Lees hier het stuk.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'In de strijd om de opvolging van David Cameron eisen drie vrouwen een hoofdrol op'

'Terwijl niet alleen Groot-Brittannië, maar de hele Europese Unie nog de klap aan het verwerken is van de brexit, draait de politieke paardenmolen van Westminster overuren.' Dat schrijft Harry De Paepe naar aanleiding van het tactisch spel dat bij de Britse Conservatieven gespeeld wordt nu David Cameron bekend heeft gemaakt dat hij ontslag neemt als premier. 'In de strijd om de opvolging van David Cameron eisen drie vrouwen een hoofdrol op.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Aantal meldingen van racisme neemt toe na brexit

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal haatmisdrijven fors toegenomen sinds de uitslag van het brexit-referendum. Op sociale media delen mensen onder de hashtag #PostRefRacism veel incidenten van discriminatie en racisme.

Lees het hier.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Juncker: 'Ik zal tot mijn laatste adem vechten voor Europa'

In de pers werd de voorbije dagen geschreven en geïnsinueerd dat Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich niet goed gevoeld zou hebben door de uitslag van het brexit-referendum. Hij ontkent dat nu met klem.

'Er mogen ook geen geheime onderhandelingen zijn over de brexit', aldus Juncker. 'Ik zou graag hebben dat onze Britse vrienden ons zeggen wat ze willen, zodat we aan de slag kunnen.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Nigel Farage groet 'aartsvijand' Juncker

Het debat in het Europees parlement over de brexit-stem moet nog beginnen, Ukip-leider Nigel Farage groette alvast Europees commissievoorzitter en 'aartsvijand' (volgend The Guardian) Jean-Claude Juncker.

Dinsdag houdt het Europees parlement een noodzitting om de Britse Leave-stem te bespreken.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Londen verwerpt Poolse voorstel van een tweede referendum

De Britse minister van Europese Zaken David Lidington heeft in een dinsdag afgedrukt vraaggesprek met het Poolse conservatieve dagblad Rzeczpospolita het houden van een tweede referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie uitgesloten.

"In een democratie moet je de resultaten van raadplegingen eerbiedigen en je eraan houden", zei Lidington. Hij voegde eraan toe dat met meer dan 72 procent de opkomst voor het referendum "zeer hoog was" en hoger dan bij de laatste parlementsverkiezingen. Maandag had Jaroslaw Kaczynski, leider van de regerende PiS in Polen, het idee van een nieuw referendum geopperd. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Het was niet onze verantwoordelijkheid' om een plan te hebben voor het verlaten van de EU

'Het was niet de verantwoordelijkheid van de mensen die in de EU wilden blijven, om uit te leggen wat plan we zouden toelaten als de Britten ervoor zouden stemmen om de EU te verlaten', aldus de Tory George Osborne.

'Als land hebben we een plan nodig dat ons hier uit haalt en dat tegelijk de beslissing van de Britten respecteert.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Premier Michel 'niet van plan Brexit-factuur in België te betalen'

Premier Charles Michel hoopt op de Europese top van deze namiddag duidelijkheid te krijgen over de timing van de uittreding van de Britten uit de Europese EU. Hij stelt een objectieve alliantie met Groot-Brittannië in het vooruitzicht. 'Je kan niet de voordelen van Europa krijgen, zonder solidair te zijn.'

Lees hier het volledige stuk.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Jamie Oliver: 'Rot op, Boris!'

De Britse kok Jamie Oliver heeft op instagram een 'gedachte voor Groot-Brittannië' geplaatst. 'Dit referendum heeft Europa gebroken, families verdeeld en het land gesplitst.'

Hij haalt opmerkelijk hard uit naar Leave-boegbeeld Boris Johnson, die tot voor kort de favoriet was op premier Cameron op te volgen (nu is dat Theresa May).'Ik smeek jullie één ding', schreef hij, 'Geef me Boris Johnson als premier en ik ben er klaar mee. Ik verhuis. Mijn vertrouwen in ons zal voor altijd gebroken zijn.'

A thought for Great Britain..... For the last two years, I have been filming all over the world in places where people live the longest, healthiest, happiest and most productive lives studying there food and culture. And now I finish my journey on the beautiful island of Sardinia, where at the end of the day's filming, as the sun set - I looked back and saw the European flag. For me.. symbolic and very sad. But in life you don't always get what you want. So guys, whether you voted In or Out, we are where we are. But at some point soon we all need to come back together and make the best of what will be a very bumpy 5 years. This referendum has fractured Europe, divided families and split the country. The divorce of our European marriage will be very costly and provoke a bitterness towards us as a trusted country in the world...However I do believe in democracy and Britain has spoken. In my own way I will now roll up my sleeves and work harder than ever to make this work. But I BEG YOU ONE THING GREAT BRITAIN ???? Give me Boris Johnson as our Prime Minister and I'm done. I'm out. My faith in us will be broken forever. So speak up people - let's stop being spectators! We can not let this happen- share the hell out of this !! #BuggerOffBoris  Trust and building relationships with other country's is the only currency that really works. (Tune -- #TemperTrap)

A video posted by Jamie Oliver (@jamieoliver) on

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Minister Jeremy Hunt overweegt het premierschap

Minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt heeft dinsdag gezegd "ernstig te overwegen" zich kandidaat te stellen voor het leiderschap van de Tories en dat zijn zin om de job te doen groeiende is.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

George Osborn geen kandidaat-premier

Minister van Financiën George Osborn, die lange tijd favoriet was om Cameron op te volgen, liet in een column in de krant The Times weten het premierschap niet te ambiëren. "Ik ben niet de persoon die de eenheid kan aanbieden die mijn partij nodig heeft." (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Theresa May favoriet om premier Cameron op te volgen

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May is in een peiling favoriet om de nieuwe leider van de Tories te worden en zo de Conservatieve premier David Cameron op te volgen, zo heeft de kwaliteitskrant The Times dinsdag op gezag van een opiniepeiling van YouGov gemeld.

Op de vraag wie de beste eerste minister zou zijn, luidde het antwoord in 19 procent van de gevallen Theresa May. Zij had zich tegen het verlaten van de Europese Unie uitgesproken. Ze heeft in de peiling één procentpunt voorsprong op de vroegere Londense burgemeester Boris Johnson, boegbeeld van de Brexit-campagne.

Onder de Conservatieve kiezers zelf beroert May 31 procent van het publiek, Johnson 24 procent. Ook onder de aanhangers van Labour en de LibDems ligt de politica voorop. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Britse minister van Volksgezondheid Hunt wil nieuw referendum over 'deal met EU'

De Britse minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt heeft dinsdag in een column in de krant Daily Telegraph voor een tweede referendum of een andere raadpleging van het volk opgeroepen. Maar het gaat daarbij niet over al of niet in de EU blijven.

Hunt zegt in de eerste plaats dat de Britse bevolking zich voor een Brexit heeft uitgesproken en dat zijn land dus uit de Europese Unie "moet en zal" treden. Maar de nieuwe premier moet volgens de Conservatieve voorman de mogelijkheid krijgen om een "deal" met Brussel te onderhandelen, waarbij het de bedoeling is dat Groot-Brittannië volkomen in de eengemaakte markt blijft en dat er wijzigingen komen in verband met het vrij verkeer van personen zodat Londen de migratie onder controle kan houden.

Volgens Hunt moet zijn land dus niet meteen het "uittredingsartikel" 50 van het Verdrag van Lissabon in gang zetten, want onderhandelingen hebben krachtens daarvan een limiet van twee jaar "waarna we eruit kunnen worden gegooid met helemaal geen deal". Wanneer er een deal is, moeten de Britten zich erover kunnen uitspreken, ofwel in een nieuw referendum ofwel via parlementsverkiezingen, zegt Hunt.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Stap nu op', zegt de Daily Mirror tegen Labourleider Jeremy Corbyn

"Ga nu" heeft de Britse krant Daily Mirror, die de Arbeidspartij genegen is, dinsdag geschreven aan het adres van Labourleider Jeremy Corbyn die na de Brexit-beslissing van vorige week in het oog van de storm is geraakt.

"U bent een fatsoenlijk man", schrijft het blad dat zichzelf als een "intelligente tabloïd" bestempelt. "Maar in het belang van uw partij... en in het belang van uw land... GA NU", zo valt te lezen. Volgens de krant is het land immers "in crisis. Nu, meer dan ooit, hebben we een sterke en verenigde Labourpartij nodig".

Dinsdag stemmen de parlementsleden van Labour over een motie van wantrouwen jegens hun leider die voor blijvend lidmaatschap van de Europese Unie campagne had gevoerd. Sinds het weekeinde valt ook het schaduwkabinet van Labour uiteen. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

10 ongemakkelijke vragen na het brexit-referendum

Deze 10 vragen confronteren zowel voor- als tegenstanders van de brexit met hun overtuigingen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Brexit een amputatie? Dan toch van de voet die op de rem stond'

De jongeren van Europa zullen de Europese Unie een nieuw tijdperk in loodsen, schrijven Jong CD&V'ers Wim Soons en Pieter-Jan Crombez.

Lees hier hun opiniestuk: 'Brexit een amputatie? Dan toch van de voet die op de rem stond.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Duitsland, Frankrijk en Italië willen 'nieuwe impuls' voor Europese Unie

Duitsland, Frankrijk en Italië gaan samen aan de andere lidstaten van de Europese Unie een 'nieuwe impuls' voor het Europese project voorstellen. De drie willen hun ideeën woensdag delen met de andere regeringsleiders. De 27 zouden dan in september opnieuw bijeenkomen om een akkoord te bereiken over concrete projecten die in de loop van de komende zes maanden uitgevoerd kunnen worden.

Lees hier meer.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Fitch en S&P verlagen rating van Groot-Brittannië

Kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor's hebben de rating van het Verenigd Koninkrijk verlaagd.

De rating gaat bij Fitch van AA+ naar AA met een negatief vooruitzicht, wat betekent dat de rating de komende maanden nog kan zakken. Bij S&P zakte de kredietwaardigheid twee niveaus lager, van AAA, de hoogst mogelijke score, naar AA, met ook hier een negatief vooruitzicht.

Moody's liet eerder al weten dat het vooruitzicht verlaagd werd van stabiel naar negatief, maar het kredietoordeel blijft voorlopig wel AA1. Een lagere rating kan ervoor zorgen dat een land een hogere rente moet betelen op de kapitaalmarkt, of over het algemeen minder gemakkelijk aan vers geld geraakt.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Premier Rutte: 'Nederlandse belangen staan op één, twee en drie'

Tijdens het debat in de Nederlandse Tweede Kamer gaf premier Mark Rutte aan dat het Verenigd Koninkrijk tijd moet krijgen. Bij de onderhandelingen hieromtrent in Brussel, zei hij ook, zullen de Nederlandse belangen vooropstaan.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Verdwijnt het Engels als officiële EU-taal?

Het is goed mogelijk dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie ertoe leidt dat het Engels niet langer een officiële EU-taal is. Dat zegt Danuta Hübner, de voorzitter van de commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement. Groot-Brittannië is het enige land dat het Engels aanmeldde als officiële taal. Ierland koos voor het Iers, Malta voor het Maltees - precies omdat het Engels al erkend was. Als de Britten zich terugtrekken, nemen ze bijgevolg hun taal mee, is de redenering van Hübner.

Vermits het Engels, naast het Frans en het Duits, een van de drie officiële werktalen van de EU is, lijkt het echter weinig waarschijnlijk dat het zal geschrapt worden. Juridische experts gaan daar alvast niet van uit. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Veel vraag naar Iers paspoort

De keuze van de Britten om uit de EU te stappen, heeft de vraag naar Ierse paspoorten explosief laten stijgen. Zo kunnen ze via Ierland in de Europese Unie blijven. Een woordvoerder van de Britse Post, die de aanvragen behandelt, zei dat 'een ongewoon groot aantal Noord-Ieren werden geregistreerd, die een Iers paspoort hebben aangevraagd'. Exacte cijfers heeft hij niet.

Het Iers paspoort geeft de mogelijkheid om werk te zoeken in een ander EU-land zonder vergunning, gebruik te maken van de gezondheidszorg en te genieten van een sociale uitkering in alle EU-landen. Het merendeel van de aanvragen komt uit de Britse provincie Noord-Ierland. Elke persoon die op het eiland is geboren voor 1 januari 2005 heeft recht op de Ierse nationaliteit. Een ouder die in Ierland is geboren, geeft automatisch recht op de nationaliteit, zelfs als een van de twee ouders Iers is bij de geboorte.

Rond de 430.000 Ieren wonen in Groot-Brittannië waar een persoon op vier een band heeft met Ierland. Dat blijkt uit een volkstelling uit 2011 van het Ierse departement voor buitenlandse zaken en handel. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

EU: geen onderhandelingen vooraleer Londen 'artikel' 50 inroept

Zolang de Britse regering artikel 50 van het Verdrag van Lissabon niet inroept, en dus de EU er niet officieel van op de hoogte brengt dat het de Unie gaat verlaten, wordt er niet over de Brexit onderhandeld, formeel noch informeel. Die boodschap zullen de leiders van de 27 overige lidstaten woensdag aan de ontslagnemende Britse premier David Cameron overmaken. Lees meer.

AFP
© AFP
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Angela Merkel roept EU op om Britten tijd te geven

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil niet dat er informeel onderhandeld wordt over een Britse uitstap uit de Europese Unie vooraleer het Verenigd Koninkrijk zelf formeel de uittredingsprocedure in gang heeft gezet. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Er komt geen nieuw referendum'

De Britse premier David Cameron sluit een een nieuw referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie uit, zo meldt de krant The Independent. De woordvoerder van Cameron zei dat het houden van een nieuwe volksraadpleging 'geen slag achter de hand' was. De verduidelijking kwam er terwijl een petitie voor een nieuw referendum wind in de zeilen heeft

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Conservatieven zullen ten laatste op 2 september nieuwe leider hebben'

Dat heeft de machtige 1922 commissie van de Conservatieven aanbevolen, zo melden zowel de commerciële zenders Sky en ITV als de openbare omroep BBC. De aanbevelingen van de commissie dienen nog goedkeuring te krijgen van het bestuur van de Tories. Dit komt dinsdag bijeen, woensdag gevolgd door de commissie opnieuw. Indien de regels voor de opvolging van Cameron goedgekeurd worden, kunnen er vanaf dan nominaties zijn. De deadline is donderdagmiddag.

Nadat vrijdag duidelijk was dat de Britten zich de dag daarvoor bij een referenum voor het verlaten van de Europese Unie hadden uitgesproken, kondigde de Conservatieve premier David Cameron zijn ontslag aan.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Geen mededogen met de Britten'

Volgens premier Michel is er geen weg terug voor de Britten, en moet er snel werk worden gemaakt van de brexit. "Ik ben niet rancuneus, maar we moeten de Britten snel laten voelen dat ze een pyrrusoverwinning hebben geboekt", benadrukt de premier, die voor een 'snelle boedelscheiding' pleit. Tegelijk lanceert hij een charme-offensief om de Britse bedrijven naar ons land te lokken.

BELGA
© BELGA
Jan Herregods
door Jan Herregods

Banken, luchtvaart en vastgoed verliezen op Londense beurs

Op de Londense beurs staan aandelen van banken, luchtvaart- en vastgoedbedrijven maandag onder druk als gevolg van de brexit. Ook elders in Europa verliezen financiële waarden aan waarde.

Zo verliest luchtvaartmaatschappij EasyJet 16,53 procent. Bij de bankwaarden staan vooral instellingen onder druk die zich op de Britse markt focussen. Royal Bank of Scotland (RBS) verliest 15,25 procent, Lloyds Banking Group 8,89 procent en Barclays 10,23 procent. Ook de vastgoedsector verliest terrein.

Ook elders in Europa staan bankwaarden onder druk. Zo verliest KBC bijna zes procent en staat het aandeel daarmee op het laagste peil in twee jaar tijd. ING en Ageas verliezen meer dan vier procent. (Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Financiënminister Osborne: 'Artikel 50 pas activeren als het land klaar is'

Groot-Brittannië gaat het artikel 50, waarmee de onderhandelingen met de EU over het vertrek opgestart worden, pas activeren als het land daarvoor klaar is. Dat heeft de Britse minister van Financiën George Osborne maandagochtend gezegd in een toespraak bedoeld om de financiële markten te kalmeren na de keuze van de Britten om uit de EU te stappen.

"Enkel het Verenigd Koninkrijk kan artikel 50 activeren", aldus Osborne. "En ik ben van mening dat we dat enkel moeten doen als we een duidelijke visie hebben op de nieuwe afspraken die we met onze Europese buren willen." Hij voegde eraan toe dat de Britse economie "klaar is om op te vangen wat de toekomst ons brengt", op een moment dat de financiële markten zich zorgen maken over de gevolgen van de brexit.

Maandagochtend stond de Britse pond opnieuw onder druk. Het was de eerste verklaring van de Britse minister van Financiën sinds het referendum.

'Ik heb gewaarschuwd voor de economische gevolgen maar we waren voorbereid op het ergste', stelde Osborne nog, die uitlegde dat de Bank of Enlgand buffermaatregelen heeft genomen om eventuele gevolgen van de brexit op te vangen. 'De Britse economie is sterk, ze kan deze tegenslag aan.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Johnson: 'Kan niet genoeg benadrukken dat VK altijd deel zal uitmaken van Europa'

"Ik kan niet genoeg benadrukken dat Groot-Brittannië deel is van Europa, en dat altijd zal blijven", aldus Boris Johnson, een van de leiders van de brexit-campagne, maandag in zijn column in The Daily Telegraph.

Met die column doorbreekt hij de stilte van het afgelopen weekend van het brexit-kamp. Nog volgens Johnson is er "geen grote haast" bij het vertrek uit de EU. Hij meent ook dat het land toegang zal blijven krijgen tot de eenheidsmarkt en een puntensysteem zal introduceren om immigratie onder controle te houden. Australië hanteert al een gelijkaardig systeem.

De oud-burgemeester van Londen geeft ook aan dat de aanhangers van het exit-kamp moeten aanvaarden dat het resultaat van het referendum "niet helemaal overweldigend" was, en moeten proberen om bruggen te slaan met zij die anders gestemd hebben.

Hij ziet niet meteen veel zin in een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid. "En het is evident dat we samen beter zijn in het smeden van een nieuwe en betere verhouding met de EU", aldus Johnson.

Hoewel hij pleitte voor een brexit, beklemtoont Johnson dat Groot-Brittannië deel is van Europa en dat altijd zal blijven. "Er zal nog altijd intense Europse samenwerking en partnerschap zijn in heel wat thema's: kunsten, wetenschappen, universiteiten, een beter milieu. EU-burgers die in dit land leven zullen dezelfde rechten blijven genieten, en hetzelfde geldt voor Britten die in de EU wonen." Wat wel zal veranderen is dat Groot-Brittannië zich zal "bevrijden van het "buitengewone en ondoorzichtige systeem van EU-wetgeving".

BBC-journalist Norman Smith stelt in een korte analyse vast dat Johnson "een heel andere toon" aanslaat dan de Johnson die de campagne leidde. Hij verwijst naar het immigratiethema, dat volgens Johnson maandag toch niet het grootste probleem was. "Kwestie nummer één was controle - een gevoel dat de Britse democratie werd ondermijnd door het EU-systeem", aldus Johnson.

Op Twitter wordt Johnsons boodschap intussen lauw ontvangen: zo tweet Labour-parlementslid Jonathan Reynolds dat Boris "eindelijk zijn plannen onthult: hij wil lid worden van de EU".

Jan Herregods
door Jan Herregods

Pond opnieuw richting kelder

De keuze van de Britten om uit de EU te stappen, blijft voor beroering zorgen op de financiële markten. Het Britse pond stond maandagochtend tijdens de vroege handel opnieuw zwaar onder druk en noteert rond 1,34 dollar.

Daarmee staat het pond maar iets hoger dan de koers van vrijdag, toen duidelijk werd dat de Britten voor een brexit hadden gekozen. Toen ging het pond in amper enkele uren van 1,50 dollar naar 1,3329 dollar, of de laagste stand tegenover de dollar in 31 jaar tijd. De munt kon zich in de loop van vrijdag iets herstellen, maar staat maandag opnieuw onder druk. (Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Labourleider Corbyn sluit, ondanks kritiek, uit dat hij opstapt

Jeremy Corbyn, leider van het Britse Labour, heeft laten verstaan dat hij niet van plan is af te treden, ondanks de kritiek binnen de partij op zijn houding tijdens de brexit-campagne. Dat deed hij in een communiqué, in de nacht van zondag op maandag. Velen binnen Labour verwijten Corbyn dat hij niet enthousiast genoeg campagne gevoerd heeft voor het EU-lidmaatschap. Zondag stapten verschillende partijcoryfeeën op.

"Ik betreur dat er vandaag (zondag, red.) mensen uit mijn schaduwkabinet ontslag genomen hebben", aldus Corbyn in zijn communiqué. "Maar ik ga het vertrouwen van zij die voor mij gestemd hebben niet bedriegen, noch van dat van de miljoenen mensen die het nodig hebben dat Labour ze vertegenwoordigt."

Nog volgens Corbyn zijn zij die hem bekritiseren of zijn vertrek willen, kandidaat om het tegen hem op te nemen bij de volgende voorzittersverkiezingen. "Zij die de richting van Labour willen wijzigen, zullen zich tijdens een democratische verkiezing kandidaat moeten stellen", aldus Corbyn. "Ik zal dan ook kandidaat zijn."

Corbyn werd in september 2015 verkozen tot Labourleider, tegen de wil van de partijtop maar met een grote steun vanuit de basis. De interne crisis binnen Labour brak in de nacht van zaterdag op zondag helemaal open, toen duidelijk werd dat Corbyn de schaduwminister van Buitenlandse Zaken, Hilary Benn, had ontslagen omdat die Corbyns leiderschap na de overwinning van het brexit-kamp in twijfel had getrokken.

Intussen zijn, als gevolg van dat ontslag, al elf anderen opgestapt uit de partijtop. De Labourleider maakte in zijn persbericht nog duidelijk dat hij binnen de 24 uur een herschikt schaduwkabinet zal voorstellen. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Brexit is interne aangelegenheid, enkel G-B heeft te beslissen over het tijdspad'

De Europese druk om initiatief te nemen zodat de onderhandelingen zo snel mogelijk opgestart kunnen worden, lijkt geen indruk te maken op de Britse regering. "Het referendum is een interne aangelegenheid. Enkel Groot-Brittannië heeft te beslissen over het tijdspad", zo zei minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zondag aan televisiezender ITV.

Premier David Cameron had vrijdag aangekondigd dat zijn opvolger het vertrek uit de EU moet organiseren. De keuze van die opvolger kan nog aanslepen tot het conservatieve partijcongres in oktober.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Italië en Frankrijk stemmen de violen

Na de shock van het Brexit-referendum zijn Frankrijk en Italië vastberaden om samen een weg uit de diepe crisis in de Europese Unie te zoeken.

De Franse president François Hollande, de Franse premier Manuel Valls en de Italiaanse premier Matteo Renzi, spraken zaterdagavond in Parijs over de gevolgen van het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Zondag brak Valls op een meeting met socialistische militanten in Normandië een lans voor een meer sociaal Europa, dat de strijd aangaat met sociale en fiscale dumping. De premier herhaalde ook zijn oproep aan Londen om snel de onderhandelingen over de voorwaarden van de scheiding te starten.

Maandagavond maken Hollande en Renzi hun opwachting in Duitsland, waar ze met bondskanselier Angela Merkel spreken. Hollande zei zondag dat Frankrijk en Duitsland het initiatief moeten nemen. In tegenstelling tot Parijs, Rome, de Europese instellingen én haar sociaaldemocratische coalitiepartners in Berlijn, pleit Merkel echter niet nadrukkelijk voor een snelle opstart van de onderhandelingen met de Britten. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Cameron gaat artikel 50 dinsdag niet activeren'

Cameron zou artikel 50 dinsdag op de Europese top nog niet activeren, zo heeft 'een EU-bron' verklaard aan VRT-journalist Rob Heirbaut.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Onafhankelijk Schotland welkom bij de Europese Unie'

Een onafhankelijk Schotland is welkom bij de Europese Unie. Dat heeft Gunther Krichbaum, een partijgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, gezegd aan de Duitse krant Welt am Sonntag. 'We zouden snel moeten reageren op een aanvraag tot toetreding van dit land, dat het beste voorheeft met de EU.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Boris Johnson houdt gesprekken met parlementsleden

Boris Johnson heeft vandaag bij zijn thuis gesprekken gehad met enkele Tory parlementsleden.

De Britse Conservatieve parij is verdeeld tussen voor- en tegenstanders van een brexit. In het algemeen is boegbeeld van het Leave-kamp Boris Johnson de gedoodverfde favoriet om de nieuwe Britse eerste minister te worden, maar er wordt verwacht dat de partijleden die tegen een brexit gekant zijn, hard hun best zullen doen om Johnson weg te houden uit Downing Street 10. In dat geval is Theresa May, de huidige minister van Binnenlandse Zaken, een grote kanshebber.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

7 leden schaduwkabinet stappen op

Intussen zijn al 7 leden van het Britse schaduwkabinet opgestapt.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Schotse premier: 'Bereid om vetorecht te gebruiken tegen brexit' (video)

De Britten hebben dan wel gestemd voor een brexit, het referendum is juridisch niet bindend. De beslissing om uit de Europese Unie te stappen, wordt pas officieel wanneer het parlement zo'n beslissing goedkeurt. Ook moet artikel 50 uit het verdrag van Lissabon geactiveerd worden.

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft echter aan de BBC laten weten dat ze aan de Schotse parlementsleden zal vragen om tegen een dergelijke beslissing te stemmen. 'Natuurlijk ga ik hen vragen om hun wettelijke toestemming niet te geven.'

Ze verklaarde ook nog dat het Schotse parlement mogelijk de grondwettelijke macht heeft om een veto te stellen tegen een brexit, en dat ze bereid is om het te gebruiken.

De Schot David Mundell nuanceerde dat hij 'persoonlijk niet geloofde' dat Schotland een brexit zou kunnen tegenhouden.

Lees hier het BBC-artikel of bekijk hieronder het fragment.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

John Cleese deelt brexit-cartoon van Belgische cartoonist

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Paul Buysse: "Geen enkele reden tot paniek"

Graaf Paul Buysse ziet "geen enkele reden tot paniek in de ondernemerswereld" na de Brexit. Hij is er bovendien niet zeker van dat het Verenigd Koninkrijk effectief onafhankelijk zal worden. "Het kan nog alle richtingen uit. Maar de richting die het nu heeft, zal niet degene zijn waar we binnen een jaar over zullen spreken", klonk het in De Zevende Dag op één.

"Er is een chaos van informatie, maar ook een botsen van gevoelens en overtuigingen", aldus Buysse, die aan het hoofd staat van een expertengroep die de impact van het Britse vertrek uit de EU op ons land moet opvolgen en helpen temperen. "Hetgeen ik heb gemerkt in de laatste uren en dagen, is dat het euforische Leave-front toch adem aan het verliezen is."

Pas in oktober starten de onderhandelingen, nadien volgen minstens twee jaar van onderhandelingen. "All the balls are in the air. Het kan alle richtingen uitgaan", besloot hij.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Etienne Davignon: 'Als de Britten vertrekken, is de EU mislukt'

'Als de Britten vertrekken, is de Europese Unie fundamenteel mislukt', zo had Etienne Davignon eerder al verklaard aan Knack. Herlees hier het volledige interview.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Herlees: het interview van de Schotse premier Nicola Sturgeon met BBC

In een interview met BBC heeft de Schotse premier toelichting gegeven bij de toekomst van Schotland, en de intentie om een tweede onafhankelijkheidsreferendum te organiseren. U kon het volgen in onze live of alles herlezen in dit overzichtsstuk.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Bart De Wever: 'Ik denk dat de Engelsen een domme keuze hebben gemaakt'

'Ik denk dat de Engelsen een domme keuze hebben gemaakt.' Dat heeft Bart De Wever zondagochtend gezegd in de Zevende Dag. 'Als het Verenigd Koninkrijk bij de interne markt wil blijven, zal het vrij verkeer blijven bestaan. Terwijl dat net een van de argumenten was om tegen te stemmen.'

Voorts vindt De Wever de harde taal die bepaalde Europese politici hanteren, onnodig. 'Het eiland blijft er liggen en het blijft een van onze belangrijkste handelspartners', benadrukt hij. En ook: 'Het idee van Verhofstadt voor de superstaat Europa, is de snelste weg naar de vernietiging. Europa is geen democratie, het is een confederatie van verschillende landen.'

Bekijk hier het interview.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Niet aanvaardbaar om te dicteren wat Schotland moet doen'

Als er een Schots referendum komt - dat is te zeggen, als het Schotse parlement voor een tweede referendum zou stemmen - dan moet de Britse premier dat eerst nog goedkeuren. En wie de Britse premier tegen dan zal zijn, is nog onzeker aangezien David Cameron ontslag heeft genomen.

'De Britse premier die dat tegenhoudt, dat zou onaanvaardbaar zijn. In deze context is het niet aanvaardbaar om te dicteren wat Schotland moet doen', aldus de Schotse premier Nicola Sturgeon.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Geen grens tussen Engeland en Schotland'

Als Schotland voor onafhankelijkheid zou kiezen, is het waarschijnlijk dat er ook een grens moet komen tussen Schotland en Engeland.

Nicola Sturgeon: 'Het probleem van een grens gaat ook in de context van Ierland beslist moeten worden. De problemen zijn er, ik zou zeker geen grens willen zien tussen Engeland en Schotland, het zal altijd onze buur en goede vriend zijn.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Schotse premier: 'We willen niet de EU verlaten met het VK en er dan weer bij gaan'

'Dit wordt geen beslissing over Schotland die iets verlaat, maar over Schotland die ergens bij blijft', benadrukte Nicola Sturgeon. 'We willen niet de EU verlaten met het VK en er dan terug bij gaan. We willen bij de EU blíjven. De komende weken en maanden gaan we met alle EU-instellingen de dialoog aan.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Sturgeon: 'Dit is geen principeskwestie'

'Heel Schotland stemde om in de EU te blijven. Ik wil Schotland beschermen, liefst binnen de EU. Dit is geen principeskwestie, onze economie, cultuur en maatschappij zou beschadigd worden.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Ik wil open disussie met Schotten over toekomst van dit land'

Sturgeon: 'Zijn er uitdagingen voor Schotland? Zeker. Maar ik wil een open discussie houden met de Schotten over de toekomst van dit land.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Nu op BBC, Schotse premier: 'Het VK waar Schotland in 2014 bij wilde blijven, bestaat niet meer.'

'Ik wilde dit weekend niet in deze positie zitten', zegt de Schotse premier Nicola Sturgeon op de BBC. 'Mijn prioriteit is het belang van Schotland verdedigen, als onafhankelijk worden daar de oplossing voor is, is dat een debat en beslissing van onze kiezers waard.'

'Dit wordt geen kopie van het referendum uit 2014. Het VK waar Schotland in 2014 bij wilde blijven, bestaat niet meer.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Nederlands EU-referendum zou verrassende uitslag kunnen krijgen'

In navolging van de Britten zou ook een Nederlands referendum over uittreding uit de EU wel eens een verrassende uitslag kunnen krijgen, stelt Maurice de Hond van Peil.nl zondag in een analyse. Vooral een hoge opkomst van "laagopgeleiden" kan de kansen voor zo'n 'Nexit' volgens hem vergroten.

Op dit ogenblik is een grote minderheid van 47 procent van de Nederlanders voor een dergelijk referendum, becijfert Peil.nl. Bij zo'n volksraadpleging zou 43 procent voor een Nexit stemmen. Maar juist onder de lager opgeleiden wil 69 procent een dergelijk referendum en zou 64 procent voor een Nederlandse uittreding stemmen.

"Mocht in Nederland wel een referendum over Nexit gehouden worden, dan valt het te verwachten dat - net zoals in Engeland - de opkomst onder lager opgeleiden relatief hoog zal zijn. En in dat geval zou een meerderheid voor Nexit goed mogelijk zijn, terwijl dat uit de peilingen van vier van de zes bureaus in Nederland niet af te leiden is", aldus De Hond.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

John Kerry naar Brussel en Londen om brexit te bespreken

Zonet werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maandag een bezoek zal brengen aan Londen en Brussel, om de brexit te bespreken.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Voor de tweede keer in twee dagen heeft Labour-leider Jeremy Corbyn uitdrukkelijk meegedeeld dat hij niet opstapt. 'Een democratisch verkozen leider met een sterk mandaat van de leden, zal geen ontslag nemen', klint het zondag.

Dit ondanks het feit dat de druk steeds groter wordt en de kritiek en onvrede binnen zijn partij blijft groeien.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Nieuw ontslag binnen schaduwkabinet

'Ik denk niet dat u de capaciteit hebt om de antwoorden te geven die ons land nodig heeft', zo spreekt Brits parlementslid Heidi Alexander haar partijleider aan in haar ontslagbrief.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Reacties op ontslag Benn stromen binnen, 'helft schaduwkabinet zal opstappen'

Verscheidene leden van het schaduwkabinet hebben aan The Guardian verteld dat het ontslag van Benn tot een muiterij kan leiden binnen de Labour-partij. Volgens BBC is het goed mogelijk dat de komende uren de helft van Benn's collega's zal opstappen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Jeremy Corbyn stuurt Labour-coryfee Hilary Benn de laan uit

Partijleider van Labour Jeremy Corbyn heeft zondag één van de topfunctionarissen van zijn partij, Hilary Benn, ontslagen. Dat meldt de BBC. Net als bij de Conservative Party heeft de zege van de brexiteers voor ongenoegen en verdeeldheid binnen Labour gezorgd. Benn was in het schaduwkabinet "minister van Buitenlandse Zaken".

Benn heeft, aldus de BBC, geprobeerd de partijtop ervan te overtuigen om de poten onder Corbyns stoel door te zagen. Dat is hem zuur opgebroken: een woordvoerder verklaarde dat Corbyn "het vertrouwen in Benn was kwijtgespeeld".

Met het ontslag van Benn kan de "linkse" Corbyn, die al vanaf het begin slecht lag bij de eerder centrumrechts georiënteerde partijtop, nog niet op beide oren slapen. Maandag gaan twee Labour-afgevaardigden een motie van wantrouwen tegen hun partijleider indienen. In verband met het referendum vinden nogal wat Labour-parlementariërs dat Corbyn zich onvoldoende voor het remain-kamp heeft ingezet. Uiteindelijk heeft ruim een derde van het "werkvolk" dat traditioneel voor Labour stemt, voor de brexit gekozen. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

HSBC verhuist 1.000 banen naar Parijs

De bank HSBC zou als gevolg van de brexit 1.000 banen naar Parijs verhuizen, zo meldt BBC, en hun personeeldsleden uitbetalen in euro's.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Leave-stemmer over de uitslag: 'Het kan niet erger worden dan het al was'

BBC laat verscheidene stemmen aan het woord over de uitslag van het referendum. Veel Remain-stemmers, voornamelijk jongeren, zijn zich bewust van de angst die bij veel mensen heerst ('ze zijn bang dat immigranten jobs komen stelen'), maar maken zich zorgen over hoe het nu verder moet.

Een van de Leave-stemmers gaf te kennen dat dit referendum de eerste keer was dat hij naar een stembus trok: 'De eerste en de laatste keer. Ik heb twee kleine dochters, ik wilde verandering. Het kan niet erger worden dan het al was.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Meer dan de helft van de Schotten voor onafhankelijkheid (peiling)

Meer dan de helft van de Schotten wil dat Schotland afhankelijk wordt na de uitslag van het referendum van donderdag, waarbij de Britten gekozen hebben om de Europese Unie te verlaten. Dat blijkt uit een peiling bij 620 Schotten, die zondag werd gepubliceerd door de Sunday Times.

De Schotten hadden donderdag massaal voor het "Remain"-kamp gestemd bij het referendum, en meteen na de uitslag van de volksbevraging liet premier Nicola Sturgeon al weten dat het zeer waarschijnlijk was dat er een nieuw onafhankelijkheidsreferendum zal worden georganiseerd, zodat de Schotten niet uit de Europese Unie moeten stappen.

Na een spoedvergadering met haar kabinet op zaterdag zei de premier dat "een tweede referendum over de onafhankelijkheid van Schotland duidelijk een optie is die op tafel moet liggen, en die ook zeker op de tafel ligt". "Er zullen maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat de noodzakelijke wettelijke voorwaarden worden ingelost", zei ze.

Ondertussen werden ook al meer dan 100.000 handtekeningen verzameld voor een nieuw Schots referendum, en wanneer een petitie 100.000 handtekeningen haalt, is het parlement verplicht om zich erover te buigen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brusselse gemeente Elsene "zeer gevoelig" voor Britse teleurstelling

Elsene, de Brusselse gemeente die de meeste Britse inwoners heeft, is zeer gevoelig voor de teleurstelling van de Britten nadat in een referendum werd beslist dat hun land uit de Europese Unie zal stappen. In Elsene wonen 1.535 Britten, zo meldt schepen voor Europese Zaken Delphine Bourgeois (MR) zaterdagavond.

"De Brexit is een spijtige zaak en de gemeente Elsene, in het bijzonder de schepen voor Europa, zijn zeer gevoelig voor de teleurstelling van de Britse inwoners", aldus Bourgeois in een persbericht. "Voor die Britten, die hier al lang wonen, is dit ondenkbaar. Sommigen van hen hebben het gevoel dat ze een familielid verloren zijn."

De gemeente heeft al een tiental aanvragen tot naturalisatie van Britten ontvangen, aldus de schepen nog. Ze benadrukt het Europese karakter van de gemeente, die dicht bij het Europees parlement ligt en waar een derde van de inwoners niet-Belgische Europeanen zijn.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brexit maakt 400 mensen 115 miljard euro armer

Het agentschap Bloomberg berekende dat 's werelds miljardairs 3,2 procent van hun totale vermogen van 3,9 biljoen dollar in rook hebben zien opgaan. Voor de rijke Britten was het minder slikken: bij de 15 rijkste Britten is een gat van "amper" 5,5 miljard dollar in hun portefeuille geslagen.

Ironisch genoeg is een van de grootste verliezers, met een krimp van zijn vermogen van 19 procent, effectenhandelaar Peter Hargreaves. Die bevestigde het spreekwoord van het de put graven en er zelf in vallen: hij was, met een schenking van 3,2 miljoen dollar, de grootste donor van het winnende 'Leave'-kamp.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brits parlementslid lanceert oproep om uitslag referendum te negeren: 'Het is niet bindend'

Labour-parlementslid David Lammy heeft het parlement opgeroepen om 'deze waanzin te stoppen' en te stemmen tegen de referendum-beslissing om de EU te verlaten. Dat meldt The Independent. 'Wij kunnen deze waanzin stoppen en deze nachtmerrie tot een einde brengen, ons soevereign parlement moet nu stemmen over het verlaten van de EU. Laten we onze economie niet vernietigen op basis van de leugens en de overmoed van Boris Johnson', aldus Lammy.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Assistent van Cameron getuigt over reden ontslag

Nadat de Britse premier David Cameron de persconferentie had afgerond waarin hij zijn ontslag aanbood, zei hij tegen zijn assistenten: 'Why should I do the hard shit?' Dat heeft een van de assistenten verklaard aan The Sun, zo meldt de Britse kwaliteitskrant The Independent. 'Op dat moment beseften we allemaal dat het voorbij was', getuigt hij/zij.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Komt er een Slovexit? 'Slovakije moet uit deze zinkende Titanic stappen'

Aangemoedigd door de Britse verwerping van het EU-lidmaatschap, is in Slovakije een extreemrechtse partij handtekeningen beginnen verzamelen om een referendum te organiseren over een gebeurlijke 'Slovexi(t)'. 'Slovakije moet tijdig uit de zinkende Titanic stappen.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Jonathan Hill: 'Het Britse volk heeft haar wil uitgedrukt en daar moet je naar luisteren'

In een interview na het aankondigen van zijn ontslag heeft de Britse EU-commissaris Jonathan Hill toelichting gegeven bij zijn ontslag. 'Als iets zo groot plaatsvindt, hebben acties gevolgen. Het Britse volk heeft haar wil uitgedrukt en daar moet je naar luisteren.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Merkel: 'Moeten samenwerken met eurosceptische landen'

'Er zijn inwoners die hun belangen niet vertegenwoordigd zien in de Europese Unie en landen die zich vragen stellen bij de voordelen van de Europese Unie. Met deze landen moeten we samenwerken', zo heeft Angela Merkel nog verklaard.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Juncker heeft geprobeerd om Britse eurocommissaris om te praten

De Britse eurocommissaris Jonathan Hill heeft ontslag genomen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft laten weten dat hij tevergeefs geprobeerd heeft om Hill, 'een echte Europeaan en niet gewoon de Britse eurocommissaris', op andere gedachten te brengen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Politieke spanning in aanloop naar Europese top

Volgende week dinsdag en woensdag vindt in Brussel een Europese top plaats. Die (ongeveer) tweemaandelijkse vergadering vindt normaal plaats met de staatshoofden en regeringsleiders van alle 28 lidstaten. Deze keer is David Cameron enkel de eerste dag welkom, op woensdag zullen de 27 andere leiders samenzitten.

Dinsdag zal Cameron zijn collega's wellicht een verklaring moeten verschaffen voor wat er gebeurd is, terwijl de 27 anders leiders op woensdag zullen vergaderen over de voorwaarden en het akkoord dat de EU met het Verenigd Koninkrijk zal sluiten.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Cameron: 'Niet de juiste persoon voor de onderhandelingen met de EU'

Ondanks de uitspraken van verscheidene Europese politici, heeft David Cameron wel al duidelijk gemaakt dat hij niet de juiste persoon is voor de onderhandelingen met de EU.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Cameron blijft verplichtingen opnemen

De Britse premier David Cameron is momenteel in Cleethorpes voor Armed Forces Day. Amper 24 uur nadat hij zijn ontslag heeft aangekondigd, gaat hij dus gewoon door met zijn plicht. Of hij een verklaring zal geven en vragen zal beantwoorden, is op dit moment nog niet duidelijk.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Geen formele druk op Britten, wel dreigen met minder gunstige voorwaarden'

Europese politici willen de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk zo snel mogelijk opstarten, maar enkele Britse politici hebben benadrukt dat er 'geen haast' bij is. Kan de EU druk uitoefenen op het VK om de onderhandelingen zo snel mogelijk te beginnen?

'De Europese leiders kunnen geen formele druk uitoefenen op de Britten, maar ze kunnen wel benadrukken dat hoe langer de Britse premier wacht om de onderhandelingen te starten, hoe minder gunstig de voorwaarden van de overeenkomst zullen zijn', aldus de BBC-expert van een economische denktank.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Britse Europees commissaris Jonathan Hill stapt op

De Britse Europees commissaris, Jonathan 'Lord' Hill, heeft aangekondigd dat hij ontslag neemt.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Persconferentie: wie volgt Cameron op?

De Britse premier David Cameron kan elk moment zijn persconferentie beginnen in Cleethorpes. Verwacht wordt dat hij een indicatie zal geven over wie zijn opvolger wordt.

De Londense ex-burgemeester Boris Johnson is als boegbeeld van de Leave-campagne de de gedoodverfde favoriet om Cameron op te volgen. Jammer genoeg voor hem is de Conservatieve partij verdeeld tussen een pro- en contra-brexit kamp.

Verscheidene leden van de Conservatieve partij die tegen een brexit waren, willen een alternatieve kandidaat naar voren schuiven. De favoriete kandidaat daarvoor is Theresa May: 1) een stille eurosceptica die 2) het Leave-kamp niet openlijk steunde en 3) een vrouw.

De uiteindelijke beslissing ligt volgens de BBC bij de partijleden, maar Johnson is volgens hen 'their darling', dus de kans dat hij het wordt líjkt vrij groot.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Merkel: ''Mensen moeten voelen dat politici hun bezorgdheden serieus nemen'

'Mensen moeten voelen dat politici hun bezorgdheden serieus nemen', zo heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel verklaard in een speech. Verder zei ze geen opmerkelijke dingen. Ze benadrukte ook nog dat externe veiligheid een priotiteit blijft.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Er moet de volgende dagen een nieuwe Britse premier komen'

Tijdens de persconferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 6 stichtende lidstaten, werd benadrukt dat David Cameron zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor de uitslag van het referendum. Volgens BBC World werd er ook gezegd dat als Cameron de onderhandelingen zelf niet zal starten, dat de Europese leiders dan 'in een periode van enkele dagen' een nieuwe Britse premier verwachten waarmee ze kunnen onderhandelen.

David Cameron heeft vrijdag aangekondigd dat hij zal aftreden en er dus een nieuwe Britse premier komt, maar dat zal volgens hem pas in oktober het geval zijn. Daarnaast vertelde Leave-boegbeeld Boris Johnson dat er 'geen haast is' om artikel 50 uit het verdrag van Lissabon (dat de procedure vastlegt voor als een lidstaat uit de EU wil stappen) te activeren. In tegenstelling tot onder meer Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en andere prominente politici die de onderhandelingen zelfs meteen willen opstarten.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Laurent Fabius: 'Cameron moet zijn verantwoordelijkheid nemen'

'Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon moet zo snel mogelijk geactiveerd worden en David Cameron moet zijn verantwoordelijkheid nemen', verklaarde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius in Berlijn.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Italiaanse ministers: 'EU moet koers wijzigen'

Italiaanse ministers hebben zaterdag verklaard dat de EU haar koers moet wijzigen, omdat het anders het risico loopt om ineen te storten.

'Het ondenkbare is aan het gebeuren', zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Pier Carlo Padoan.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Schotland wil summit met leiders EU-lidstaten

Sturgeon: 'Ik ga een groep met experten oprichten die mij en de regering moeten adviseren in legale, financiële en diplomatieke kwesties. We moeten ook verschillende opinies over de toekomst van de grondwet van Schotland overlopen.'

De Schotse premier nodigt vertegenwoordigers van de 27 andere lidstaten uit op een summit tijdens de komende twee weken, om de toekomst van de EU-burgers in Schotland te bespreken.

Ze benadrukte dat Schotland geleid wordt door een stabiele regering.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Nicola Sturgeon: 'Tweede referendum ligt zeer zeker op tafel'

De Schotse premier Nicola Sturgeon: 'Een tweede onafhankelijkheidsreferendum is zeer zeker een optie en ligt op tafel. Er zullen nu stappen genomen worden om ervoor te zorgen dat alle wetgeving in orde is. Dat werd overeengekomen in het kabinet vandaag.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Corbyn: 'Toekomst jongeren staat centraal in alles wat we doen'

Corbyn: 'Labour staat voor rechtvaardigheid, gelijkheid, onderwijs voor iedereen, kansen voor iedereen. De jongeren die zo massaal voor remain hebben gestemd, moeten weten dat hun toekomst centraal staat in alles wat we doen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Corbyn: 'Ongelijkheid is het issue van deze tijd'

Corbyn: 'Ongelijkheid is het issue van deze tijd. We moeten het onbevooroordeeld onder ogen komen. De komende weken en maanden moeten we bespreken welk Verenigd Koninkrijk we willen. Dat zal op de Labour-agenda staan.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Corbyn: 'Belangrijk dat we leren van de afgelopen dagen'

'Het VK is erg verdeeld: tussen Wales/Engeland en Schotland/Noord-Ierland, maar ook tussen multiculturele steden en dorpen. De onderhandelingen met de EU moeten zorgen voor de bescherming die we nodig hebben. Het is belangrijk dat we leren van de afgelopen dagen.'

Labour-parlementslid Frank Field vindt dat Jeremy Corbyn niet de juiste persoon is om Labour naar de verkiezingen te leiden. De volgende verkiezingen zijn in 2017.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Persconferentie Jeremy Corbyn, de Labour-voorzitter

'Toen ik 9 maanden verkozen werd als partijleider, was er een klimaat van besparingen. Ik steunde ook democratische, open politiek. Voor internationaal beleid gebaseerd op mensenrechten en vrede.

Remain of Leave, ik voelde dat onze huidige politiek voor veel mensen niet meer werkte. We moeten de juiste conclusie trekken en de mensen vertegenwoordigen die ons verkozen hebben.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Steinmeier: 'Zo snel mogelijk focussen op toekomst EU'

'We moeten ons nu focussen op de toekomst van de Europese Unie. Artikel 50 moet zo snel mogelijk ingeroepen worden zodat we ons zo snel mogelijk op de toekomst van Europa kunnen concentreren.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Verklaring ministers Buitenlandse Zaken 'EU mag niet verlamd worden'

De persconferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken is begonnen. Hoogtepunten kunt u volgen via deze live. - Momenteel is de Duitse minister Steinmeier aan het woord, in het Duits. 'De EU mag niet verlamd worden'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Wachten op de Schotse premier Nicola Sturgeon

Het is een drukke dag voor politici, met veel vergaderingen en persconferenties. Er wordt momenteel ook met argusogen uitgekeken naar de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon, die in een noodsessie zit met het kabinet van haar regering.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Crisismeeting zes EU-stichters: en wat nu?

De ministers van Buitenlandse Zaken van de zes EU-stichters, zitten momenteel in een crisismeeting in Berlijn. Daar zal onder meer besproken worden hoe het nu verder moet: gaan ze voor een meer geïntegreerde Europese Unie, of geven ze hun lidstaten terug meer macht?

Daarnaast buigen ze zich ook over de vraag of ze tijdens de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk zullen buigen voor de wensen van economisten en zakenleiders, of dat ze het hard zullen spelen om andere lidstaten te ontmoedigen om in de voetsporen van het VK te treden.

Volgens BBC World wordt er over een klein kwartier een verklaring verwacht.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Stapt Labour-partijleider op?

Over een klein uurtje geeft Jeremy Corbyn, leider van de Labour partij, een persconferentie. Er zijn al sinds vrijdag geruchten dat er een motie van wantrouwen zou komen vanuit zijn partij. Bronnen van de Britse krant The Guardian vermoeden dat hij vanmiddag bekendmaakt dat hij de fakkel doorgeeft aan John McDonnell.

De persconferentie is uiteraard te volgen via deze live.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Dider Reynders: 'Proberen om Europees project te herlanceren'

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, die aan de bijeenkomst in Berlijn deelneemt, zei vrijdag dat de Brexit volgens hem een gelegenheid kan zijn "om te trachten het Europese project te herlanceren".

Het zal erop aankomen na te gaan hoe men de economische en monetaire unie kan herlanceren, na te denken over het migratiebeleid, het buitenlands beleid, maar ook over de Europese waarden, met controle van de lidstaten zoals op budgettair vlak, preciseerde Reynders.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Duitse minister: "We laten ons Europa door niemand ontnemen"

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, heeft zaterdag gezegd dat de zes stichtende leden van de Europese Unie "Europa niet van zich zullen laten afnemen". De zes zijn in Berlijn bijeen voor post-Brexit-overleg.

"Ik ben er zeker van dat deze staten de boodschap zullen uitzenden dat niemand ons Europa, dit project van vrede en stabiliteit, kan afnemen van ons", verklaarde de minister voor zijn ontmoeting met zijn ambtgenoten in villa Borsig, in de periferie van de Duitse hoofdstad.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Britten in Brussel willen Belg worden

Na de bekendmaking van de uitslag van het brexit-referendum heeft 'een significant deel' van de Britten in verscheidene Brusselse gemeenten een aanvraag tot naturalisatie ingediend. Dat meldt de Franstalige krant Le Soir.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Duitsland wil VK uit single market'

Het Duitse Handelsblatt bericht op basis van regeringslekken dat Duitsland zal vragen om het Verenigd Koninkrijk uit de single market te houden, om een voorbeeld te stellen voor andere landen. Dat zou een zure appel zijn voor het Verenigd Koninkrijk, waar de hoop om tot die single market te blijven horen nog leeft.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Juncker: 'Dit is geen vriendschappelijke scheiding'

Jean-Claude Juncker wil dat de uittredingsgesprekken meteen beginnen. 'Dit is geen vriendschappelijke scheiding, maar het was ook geen hechte liefdesrelatie.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Boris Johnson zal zoveel voordeel uit de brexit halen als hij kan'

Het lijdt geen twijfel dat Boris Johnson de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk wordt, zegt politicologe Eunice Goes van The London School of Economics. Maar of dat goed nieuws is? 'Zijn competentie zal serieus in vraag gesteld worden.'

Reuters
© Reuters
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Ministers van Founding Fathers van de EU komen samen voor eerste crisismeeting

De ministers van Buitenlandse Zaken van de zes Founding Fathers van de Europese Unie, komen vandaag samen voor een crisismeeting. Het is de eerste crisismeeting na de bekendmaking van de uitslag van het brexit-referendum, maar in de loop van het weekend en volgende week zullen er nog volgen.

Concreet komen ze samen om 'concrete oplossingen' te bespreken om de Europese Unie 'efficiënter' te maken, zo meldt News 24.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Om het Europese project te redden, moeten we de nationalistische droom van Verhofstadt loslaten'

Maurits Vande Reyde (voorzitter Jong VLD) schrijft in zijn wekelijkse bijdrage voor het schaduwparlement dat Europese voortrekkers aan bezinning toe zijn. Want niet de waanbeelden van Nigel Farage zijn het probleem, wel dat er niets beter tegenover staat dan een gesloten frigo van Verhofstadt.

Lees hier zijn opiniestuk.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Juncker vreest voor nieuwe referenda: 'We moeten hier wijzer uit te voorschijn komen'

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vreest dat er, na het referendum waarbij de Britten voor een vertrek uit de EU hebben gestemd, nog meer referenda zullen volgen over mogelijke afsplitsingen van de Europese Unie. "Populisten missen gewoonlijk geen enkele kans om hun anti-Europees beleid te promoten", zegt hij in de Duitse krant Bild.

Juncker verklaart echter ook dat de impact van de brexit dergelijke propaganda snel kan tegenspreken. "Het is waarschijnlijk dat snel zal blijken dat het Verenigd Koninkrijk beter af was in de EU, economisch en sociaal gezien, en op vlak van buitenlands beleid", aldus de Luxemburger. De Commissievoorzitter ontkent in de krant ook dat de EU nu geleid zal worden door de as Parijs-Rome-Madrid, en stelt dat Duitsland waarschijnlijk "een nog grotere rol" zal spelen na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Juncker moet de EU nu de kans grijpen om "wijzer uit deze situatie te komen".

(Belga)

Belga
© Belga
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Martin Schultz: schandalig dat Cameron pas in oktober aftreedt

Martin Schulz, de president van het Europees Parlement, verklaarde op de Duitse tv-zender ARD dat hij het "schandalig" vindt dat de Britse premier David Cameron pas in oktober aftreedt. Zo "gijzelt hij het hele Europese continent", aldus Schultz.

Toen Cameron in 2013 zijn intentie aankondigde om een referendum te organiseren over het al of niet bij de Europese Unie blijven van het Verenigd Koninkrijk "zette hij al een volledig continent gevangen voor zijn tactische onderhandelingen", aldus de sociaaldemocraat. Na de uitslag van het referendum kondigde de premier zijn ontslag aan en meldde hij dat hij zal aftreden nadat tijdens het partijcongres van oktober een opvolger wordt gekozen. "Opnieuw wordt een volledig continent gegijzeld vanwege interne reflecties binnen de Britse conservatieve partij", aldus Schulz, die meent dat Cameron sneller zou moeten opstappen. "Men kan ook morgenvroeg een congres bijeenroepen als men dat wil".

(Belga)

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Duits ministerie van Buitenlandse Zaken zit in Ierse pub om brexitverdriet te verdrinken

De beslissing van de Britten om uit de Europese Unie stappen heeft klaarblijkelijk een grote indruk nagelaten op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Op Twitter en Facebook kondigde het ministerie aan dat de medewerkers na het werk naar een Ierse pub zouden trekken om hun verdriet te verdrinken.

"Wat een dag", klonk het via de officiële accounts van de ambassade. "We gaan nu naar een Irish pub om ons te bezatten. En vanaf morgen gaan we opnieuw werken voor een beter Europa! Beloofd! #EUref." De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier deelde het bericht op zijn Facebookpagina met de boodschap "Proost, lieve collega's. Dat hebben jullie verdiend."

Op Twitter volgde al snel de vraag of de Franse diplomaten ook welkom waren, waarop de Duitsers antwoordden dat zij "hen altijd mogen vervoegen".

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Moody's verlaagt vooruitzichten Verenigd Koninkrijk naar 'negatief'

Moody's heeft vrijdag de vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk verlaagd van "stabiel" naar "negatief". De kredietbeoordelaar verklaarde dat de rating van het Verenigd Koninkrijk in de nabije toekomst kan dalen, maar behoudt momenteel de AA1-rating voor het land. Daarnaast wordt de AAA-rating van de Europese Unie bevestigd.

Volgens Moody's staat er een "langere periode van onzekerheid" voor de deur, die "negatieve gevolgen zal hebben voor de groeiperspectieven" van de Britse economie "op middellange termijn". "Gedurende de enkele jaren dat het Verenigd Koninkrijk opnieuw zal onderhandelen over zijn commerciële relaties met de Europese Unie, verwacht Moody's een stijging van de onzekerheid, een daling van het vertrouwen en zwakkere investeringen, die zullen leiden tot een zwakkere groei", aldus een communiqué.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wall Street lager

Ook de beurzen in de VS delen in de klappen van de brexit.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 3,4 procent lager op 17.399,86 punten. De brede S&P 500 zakte 3,6 procent tot 2.037,30 punten. de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 4,1 procent naar 4.707,98 punten.

Net als in Europa moesten vooral banken in New York het ontgelden. Morgan Stanley behoorde met een min van ruim 10 procent tot de sterkste dalers.

(Belga)

OESO zal Britten bijstaan

De Britten weten zich bij de uitvoering van een brexit in ieder geval gesteund door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Topman Angel Gurría gaf in een reactie aan geen moeite te sparen bij de ondersteuning van de Britse regering om de overgang zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Ook zal de organisatie de economische en sociale agenda van het land bevorderen.

De aandacht moet volgens de OESO nu uitgaan naar hoe met de uitkomst van het "democratische proces" om te gaan. Volgens Gurría is het geen geheim dat de OESO liever een andere uitkomst van het referendum had gezien. "De uitslag zal grote gevolgen hebben voor het Verenigd Koninkrijk, de EU en de internationale gemeenschap", aldus de secretaris-generaal. De OESO zal ook de EU bijstaan bij het in kaart brengen van de gevolgen van een brexit.

Herman Van Rompuy: 'Kwaad en verdrietig'

Voormalig Europees president Herman Van Rompuy meent dat de Britten de volle consequenties zullen moeten dragen van hun keuze om de EU te verlaten. "Wij verdedigen vanaf nu onze belangen, dat wat voor de 27 voordelig is", zei hij vrijdag in 'Terzake'. "Dat is geen kwestie van wraak, maar wij zijn wij en zij zijn zij".

Van Rompuy was naar eigen zegen "kwaad en verdrietig" toen hij de uitslag van het referendum hoorde. "Kwaad omdat dit referendum nooit had mogen plaatsvinden. Het kan ook het einde van het Verenigd Koninkrijk zijn", zegt de christendemocraat. "Verdrietig omdat ik een Europeeër ben sinds mijn vijftien, zestien jaar. Dit is niet het einde van de Europese Unie, maar het voelt wel aan als een amputatie".

Ook in andere landen gaan stemmen op voor een referendum over EU-lidmaatschap. In Nederland vindt populist Geert Wilders dat zo'n referendum er mag komen. Volgens Van Rompuy zou dat nog grotere gevolgen hebben dat de brexit, omdat Nederland lid is van de eurozone. "Vanaf dag één dat een referendum er zou aangekondigd zijn, krijg je instabiliteit", zegt Van Rompuy.

Waarom de brexit een goede zaak is voor Donald Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Dondald Trump was vandaag in Schotland. Voor hem is de brexit een goede zaak. In 'Terzake' legt Michiel Vos uit waarom vanuit New York.

Na brexit-referendum, nu brentry-referendum?

Amper hebben de Britten beslist om de Europese Unie te verlaten of tegenstanders van die brexit zijn handtekeningen beginnen verzamelen om een tweede referendum over Groot-Brittannië en de EU mogelijk te maken. Vrijdagnamiddag wisten de bremainders al ruim 100.000 handtekeningen op te halen om het parlement met aandrang te vragen, een nieuwe volksraadpleging te houden. De termen brexit en bremain zullen dan vervangen moeten worden. bremainout en brentry zijn mogelijkheden.

De organisatoren van de handtekeningenjacht vinden dat de opkomst donderdag "niet representatief" was. Nochtans was 72 procent van de kiesgerechtigden komen opdagen. Dat had minstens 75 procent moeten zijn, argumenteren de Britse EU-liefhebbers.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Europa-specialist Steven Van Hecke: 'Houden wat er is, zou al heel mooi zijn'

De desintegratie van de Europese Unie staat niet voor de deur. Als het stof van de brexit is gaan liggen, zal blijken dat de EU kloeker is dan velen denken, meent Steven Van Hecke, hoogleraar Europese politiek aan de KU Leuven.

'Brexit betekent mogelijk doodsteek voor heel wat fruittelers'

Europees parlementslid en schepen van landbouw in Sint-Truiden, Hilde Vautmans (Open VLD), vreest dat het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie de doodsteek zal betekenen voor heel wat fruittelers. Na de boycot van Rusland, de extreme weersomstandigheden van de voorbije maanden is dit een zoveelste tegenslag die de fruittelers te verwerken krijgen.

Een land uit de Europese Unie zetten, hoe doe je dat?

Met de overwinning van "Leave" in het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie gaat voor het eerst het befaamde artikel 50 uit het Europese verdrag in werking treden. Toch zijn er nog vele onduidelijkheden over de modaliteiten van het vertrek van Groot-Brittannië.

Reuters
© Reuters

Wetenschappers vrezen een 'brain exit' na de brexit

Een nieuwe vorm van een brexit zou weleens kunnen toeslaan in het Verenigd Koninkrijk: een brain exit. De Britse wetenschappelijke gemeenschap maakt zich zorgen.

Reuters
© Reuters

'Referenda zijn delicaat instrument. Dat is met vuur spelen'

"Dit is geen leuke dag. Scheiden is altijd lijden", zegt de Belgische eurocommissaris Marianne Thyssen na de keuze van het Britse volk om de Europese Unie te verlaten. Maar dat de Britten Europa de rug toekeren, verbaast haar niet echt.

Belga
© Belga
Bart Osaer
door Bart Osaer

Waarom de banken de zwaarste klappen krijgen na het referendum

Bij de Britse banken was er vrijdag gemiddeld 20 procent verlies. Maar ook banken uit continentaal Europa met een geringe blootstelling aan het Verenigd Koninkrijk delen in de malaise. Kleppers uit de Bel-20 zoals KBC en ING stonden de hele dag op meer dan 10 procent verlies. Bankenspecialist Patrick Claerhout legt uit hoe dat komt.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Jong N-VA zet brexit in Belgisch perspectief: 'Wanneer zijn we weg uit België?'

Wie neemt het semesteriële Britse voorzitterschap over op 1 juli 2017?

In januari 2017 is het aan Malta om het roterende EU-voorzitterschap op zich te nemen. Vanaf 1 juli zou het dan de beurt aan de Britten zijn. Maar dat kan, wegens de brexit-beslissing van donderdag, een heikele zaak worden. Malta wil het voorzitterschap alvast niet overnemen. "Wij zijn ook niet gevraagd om dat te doen", zei de Maltese premier Joseph Muscat vrijdag op een persconferentie. Maar sowieso geeft Malta "de voorkeur aan een ambtstijd van zes maanden".

Een mogelijk ander alternatief is Estland, dat dan zes maanden vroeger dan gepland de voorzittersscepter mag zwaaien. Het is aan de lidstaten om die knoop onderling te ontwarren.

Londense City bereidt zich voor op tienduizenden vertrekken

Nu de uitstap uit de EU realiteit wordt, bereidt het financiële hart van Londen zich voor op het vertrek van duizenden bankiers, richting Frankfurt, Parijs of Dublin. Accountant PwC raamt dat de Brexit de Britse financiële sector tegen 2020 tussen 70.000 en 100.000 banen kan kosten.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Live vanuit de City : 'Het is hier waanzin, een bloedbad, een slachting'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Brexit: Economen zien de toekomst somber in

"Europa zal nooit meer hetzelfde zijn..." Het is de laatste zin uit de inleiding van een 14 pagina's tellend rapport van ING over de economische gevolgen van de brexit. We vroegen een reeks Belgische economen naar de voorspelbare en minder voorspelbare gevolgen van een brexit.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Morgan Stanley wil 2.000 banen weghalen uit Londen'

Volgens bronnen bij de Britse openbare omroep BBC trekt Morgan Stanley 2.000 banen weg uit Londen als gevolg van de brexit. De investeringsbank wil die banen verhuizen richting Dublin en Frankfurt. De voorzitter van Morgan Stanley, Colm Kelleher, had twee dagen geleden al gewaarschuwd dat een brexit de meest invloedrijke gebeurtenis zou zijn sinds de Tweede Wereldoorlog.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Ter herinnering: de Britse factuur van de brexit

Als de Britten in het referendum voor de Europese Unie hadden gekozen, was het omdat ze hun portemonnee hadden laten spreken. Maar dat hebben ze niet gedaan. Trends berekende enkele maanden geleden al wat een brexit zou kosten aan de Britse economie. Ter herinnering presenteren we nog eens de rekening.

AFP
© AFP
Niels Saelens
door Niels Saelens

Brexit: Britten googlen massaal hoe ze een Iers identeitskaart kunnen krijgen

Niet iedere Brit reageert laaiend enthousiast op de brexit. Sommigen maken zelfs plannen om het geluk elders te gaan zoeken. Uit cijfers van Google blijkt dat een recordaantal Britten via de zoekmachine zoekt hoe ze een Iers identiteitskaart kunnen bekomen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Londense burgemeester: 'Europeanen in Londen, jullie zijn nog steeds welkom'

De Londense burgemeester heeft op zijn facebookpagina gereageerd op de brexit: 'Ik wil een duidelijke boodschap overbrengen aan elke Europeaan die in Londen woont: je bent hier erg welkom. Als een stad zijn we dankbaar voor de enorme bijdrage die jullie brengen en die dankbaarheid zal ondanks dit referendum niet veranderen.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Dit is niet het einde van de Westerse beschaving, het zijn mààr de Britten'

De Britten stappen uit de Europese Unie. Professor Europese Studies Steven Van Hecke analyseert het stemgedrag van de Britten, blikt vooruit en relativeert. 'Dit is niet het einde van de Westerse beschaving, het zijn mààr de Britten.'

Cartoonisten reageren op de uitslag van het referendum

De eerste illustraties over de historische beslissing van het Verenigd Koninkrijk lopen binnen. 'Wie moeten we nu de schuld geven voor al onze problemen', luidt het in een van de cartoons.

/
© /
Bart Osaer
door Bart Osaer

'De brexit-campagne ging niet over economie, wel over migratie en identiteit'

Trends-redacteur Alain Mouton polste naar de reacties van enkele europarlementsleden. Sander Loones (N-VA) reageert verrast op de uitslag van het Britse referendum. Bart Staes (Groen) is helemaal niet verrast, en Gerolf Annemans (Vlaams Belang) ziet er een volksopstand in.

Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
Niels Saelens
door Niels Saelens

Wat betekent de brexit voor uw portemonnee?

De impact laat zich het meest, en het snelste, voelen op de valutamarkten. Het Brits pond kreeg deze ochtend vroeg de grootste pandoering in 30 jaar. Dit heeft grote gevolgen voor wie Britse aandelen bezit of voor wie een reis naar het VK plant. Hoe raakt een brexit u nog meer in uw portemonnee?

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Opinie: 'Dit zijn gevaarlijke tijden: bedriegers, van Trump over Farage tot Johnson, buiten frustraties uit'

We zijn wakker geworden in een nieuw UK en in een nieuwe Europese situatie, en daarover moeten we nu heel ongerust zijn, schrijft de Brits-Belgische comedian Nigel Williams.

'Dit zijn gevaarlijke tijden: bedriegers, van Donald Trump over Nigel Farage tot Boris Johnson, buiten frustraties uit'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump: 'Dit is een historische dag'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is in Schotland vandaag. Hij noemt de uitslag van het referendum historisch. "Ik wens jullie veel geluk", zegt hij.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Paul Buysse: 'Keihard onderhandelen met de Britten'

Graaf Paul Buysse leidt op vraag van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) het crisisteam dat ons land voorbereidt op de brexit. Volgens Buysse komt er een tweede referendum, en mag de rest van Europa 'zeker niet lijdzaam toezien'. "Om te beginnen moeten we keihard onderhandelen met de Britten om aan te tonen dat we de Europese Unie serieus nemen", aldus Buysse.

Knack.be
© Knack.be
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Petitie voor tweede referendum: meer dan 100.000 stemmen

Intussen heeft de petitie voor een tweede referendum over het Britse EU-lidmaatschap de kaap van 100.000 ondertekeningen overschreden. De website crashte zelfs, meldde de commerciële zender Sky. De Britse regering antwoordt op alle petities die meer dan 10.000 handtekeningen halen. Als er meer dan 100.000 handtekeningen zijn, buigt het parlement zich erover. De ondertekenaars voeren aan dat bij een deelname van nog geen 75 procent procent geen van beide kampen minstens zestig procent van de stemmen heeft gehaald. Volgens officiële gegevens nam ongeveer 72 procent van de Britten deel aan het referendum en sprak 52 procent zich voor een Brexit uit.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Angela Merkel: 'Niet vergeten dat EU werd opgericht om vrede te verzekeren'

'De uitdagingen zijn veel te groot om alleen aan te gaan. En we mogen niet vergeten dat de EU werd opgericht om vrede te verzekeren.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Merkel: 'Duidelijk zijn tegenover Europeanen'

'Wat vandaag betekent voor de komende weken zal ervan af hangen of we bereidheid tonen in deze situatie, niet te haastig zijn en een verdere kloof in Europa veroorzaken. We moeten stevige analyses en beslissingen maken.

We worden steeds weer met mensen die twijfels hebben over de richting die het Europese integratieproces genomen heeft. We moeten er zeker van zijn dat Europese burgers voelen hoe de EU kan bijdragen aan een verbetering van de levens van Europeanen.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Schotse premier: 'Onafhankelijkheidsreferendum zeer waarschijnlijk'

'Als het parlement dat zo beslist, zal er een nieuw referendum plaatsvinden. Veel mensen die in 2014 tegen de Schotse onafhankelijkheid gestemd hebben, denken er intussen anders over. Ik ben trots op het stemgedrag van Schotland en op het inclusief gedrag van de Schotten. En ik ben vastberaden om te doen wat nodig is dat dat gerealiseerd wordt.'

Ook de Britse premier David Cameron kwam even ter sprake: 'David Cameron en ik zijn het op politiek vlak vaak niet akkoord, maar leiderschap is niet gemakkelijk. David is 6 jaar premier geweest en dat is moeilijke job, hij verdient het om bedankt te worden. Ik wens hem en zijn familie het beste.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Schotse premier: 'alle stappen ondernemen om te zorgen dat Schotland bij EU blijft'

De Schotse premier Nicola Sturgeon noemt de huidige politieke situatie 'democratisch onaanvaardbaar'. Ze benadrukt dat ze 'verantwoord' wil blijven en in het belang van alle Schotten het kabinet morgenochtend zal samenkomen.'

Ze benadrukte dat ze betrokken wil blijven bij alle beslissingen die de komende dagen en weken gemaakt worden. 'En ik zal alle nodige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat Schotland deel blijft uitmaken van de Europese Unie en in de single market blijft.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

De Wever: 'Besef dat voordelen EU groter zijn dan nadelen (video)

N-VA-voorzitter Bart De Wever hoopt dat iedereen beseft dat de voordelen van een lidmaatschap van de Europese Unie groter zijn dan de nadelen, maar daarvoor zijn wel veranderingen nodig. "Europa lijkt nu deel van het probleem en niet van de oplossing."

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Juncker: 'We hopen dat het Verenigd Koninkrijk een nauwe partner blijft.'

'We hopen dat het Verenigd Koninkrijk een nauwe partner blijft.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Juncker: 'Er zal geen heronderhandeling zijn over het akkoord van februari'

'Artikel 50 van de EU l'egt de procedure vast als een lidstaat de EU wil verlaten. Ik roep op om de onderhandelingen met het VK snel beginnen om onzekerheid te vermijden. Volgens de verdragen blijft EU-wetgeving van toepassing op het VK tot het niet langer lid is. Er zal geen (her)onderhandeling zijn over het akkoord van februari.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Gove: 'Menselijker en veiliger migratiebeleid vastleggen'

'We kunnen democratisch een migratiebeleid overeenkomen dat veiliger en menselijker is. We kunnen nu kalm voorwaarts gaan met ons land.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Gov: 'Duidelijke instructie gekregen van Britten'

'De Britten hebben ons een duidelijke instructie gegeven. Vertegenwoordigers van over heel het Verenigd Koninkrijk moeten betrokken worden bij het hertekenen van onze toekomst.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Johnson: 'We zullen onze stem terugvinden in de wereld'

'We zullen als vijfde grootste economie in de wereld onze stem terugvinden in de wereld. Gisteren, donderdag hebben de Britten hun stem laten horen voor democratie.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Johnson: 'We blijven deel uitmaken van Europa'

'Wij maken deel uit van Europa en zullen haar onze rug niet toekeren. We zullen een grote Europese macht blijven. Maar in de 21ste eeuw is er geen nood om deel uit te maken van een federalistisch systeem dat in Brussel gebaseerd is. Als we de democratische controle terugnemen gaan jongere een veiligere en zekerdere toekomst tegemoet.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Johnson: 'Dit wil niet zeggen dat het Verenigd Koninkrijk minder verenigd of minder Europees zal zijn.'

'Door voor een brexit te stemmen is het belangrijk te benadrukken dat er geen haast is. Op korte termijn zal er niets veranderen. En het is nog niet nodig om artikel 50 in te roepen. Dit wil niet zeggen dat het Verenigd Koninkrijk minder verenigd of minder Europees zal zijn.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Johnson: 'Dit gaat over de principes van democratie'

'Alle politici moeten het volk bedanken, zij hebben onze job gedaan. We hebben hen een van de moeilijkste vragen ooit voorgeschoteld. Sommigen vinden dat verkeerd, daar ben ik het niet mee eens. Het was juist, onvermijdelijk en er is geen manier om met een beslissing op zo'n schaal om te gaan want het gaat over de mensen en zij moeten hun eigen lot bepalen. Het gaat over de principes van democratie.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Boris Johnson: 'Cameron is moedig'

Boris Johnson speecht nu live op BBC. 'Cameron is een van meest speciale politici van onze tijd, hij is erg moedig.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Grenzen bewaken, om ons te beletten te vluchten ja'

De Schotse comedian Frankie Boyle is zoals steeds scherp in zijn reactie op de brexit:

Jan Herregods
door Jan Herregods

Verhofstadt: 'Onzin om 3 maanden te wachten op opvolger' (video)

Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider in het Europees Parlement, is er niet over te spreken dat Brits premier Cameron de onderhandelingen omtrent de Brexit niet wil leiden. "Nu moeten Britten en Europeanen de uitkomst rond zijn opvolging afwachten en dat zorgt voor onzekerheid."

Premier Cameron kondigde vanochtend aan nog tot oktober in functie te blijven, en dan ontslag te nemen als premier. Verhofstadt is daar echter niet zo mee opgezet. "Het is zijn beslissing natuurlijk, maar het is niet serieus dat hij met deze uitkomst wacht met onderhandelen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Ik heb mee de doos van Pandora geopend - en dat voelde goed'

Het referendum heeft onthuld hoe bang de elite in politiek en media is voor het gewone volk, schrijft Brendan O'Neill in een opiniestuk. Het is volgens hem een overwinning van de democratie.

"Toen ik gisterochtend mijn stem uitbracht -vóór de Brexit- voelde ik me als een inwoner van een echte democratische samenleving, in staat om een keuze te maken die de geschiedenis kan veranderen."

Bart Osaer
door Bart Osaer

Marianne Thyssen: 'Brexit is niet het einde van de Europese Unie'

Paniek is een slechte raadgever. "Voor het imago van de Unie is dit geen goede zaak. Maar of dat nu het einde van Europa is? Daar geloof ik helemaal niet in." Europees commissaris Marianne Thyssen klinkt bezorgd, maar niet wanhopig.

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Chaos voor woning Boris Johnson in Londen

Voor de woning van Boris Johnson, de vroegere burgemeester van Londen en hevig voorstander van een Brexit, hebben zich vrijdagochtend chaotische toestanden afgespeeld, meldt de openbare omroep BBC. Er hadden zich mensen verzameld en er weerklonk boe-geroep. De BBC zei te hebben verwacht dat de politicus een verklaring zou afleggen. Maar uiteindelijk zei hij niets en stapte hij in een wagen die wegreed.

AFP
© AFP
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Nexit' trending op sociale media

Op sociale media is steeds meer te doen over een referendum in Nederland over uittreding uit de Europese Unie. De term 'nexit' wordt, nadat de Britten voor een brexit stemden, steeds vaker gebruikt. Dat blijkt uit een analyse van socialmediamonitor Buzzcapture.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Britse positie in NAVO blijft onveranderd, zegt secretaris-generaal Stoltenberg

'Zoals het referendum een nieuw hoofdstuk in zijn relaties met de EU definieert, weet ik dat de positie van het Verenigd Koninkrijk in de NAVO onveranderd zal blijven', aldus een verklaring van Jens Stoltenberg. 'Het Verenigd Koninkrijk zal een sterke en toegewijde bondgenoot van de NAVO blijven.' De NAVO zelf blijft gewonnen voor nauwere samenwerking met de Europese Unie, zei Stoltenberg. 'Een sterke, verenigde en vastberaden NAVO blijft een essentiële steunpilaar van stabiliteit in een turbulente wereld.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Crombez en Van Brempt: 'Dit moet wake up call zijn'

SP.A-voorzitter John Crombez en Europarlementslid Kathleen Van Brempt: "Dit een trieste dag waarin één lidstaat het Europese project verwerpt. Niet alleen is het VK nu het Verdeeld Koninkrijk geworden, die verdeeldheid dreigt nu ook voor de EU."

"Het resultaat van het Brexit-referendum moet daarom een wake up call zijn voor de Europese leiders. De EU moet zich nu dringender dan ooit richten op de aanpak van de problemen van de Europese burgers, eerder dan zich eng te focussen op de markt."

Jan Herregods
door Jan Herregods

Verhofstadt: 'Mensen zijn niet tegen Europa, maar tegen dit Europa' (video)

Liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt vindt het niet kunnen dat er zou gewacht worden met praten over de modaliteiten van de brexit tot er in oktober een nieuwe Britse premier is.

Beelden: VRT Journaal

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Snookerlegende Ronnie O'Sullivan: 'Misschien verhuis ik wel naar Duitsland'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Brexit: hoe ironisch dat de man die 'Mind the gap' insprak, enkele maanden geleden stierf

Wat de Britten nu hebben beslist, aangevuurd door populisten met een racistisch randje, is pure nostalgie, schrijft Mark Van de Voorde over de brexit. 'Dit is een ramp voor Groot-Brittannië, Europa en de Europese Unie.'

Brexit: hoe ironisch dat de man die 'Mind the gap' insprak, enkele maanden geleden stierf

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Brexit laat VK verdeeld achter, maar ook EU moet op korte termijn aan 'restart' werken'

'De EU wordt niet gedragen door de bevolking en de reden is simpel, namelijk: de EU lost niets op en is niet bezig met de problemen van de doorsnee burger', schrijft professor Herman Matthijs (UGent, VUB) naar aanleiding van de uitslag van het brexit-referendum. 'De EU zal op korte termijn aan een 'restart' moeten werken, maar wie gaat die leiden?'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Boris Johnson verlaat woning, wordt uitgejouwd (video)

Bij het verlaten van zijn woning in Londen is Boris Johnson uitgejouwd door aanhangers van het Remain-kamp.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Wachten op Boris Johnson

Boris Johnson, van wie verwacht wordt dat hij de fakkel overneemt van partijgenoot en premier David Cameron, heeft nog niet gereageerd op het brexit-referendum. Hij komt als overwinnaar uit de bus, als belangrijkste gezicht van de LEAVE-campagne.

AFP
© AFP
Niels Saelens
door Niels Saelens

Van Overtveldt: ""Financiële markten lijken te overreageren"

"De financiële markten lijken op dit moment, zoals meestal in dit soort van situaties, te overreageren. Het spreekt voor zich dat de Brexit-keuze economische en financiële gevolgen zal hebben die het Verenigd Koninkrijk overstijgen", luidt de reactie van Johan Van Overtveldt, minister van Financiën.

Onder meer Koen De Leus, senior economist bij KBC beaamt dat de gevolgen van de de Britse uitstap voelbaar zal zijn tot in de Europese Unie. "De negatieve impact op de economieën in de Eurozone zal minder groot zijn, maar ook hier zal de onzekerheid op de economie wegen", reageert hij.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

10.000 Britten ondertekenen petitie voor tweede referendum

Na de 'krappe' zege van het brexitkamp eisen tienduizenden Britten een tweede volksraadpleging omtrent hetzelfde thema. Ongeveer 60.000 mensen ondertekenden nog voor vrijdagmiddag online een petitie. De Britse regering antwoordt op alle petities die meer dan 10.000 handtekeningen halen. Als er meer dan 100.000 handtekeningen zijn, buigt het parlement zich erover. De ondertekenaars voeren aan dat bij een deelname van nog geen 75 procent procent geen van beide kampen minstens 60 procent van de stemmen heeft gehaald. Volgens officiële gegevens nam ongeveer 72 procent van de Britten deel aan het referendum en sprak 52 procent zich voor een Brexit uit.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Video: Farage krijgt het lastig: 'Zijn er nog zaken die niet zullen uitkomen?'

Nigel Farage van UKIP, een van de luidste stemmen van het LEAVE-kamp, werd op ITV geïnterviewd over de brexit. Sasanna Reid vroeg hem of hij kan garanderen dat de 250 miljoen pond die Groot-Brittannië jaarlijks aan de EU geeft, nu zal besteed worden aan de NHS - de Britse gezondheidszorg.

'Neen, dat kan ik niet,' zei Farage. Reid wees hem er fijntjes op dat dat wel een belangrijk deel van de propaganda was van de LEAVE-campagne. 'Zijn er nog zaken die niet zullen uitkomen?'

Bart Osaer
door Bart Osaer

Werkgeversorganisaties waarschuwen voor 'lange periode van onzekerheid' na brexit

"Veel van onze bedrijven zijn afhankelijk van de export naar het Verenigd Koninkrijk. Met een brexit begeven we ons op onbekend terrein, het is dus nog maar de vraag hoe dit in de toekomst zal verlopen", reageert gedelegeerd bestuurder van Voka Hans Maertens. Ook Pieter Timmermans van het VBO klinkt bezorgd: "Europa moet zich nu bezinnen over hoe we het Europese integratieproces kunnen voortzetten aan een tempo dat gesteund wordt door de bevolking en de ondernemingen".

BELGAIMAGE
© BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Groen: 'Business as usual is voorbij, nieuwe kans voor radicaal anders Europa'

Groen-voorzitster Meyrem Almaci en Europees parlementslid Bart Staes betreuren de Britse beslissing. "In een tijd waar samenwerking cruciaal is, blijft Groot-Brittannië verdeeld achter. Vandaag, meer dan ooit, hebben we nood aan een radicaal anders Europa. De uitslag van het referendum moeten we nu als springplank gebruiken voor een andere Europa. Een Europa dat bekommerd is om de problemen van de mensen en die de harten van de Europeanen opnieuw verovert. Verdeeldheid en wantrouwen in Europa kunnen we een halt toe roepen door hervormingsagenda ten dienste van de mensen." De uitslag toont aan dat de EU niet kan terugvallen op een 'business us usual' scenario. Almaci: "We zijn veiliger en sterker als we samenwerken in Europa. Die samenwerking moeten we nu versterken. De hervormingsagenda moet de grote uitdagingen van werkloosheid, klimaatverandering, vluchtelingen en internationaal terrorisme aanpakken. Nood aan Europa dat geen besparingsbeleid voert maar net meer investeert."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Gwendolyn Rutten: 'Brexit geeft ons kans - zelfs plicht - om van Europa opnieuw succesverhaal te maken'

Open Vld-Voorzitter Gwendolyn Rutten betreurt maar respecteert de beslissing van het Britse volk: "Ze hebben hun keuze gemaakt. Nu is het aan ons om naar onze eigen toekomst te kijken. Ik roep op om dat vol zelfvertrouwen te doen. De positieve kracht van samenwerking is zoveel sterker dan de negatieve spiraal van versplintering. Laten we vooruit gaan met iedereen die wél gelooft in Europa."

"Het is jammer dat de Britten niet mee willen, maar de Brexit geeft ons wel de kans - ja zelfs de plicht - om van Europa opnieuw een succesverhaal te maken. Dat is het engagement dat mijn partij wil aangaan."

"We hebben na de Tweede Wereldoorlog een uniek project gemaakt. Vandaag staat dat project op de helling. Het is aan deze generatie om het Europees verhaal opnieuw en versterkt te laten leven. We steunen daarom ook de oproep van eerste minister Charles Michel om een Europese bijeenkomst te organiseren, zonder het Verenigd Koninkrijk, over de toekomst van de Unie."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Mensen die stemden voor "rot op" zullen nu zelf mogen oprotten'

Het meest trieste van al is, schrijft The Times-columniste Jenni Russel: 'Dat de mensen die stemden voor 'rot op', nu zelf zullen mogen oprotten voor de mensen die hen hierin geleid hebben'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Herlees: De uppercut van Cameron: Miliband, Farage en Clegg stappen op

Op 8 mei 2015 zag het er voor David Cameron een stuk beter uit: toen won hij overtuigend de verkiezingen in zijn land en veroverde opnieuw een absolute meerderheid.

Hij veegde zo al zijn concurrenten weg: Labour-leider Ed Miliband stapte op, Liberal Democrat en coalitiepartner van Cameron Nick Clegg verdween in de coulissen en UKIP-leider Nigel Farage stapt eerst op en bleef dan toch aan.

Die laatste heeft vandaag wellicht de dag van zijn leven: Farage was een van de grootste voortrekkers van het Leave-kamp.

Orakel Van Knack
door Orakel Van Knack
Orakel van Knack.be
© Orakel van Knack.be
Jan Herregods
door Jan Herregods

Sadiq Khan: 'Londen zal succesvolle stad blijven'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Economen reageren op brexit: '1 euro zal binnenkort slechts 1 dollar waard zijn'

Verschillende economen reageren allerminst positief op de brexit. Een vastgoedcrash in Brussel en een zwakke euro zijn maar enkele scenario's die ze naar voren schuiven. Een overzicht.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Cameron: 'Er kan geen twijfel bestaan over het resultaat'

David Cameron kondigde zijn aftreden aan op een persconferentie na het officiële resultaat van het referendum over een Britse uitstap uit de Europese Unie. Lees meer.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Tusk: 'Vastberaden om eenheid te behouden' (video)

"We zijn vastberaden om onze unie met 27 lidstaten te behouden. De Europese Unie blijft ons kader voor onze gemeenschappelijke toekomst." Zo heeft Europees president Donald Tusk vrijdag gereageerd op de zege van "Leave" in het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie.

Tusk erkende dat Europa een ander resultaat had gewenst. Het vertrek van de Britten uit de Unie heeft "dramatische" gevolgen, maar "het is niet het moment voor hysterische reacties". De Europese president sprak de voorbije dagen met alle leiders van de lidstaten en Europese instelling.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Van Brempt: 'Misschien einde Verenigd Koninkrijk' (video)

'Dit is niet het einde van de Europese Unie. Het pessimisme is wat de Euro-sceptici willen: zij willen het einde van de samenwerking tussen al deze landen. Zij willen een vrije handelszone, waarin geen plan is voor de grote problemen, zoals onder meer klimaat en migratie. Die moeten we samen aanpakken. Wat gaan we doen als we allemaal terug kleine staten zijn? Nigel Farage spreekt van het Verenigd Koninkrijk, maar dat is zeer verdeeld op dit moment. Het zou misschien wel het einde van de het Verenigd Koninkrijk kunnen zijn.' Dat zegt Kathleen Van Brempt (sp.a) bij VTM NIEUWS.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

David Cameron treedt af als premier (video)

David Cameron treedt af als premier van Groot-Brittannië. Dat heeft hij zonet aangekondigd tijdens een toespraak op de BBC.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'De liefde voor Europa is voorbij'

De Britten hebben beslist om uit de Europese Unie te stappen, en een verrassing mag dat niet zijn. De unie, bijeengedroomd door staatslieden uit een ver verleden, geniet amper nog sympathie bij de basis. Welmenende politici staan voor een moeilijke taak. Hoe een nieuw Europa opbouwen wanneer niemand Europa nog wil?

Jan Herregods
door Jan Herregods

Farage: 'Ik kan niet beloven dat het geld nu naar NHS gaat' (video)

In het Brexit-kamp werd de afgelopen weken vaak verteld dat het geld dat nu naar Brussel stroomde, voortaan gebruikt kon worden voor de National Health Service (NHS). Ukip-voorzitter Nigel Farage lijkt in de eerste interviews na de overwinning niet van plan die claim te herhalen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Britse centrale bank: 'nodige maatregelen nemen om stabiliteit te verzekeren'

De Britse centrale bank staat klaar om maatregelen te nemen om de monetaire en financiële stabiliteit in het Verenigd Koninkrijk te verzekeren. De Bank of England houdt de situatie nauw in de gaten nu de Britten de Brexit gestemd hebben, aldus de centrale bank.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Farage zet kwaad bloed op Twitter

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Schotland ziet zijn toekomst binnen de Europese Unie'

Het Britse referendum over een EU-uitstap legt ook een belangrijke interne verdeeldheid bloot: Engeland en Wales stemden voor een brexit, Schotland en Noord-Ierland tegen. De gevolgen kunnen groot zijn.

AFP
© AFP
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Brexitkamp heeft geen economisch plan'

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, wijst erop dat het Brexit-kamp 'geen economisch plan' heeft. 'Ook de onderhandelingen met de Europese Unie zullen niet simpel zijn met een eerder populistische/nationalistische Britse regering. Dat veroorzaakt heel wat economische onzekerheid, wat nooit een goede zaak voor de economische groei is.' Hij verwacht dat buitenlandse investeerders twee keer zullen nadenken voor ze zich in het VK zullen vestigen, 'zolang er geen duidelijkheid is over de toegang tot de eenheidsmarkt'. 'Het VK was in het voorbije decennium in Europa precies een van de belangrijkste vestigingsplaatsen van buitenlandse investeerders. De nieuwe Britse regering zal wel met sterke zoethoudertjes moet komen om buitenlandse investeerders te overtuigen.'

Vanden Houte ziet het pond verder verzwakken de komende maanden. 'Na een forse klap is het pond nu wat gestabiliseerd, maar dat we in de komende maanden richting 0,85 à 0,90 pond per euro gaan, lijkt zeer plausibel. Er zal vooral veel volatiliteit zijn, want de politieke situatie in Groot-Brittannië is verre van stabiel. Cameron en Osborne zullen vermoedelijk moeten opstappen, wat een vacuüm laat. We zien de euro stabiliseren rond 1,07 euro per dollar.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

De Gucht: "Trieste dag voor Groot-Brittannië en Europa" (video)

Gewezen Europees Commissaris Karel De Gucht (Open VLD) is teleurgesteld in het resultaat van het referendum. Hij vermoedt dat de positie van de Britse premier onhoudbaar is geworden. "Ik heb de indruk dat Cameron zich beter inschrijft bij de VDAB."

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Nieuw Leicester-moment voor de bookmakers'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Schulz: 'We respecteren deze uitslag' (video)

De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz laat in een eerste reactie weten dat de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de uitstap zo snel mogelijk moeten starten.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Farage: 'De EU faalt en is aan het sterven' (video)

Nigel Farage, voorzitter van UKIP, ziet in de uitslag tekenen van het einde van de Europese Unie. Hij hoopt dat ook onder meer Nederland en Denemarken een referendum organiseren.

Bekijk hier de speech van Farage. (Beelden: VRT)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Beleggers zoeken veilige havens na Brexit

Beleggers wereldwijd vluchten naar veilige havens nu de Britse bevolking in het referendum heeft gestemd voor een vertrek uit de Europese Unie. Veilig geachte beleggingen zoals goud, de Japanse yen en Zwitserse frank en Duitse staatsobligaties zijn bijzonder gewild.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

De cijfers: opkomst, hoeveel Remain, hoeveel Leave?

Er werden 33.577.342 stemformulieren ingediend.

Voor 'Remain' stemden 16.141.241 mensen.

Voor 'Leave' dan weer 17.410.742.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Hoe stemden de Britten volgens hun leeftijd?

Het stemgedrag over de brexit blijkt een generatiekloof te onthullen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Brexit als voorbeeld voor andere landen? (video)

De vraag rijst of de Brexit een nieuwe financiële crisis kan uitlokken. "Het hangt er vanaf wat er nu verder gaat gebeuren", zegt financieel journalist Paul D'Hoore. "We hebben zoveel moeite gedaan om de Grieken bij ons te houden omdat we geen krak in het geheel wilden. Nu zien we dat een groot land uit de EU stapt. Volgende zondag zijn er parlementsverkiezingen in Spanje, misschien doen inwoners wel ideeën op van dit referendum en stemmen ze op anti-Europese partijen. Als Britten eruit kunnen stappen, kunnen Spanjaarden, Italianen en Fransen dit misschien ook wel."

Jan Herregods
door Jan Herregods

"Economisch ook zware gevolgen voor ons" (video)

"Ook wij gaan de gevolgen van de Brexit voelen", zegt financieel journalist Paul D'Hoore in VTM Nieuws. "Alles wat de Britten invoeren wordt tien procent duurder, dus gaan zij misschien minder invoeren. Wij voeren heel veel uit naar het Verenigd Koninkrijk, maar als wij de prijzen op hetzelfde niveau houden, gaan we misschien minder kunnen uitvoeren of onze prijzen moeten verlagen. Dit is dan ook voor niemand goed."

"Opvallend is ook dat de financiële markten zich zo vergist hebben. Meestal bereiden zij zich goed voor en hebben zij het altijd bij het recht eind.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Reactie Nigel Farage op BBC: 'Eu is stervende, hebben brexit-regering nodig en een Onafhankelijkheidsdag'

'Hiermee laten we een falende Unie achter en kunnen we de rest van de wereld vervoegen. De Europese Unie is stervende en 17 miljoen Britten hebben ervoor gekozen om haar te verlaten. Wat we nu nodig hebben is een brexit-regering die de onderhandelingen over het handelsakkoord gaat aanvatten en een vakantiedag. Ik zou het "Onafhankelijkheidsdag" noemen', zo verklaarde Nigel Farage zojuist in een reactie aan BBC.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Michel reageert op brexit: "Klap voor Europees project" (video)

Premier Charles Michel (MR) heeft gereageerd op de keuze van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. "Het is niet de keuze die we wilden en hoopten, maar we moeten de beslissing respecteren."

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Premier David Cameron blijft aan'

De Britse Conservatieve premier David Cameron blijft aan nadat de Britten in een referendum hebben beslist uit de Europese Unie te stappen, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond gezegd. De kiezers 'hebben zich duidelijk uitgesproken' en het is de taak van de regering 'met deze beslissing om te gaan, de economie te beschermen en alles te doen wat we kunnen om Groot-Brittannië de beste uitkomst te bieden', zei Hammond, een tegenstander van de brexit, volgens de Britse openbare omroep BBC.

Leider Tim Farron van de LibDems is ondertussen kwaad op Cameron omdat hij het land 'in een volslagen onnodige recessie heeft geleid'.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Marine Le Pen wil ook referendum in Frankrijk en rest EU

Marine Le Pen (FN) wil ook in Frankrijk en andere EU-landen een referendum.

In de brexit-chatsessie van Knack.be zei SP.A-europarlementslid Kathleen Van Brempt niet tegen een referendum in België te zijn, 'op voorwaarde dat we eerst de Unie hervormen tot een echt democratisch en sociaal project. En tweede voorwaarde is dat het in de hele unie gelijktijdig gebeurt en dus een echt Europees referendum is.' Herlees het hier.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Hoge opkomst ondanks regen

Het lot van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie heeft zowel tegenstanders als aanhangers van Europa gemobiliseerd: met zowat 72 procent was de deelname eerder hoog. Bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar trok slechts 66,1 procent van de geregistreede kiezers naar het stemlokaal. De verwachting was dat een hoge participatie de tegenstanders van een Brexit in de kaart zou spelen. Had het donderdag niet zo erg geregend, hadden wellicht nog meer Britten gestemd. De kiescommissie had zich aan een deelname tot tachtig procent verwacht.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Zaterdag komen ministers van zes stichtende leden van de Unie bijeen

Dat zijn de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Italië. De bijeenkomst gaat door in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'VK verliest waarschijnlijk AAA-rating'

Waarschijnlijk zal het Verenigd Koninkrijk zijn triple A-kredietscore kwijtspelen nu de Britten de Brexit gestemd hebben. Dat heeft kredietbeoordelaar S&P aan de Britse zakenkrant The Financial Times gezegd. De Britse AAA-rating 'is onhoudbaar onder deze omstandigheden', aldus Moritz Kraemer, verantwoordelijke rating bij S&P. De Britse regering zal 24 uur voor aankondiging van dergelijke mogelijke beslissing hiervan op de hoogte gebracht worden, klinkt het nog.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Reactie Geert Bourgeois: 'Betreur uitslag maar pragmatisch naar een zachte Brexit'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Ik zou dit omschrijven als een nachtmerrie'

Een overzicht van de eerste internationale reacties op de overwinning van het brexitkamp in het Verenigd Koninkrijk.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

17,1 miljoen versus 15,8 miljoen

Volgens de laatste cijfers, omstreeks 7.25 uur Belgische tijd, stemden meer dan 17.061.744 Britten voor een brexit en 15.864.555 tegen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

10 mogelijke gevolgen van een brexit

Knack.be lijstte een jaar geleden al tien mogelijke gevolgen van een Britse exit uit de Europese Unie op. Lees meer.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Samenvatting: de lange nacht op weg naar een aardverschuiving

Het woord aardverschuiving was ineens populair op de BBC. Journalisten wachtten tot ze er echt niet meer omheen konden om de uitslag te bekrachtigen. Bij het begin van de nacht zag het er heel anders uit. Lees een samenvatting.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Sinn Fein roept op tot referendum over Ierse unificatie

Nu het brexitkamp wint, terwijl Noord-Ierland kennelijk kiest om wel bij de EU te blijven, komt vanuit Ierland de oproep tot een referendum over een Ierse unificatie.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Camerons erfenis verscheurt twee unies. Geen van beide was nodig'

Deze tweet van auteur J.K. Rowling is al bijna 10.000 keer geretweet of geliket.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'In welke mate gaat Europa constructief onderhandelen?'

Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Bankiers, antwoordt met cijfers. Hij ziet het pond als gevolg van de brexit 10 procent verzwakken tegenover de euro, en de euro 5 procent verzwakken tegenover de Amerikaanse dollar. 'De economische gevolgen zullen volledig afhangen van de uitkomst van de echtscheidingsonderhandelingen. In welke mate gaat Europa constructief onderhandelen? Of eerder koppig, een voorbeeld willen stellen voor anderen die het in hun hoofd zouden halen? Op korte termijn zullen er wel negatieve gevolgen zijn, omwille van de onzekerheid, de turbulente markten, euro-sceptische bewegingen die elders in Europa de wind in de zeilen krijgen, enzovoort. Het VK heeft een tekort op de lopende rekening van 7 procent van het BBP. Zal een vlotte financiering van dat tekort mogelijk zijn aan een redelijke prijs?'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wat wordt de economische impact op België?

Bruno Colmant, hoofd macro-economisch onderzoek bij Degroof Petercam, geeft een eerste, snelle reactie: 'Dit heeft een zeer negatieve impact op de markt, omdat het toont dat de landen van de EU en het VK geen gemeenschappelijk project meer hebben. Wat de impact op België betreft, vrees ik: een crash van de vastgoedprijzen in Brussel, economische krimp (verkleining van het BBP) vooral aan Nederlandstalige kant. Voor de euro is dit ook zeer negatief, want wat ontbreekt is een belasting- en begrotingsunie en met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk verminderen ook de kansen dat zo'n unie ooit geconcretiseerd zal worden. De Amerikaanse dollar zal een vluchthaven zijn. Het vertrek van het VK uit de EU komt bovenop een aantal andere problemen, zoals de vluchtelingenstroom, de tendens om links te stemmen in het zuiden van Europa en het scepticisme tegenover de entree van nieuwe lidstaten.' (IDW)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Beurzen omlaag, goudprijs omhoog

De nakende overwinning van het brexitkamp na het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk zorgt voor grote verliezen op de beurzen. De euro zakte tot 1,0947 dollar, en de pond daalde tot zijn laagste punt sinds 1985, tot 1,33 dollar rond 05.45 uur Belgische tijd. Ook de Aziatische beurzen verliezen sterk. De Hang Seng-index van beurs van Hongkong is met 4,67 procent gezakt, in Japan zakte de Nikkei 225 rond 06.00 uur Belgische tijd met bijna 7 procent. De Japanse minister van Financiën riep vrijdagochtend de pers bijeen, nadat de dollar gezakt was tot 99,04 yen, de sterkste daling sinds november 2013. De Shangai Composite Index in China verloor 1,19 procent, de Australische S&P/ASX200 3,8 procent.

De goudprijs steeg dan weer met bijna 5 procent, tot de hoogste stand sinds augustus 2014. Dat is het gevolg van de vlucht van de beleggers naar veiligere oorden, aldus persbureau dpa.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Lot van premier David Cameron is onduidelijk

De eindoverwinning voor 'Leave' zal Londen onvermijdelijk op een ramkoers met de rest van de Europese Unie zetten. Ook over het lot van premier David Cameron heerst nu onduidelijkheid, zelfs al spraken 84 van zijn eurosceptische parlementsleden donderdagavond nog hun steun voor hem uit. Cameron voerde de voorbije maanden campagne om in de EU te blijven.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Belfast: 'Londen heeft geen mandaat meer om onze belangen te verdedigen'

De keuze van de Schotten en de Noord-Ieren voor Europa kan grote gevolgen hebben voor de Britse politiek. De Scottish National Party (SNP) van eerste minister Nicola Sturgeon wil dolgraag bij de EU blijven en ook het Noord-Ierse Sinn Féin is pro-Europa. De partij zit in Belfast in de regering en liet vrijdagochtend al weten dat de regering in Londen 'geen mandaat meer heeft om de economische en politieke belangen van Noord-Ierland te verdedigen'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Verdeeld VK: Engeland en Wales stemmen 'leave', Noord-Ierland en Schotland 'remain'

De overwinning van het Leave-kamp in het Britse EU-referendum is te danken aan de kiezers in Engeland en Wales. Zij stemden tegen het lidmaatschap van de Europese Unie en zetten nu de deur naar de Brexit wagenwijd open. In Schotland en Noord-Ierland daarentegen werd tégen de Brexit gestemd.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Google Trends: Britten maken zich grote zorgen

Volgens Google Trends maken de Britten zich grote zorgen.

Top vragen die mensen uit het Britse Birmingham googelden zijn:- Wat is brexit?- Wat is het EU-referendum?

De zoekterm 'Verhuizen naar Gibraltar' is toegenemen met 680 procent.

'Wat als we de EU verlaten' is een topzoekterm in Schotland, waar de meerderheid van de Schotten tegen een brexit gestemd heeft.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

BBC: Leave wint

Openbare omroep BBC maakt het officieel, hoewel er wellicht nog een uur of twee geteld wordt. Leave heeft nu een zodanige voorsprong dat Remain die niet meer kan inhalen.

Het wordt ongeveer 52 procent voor Leave en 48 procent voor Remain, aldus de BBC. Leave ligt momenteel 870.000 stemmen voor.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Pond op laagste punt sinds 1985'

Volgens het financieel nieuwsagentschap Bloomberg staat het pond nu op zijn laagste punt tegenover de dollar sinds 1985.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Leave op 51,4 procent, met 600.000 stemmen voorsprong

Er zijn resultaten binnen uit 271 van 382 kiesomschrijvingen en er zijn ruim 60 procent van de stemmen geteld. Leave heeft een voorsprong van bijna 600.000 stemmen, en staat op 11,2 miljoen.

Volgens de BBC wint wie minstens 16,8 miljoen stemmen haalt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nigel Farage roept overwinning uit

Nigel Farage, de leider van anti-EU-partij UKIP, roept de overwinning uit.

"Ik durf nu te dromen dat de dageraad aanbreekt voor een onafhankelijk Verenigd Koninkrijk. Dit is een overwinning voor gewone mensen".

Hij gebruikt de fraze die Boris Johnson eerder gebruikte en heeft het over de Onafhankelijkheidsdag.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Pond zakt 8 procent tegenover de dollar

Het pond neemt zijn diepste eendagsduik aller tijden, en zakt met 8 procent tegenover de dollar. Dat dieptepunt werd bereikt nadat Sheffield onverwacht voor Leave stemde.

De voorsprong van Leave bedraagt momenteel 457.000 stemmen, iets minder dan twintig minuten geleden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Leave staat nu op 52 procent

Leave ligt nu ruim 500.000 stemmen voor. Het staat op 8.078.524 tegen 7.552.319 voor Remain.

Volgens de BBC moet de winnaar minstens 16,8 miljoen stemmen halen.

Niemand roept voorlopig een winnaar uit maar het ziet er slecht uit voor Remain.

Het blijft een verdeelde verkiezing. Londen en Schotland stemmen in grote meerderheid om bij de EU te blijven, en grote delen van de rest van het land stemmen voor Leave, de scheiding.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Labour gaat uit van winst voor Leave'

Volgens The Guardian gaat Labour, de grootste oppositiepartij, ervan uit dat Leave zal winnen. De krant schrijft dat partijleider Jeremy Corbyn in dat geval het ontslag van premier David Cameron zal eisen, maar men gaat ervan dat dit misschien niet nodig zal blijken omdat Cameron uit eigen beweging zal opstappen.

Eerder hebben 84 partijgenoten van Cameron die in tegenstelling tot hun partijleider de brexit willen, hem opgeroepen om hoe dan ook op post te blijven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Pond nog altijd onder druk

De markten weten niet wat ze van de resultaten moeten denken. Het pond zakte spectaculair na de eerste resultaten die winst voor Leave gaven, recupereerde, en zakte vervolgens opnieuw. Het pond heeft tot ongeveer 6 procent aan waarde verloren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Liverpool stemt voor Remain

Liverpool stemde voor Remain, met 58 procent, tegen 42 procent voor Leave. De opkomst lag laag: 64 procent.

De totaalcijfers zigzaggen intussen, in een nek-aan-nek tussen Leave en Remain, en met nu weer een lichte voorsprong voor Leave. Met ruim 8 miljoen stemmen geteld is het verschil 17.000 in het voordeel van Leave.

Globaal genomen zijn Londen en Schotland fors voor Remain, terwijl het noorden en noordoosten van Engeland fel voor Leave zijn. De opkomst ligt vaak hoger in gebieden die voor Leave zijn dan in de Remain-gebieden.

De eerste resultaten in Wales gaan ook naar Leave.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Remain nu licht voor

Er zijn een serie resultaten uit Londen, Oxford en Exeter binnengelopen die het Remain-kamp even een voorsprong geven.

Remain heeft nu 1.808.139 stemmen (50,7 procent), tegen 1.755.352 voor Leave.

Er zijn nu 51 van de 382 bureaus geteld.

Maar het nieuws blijft ondanks die tijdelijke stemmenwinst slecht voor Remain. De Remaincampagne blijft het minder goed doen dan verwacht, en moest, volgens de voorspelling van The Guardian, rond deze tijd op minstens 55 procent staan om de eindwinst te kunnen behalen.

De cijferspecialist van Sky News stelt een eindresultaat in het vooruitzicht waarbij 56 procent voor Leave stemt en 44 procent voor Remain. Als dat klopt, wordt het zelfs niet nipt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Gokkantoor Ladbrokes maakt Leave favoriet

Gokkantoor Ladbrokes maakt Leave nu tot favoriet. Aan het begin van de avond was Remain nog de favoriet van het gokkantoor.

En enkele politici zijn het eens met de inschatting van Ladbrokes.

Vince Cable, lid van de pro-Europese Liberal Democrats en een vroegere minister van Economische Zaken, zegt aan de BBC dat het er nu naar uitziet dat Leave zal winnen.

De BBC citeert een "anoniem toplid" van Labour, die hetzelfde zegt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tussenstand: Leave heeft nu 52 procent

Met 21 van de 382 bureaus geteld, staat Leave op 52 procent, tegen 48 voor Remain.

In stemmen: 723.486 tegen 675.723.

De BBC heeft het streefcijfer voor wie wil winnen opgetrokken naar 16,8 miljoen stemmen.

Het percentage getelde stemmen is nog laag, maar in vele gebieden lijkt Leave het beter te doen dan verwacht. De grote steden, en met name Londen, moeten echter nog geteld worden. Londen zou uitgesproken voor Remain zijn.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

16,4 miljoen stemmen nodig om te winnen

David Dimbleby, die de verkiezingsuitzending van de BBC aan mekaar praat, meldt op basis van opkomstcijfers dat de winnaar minstens 16,4 miljoen stemmen zal moeten halen. Op dit ogenblik hebben beide kampen minder dan 300.000 getelde stemmen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Cijferspecialist: 'Leave is nu favoriet om te winnen'

John Curtice, prof. politieke wetenschappen en cijferspecialist voor de BBC, noemt Leave de vroege favoriet. "Ten minste op dit ogenblik is het Leave-kamp favoriet om het referendum te winnen - maar er is nog een lange weg af te leggen".

Alle uitspraken zijn op dit ogenblik heel voorlopig, maar de indruk bestaat dat Labourkiezers, en met name arbeiders, in veel grotere proportie voor Leave stemmen dan verwacht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

8 van 382 bureaus geteld: 53,1 procent voor brexit

Het is nog heel vroeg in de nacht, maar er zijn nu 8 bureaus die hun resultaten bekendgemaakt hebben. 5 waren in meerderheid voor Remain, 3 voor Leave.

In stemmen ligt Leave voor: 257.816 (53,1 procent) tegen 227.726 (46,9 procent).

Wie er ook wint, zal daarvoor wellicht meer dan 15 miljoen stemmen nodig hebben.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Swindon stemt voor brexit

Swindon stemt met 55 tegen 45 procent voor Leave, wat in de lijn van de verwachtingen ligt.

In stemmen: 61.745 stemmen voor Leave, tegen 51.220 voor Remain.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

5 van 382 bureaus hebben resultaat doorgegeven: Leave staat op 50,5 procent

Van de vijf kiesbureaus die al een resultaat hebben doorgegeven, was er slechts één, Sunderland, dat voor de brexit stemde. Toch staat het Leave-kamp voorlopig qua stemmen op lichte winst, met 161.744 stemmen tegen 158.535 voor het Remain-kamp. Dat is omgerekend 50,5 procent voor Leave tegen 49,5 procent.

In Newcastle won Remain, maar met ongeveer 9 procent minder verschil dan de peilingen in het vooruitzicht hadden gesteld.

Nog iets dat Remain zorgen baart: de opkomst in het pro-Europese Schotland ligt laag.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Pond zakt 6 procent

Het pond heeft 6 procent aan waarde verloren tegenover de dollar nadat het resultaat in Sunderland bekend werd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Forse winst voor brexit in Sunderland

In Sunderland heeft Leave fors gewonnen. 82.394 mensen (61 procent) stemden voor de brexit, 51.930 mensen (39 procent) stemden voor Remain. De opkomst bedroeg 65 procent.

Newcastle en Sunderland wijzen allebei op een nipte race, met betere resultaten voor Leave dan de laatste peilingen aanduidden.

De koers van het pond zakt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Paddy Ashdown: poststemmen kunnen Leave overwinning bezorgen

Paddy Ashdown, gewezen voorzitter van de pro-Europese Liberal Democrats, zegt te vrezen dat de poststemmen Leave aan een overwinning zullen helpen. Ongeveer 20 procent van de kiezers heeft via de post gestemd, en dat gebeurde op een moment dat Leave het beter deed in de peilingen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Newcastle: minder uitgesproken anti-brexit dan verwacht

In Newcastle is een eerste verrassing te noteren. Remain won, met 65.404 stemmen (50,7 procent), tegen 63.598 voor Leave. In peilingen leek Remain hier een veel forsere overwinning tegemoet te gaan. Volgens de BBC was 60 procent voor Remain voorspeld. Ook de opkomst ligt hier lager dan verwacht, met 68 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Gibraltar wijst brexit af

Het eerste officiële resultaat is binnen. In Gibraltar stemden 19.322 mensen (96 procent) ervoor om bij de EU te blijven, 823 stemden voor de brexit. Dit is geen verrassing, al was het maar omwille van geografische redenen. De opkomt bedroeg 84 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Gilbraltar als eerste uitgeteld?

Volgens de BBC kan Gibraltar elk moment een resultaat bekendmaken. Van de 20.000 kiezers (84 procent opkomst) wordt verondersteld dat ze massaal anti-brexit gestemd hebben.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

84 pro-brexit Conservatieven zeggen steun toe aan premier Cameron

84 eurosceptische Conservatieve parlementsleden, die campagne gevoerd hebben voor Leave, hebben in een brief hun steun toegezegd aan premier David Cameron, die ijverde voor Remain.

Wat ook de uitslag van het referendum, schrijven ze, de premier moet aanblijven.

Bij de ondertekenaars is ook Boris Johnson, kopstuk van de Leave campagne.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

David Cameron en Boris Johnson bedanken kiezers

De Britse premier David Cameron heeft op Twitter alle kiezers bedankt die zich bij het Europees referendum voor EU-lidmaatschap hebben uitgesproken. Zijn rivaal Boris Johnson spreekt zijn dank uit voor iedereen die stemde.

"Bedankt, iedereen die koos voor een sterker, veiliger en beter Groot-Brittannië in Europa", schreef de premier kort na het sluiten van de stembureaus. Cameron bedankte ook de duizenden die campagne hebben gevoerd voor het pro-EU-kamp. De voormalige Londense burgemeester Boris Johnson, die voor de brexit ijverde, bedankte alle kiezers. "De democratie heeft kunnen zegevieren, we wachten nu op het verdict van het volk", schrijft hij op Twitter.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Farage: 'We zullen alleen maar sterker worden'

Dit is wat Nigel Farage, leider van anti-EU-partij UKIP, onmiddellijk na het sluiten van de kiesbureaus aan Sky News verklaarde:

"Het is een buitengewone referendumcampagne geweest. De opkomst lijkt uitzonderlijk hoog en het ziet ernaar uit dat Remain het nipt zal halen. UKIP en ikzelf gaan niet weg, en de partij zal in de toekomst alleen maar sterker worden".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

The Sun: Brexitgek

Massakrant The Sun, die de brexit ondersteunt, kan geen resultaat meegeven voor de eerste editie. Die eerste editie krijgt deze cover, wijzend op de hoge opkomst.

Meer dan 30 miljoen mensen hebben gestemd, volgens de krant.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

YouGov-peiling: '52 procent wil bij EU blijven'

Volgens het onderzoeksinstituut YouGov te kunnen wil 52 procent van de Britten bij de EU blijven, terwijl 48 procent een brexit wil.

De peiling van YouGov is geen exitpoll. Omdat er geen degelijk vergelijkingsmateriaal bestaat, wagen de grote televisiezenders en peilingbureaus zich niet aan een exitpoll.

Het onderzoek van YouGov, waarvan de resultaten bekendgemaakt zijn kort nadat de stembureaus om 23 uur Belgische tijd de deuren hadden gesloten, is gebaseerd op een vooraf samengestelde, representatieve groep van 5.000 kiezers. Het belang van een peiling is relatief, maar YouGov heeft wel een degelijke reputatie op dat vlak. Ook op de dag van het referendum over Schotse onafhankelijkheid in 2014 deed het een onderzoek. Het voorspelde dat 54 procent van de Schotten 'No' zouden stemmen en zat zo slechts 1 procentpunt van het uiteindelijke resultaat - 55 procent stemde tegen onafhankelijkheid - verwijderd.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nigel Farage: 'Het ziet ernaar uit dat Remain het nipt haalt'

Nigel Farage, UKIP-leider en boegbeeld van de 'Leave'-campagne, heeft verrassend verklaard dat hij denkt dat het Verenigd Koninkrijk in de EU zal blijven. "Het ziet ernaar uit dat 'Remain' het nipt zal halen", zei hij meteen na het sluiten van de stembureaus op Sky news.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

In Gibraltar bedroeg de opkomst 84 procent

Er is op dit ogenblik bitter weinig informatie. Er zijn geen exitpolls, er is geen raming van de opkomst. Er waren in totaal 46,5 miljoen kiesgerechtigden geregistreerd - een record - maar hoeveel daarvan opgedaagd zijn, en hoevelen weggebleven zijn omwille van slecht weer, is onduidelijk.

De BBC meldt dat in Gibraltar, dat ook stemt over de brexit, 84 procent van de stemgerechtigden hun stem effectief hebben uitgebracht.

In totaal zijn er 382 telbureaus.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De stembureaus gaan dicht

Het tellen kan beginnen. Om 23 uur zijn de stembureaus dichtgegaan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Timing: rond 3 uur vannacht wordt het menens

De Britse krant The Guardian plaatst de te verwachten tellingen in een tijdskader.

Er zijn geen exitpolls, dus als om 23 uur Belgische tijd de stembureaus sluiten, zullen er geen ramingen bekendgemaakt worden.

Vanaf 1u30 (altijd Belgische tijd) zullen volop uitslagen binnenlopen. Er worden snelst uitslagen verwacht uit gebieden, zoals Londen, die eerder tegen een brexit gekant zijn.

De krant raadt lezers aan tegen 3 uur sterke koffie te zetten. Dan wordt het menens.

Men verwacht zeker in het begin van de tellingen een forse voorsprong voor Remain. Als tegen 4 uur Leave meer dan 40-45 procent van de stemmen heeft, zal dat volgens The Guardian als hoopgevend gelden voor het pro-brexitkamp. Rond 6 uur zou 80 procent van de stemmen binnen zijn en is het waarschijnlijk duidelijk wie wint. Om 8 uur moet het resultaat officieel zijn, behoudens grote betwistingen en hertellingen.

'Er bestaat geen blauwdruk voor wat Cameron moet doen als hij campagne verliest'

Wat zou een eventuele brexit betekenen voor de Britse toppolitici, zoals premier David Cameron en oud-burgemeester van Londen Boris Johnson? Correspondent Lia van Bekhoven geeft haar analyse.

'Niemand weet wat die brexit is; er zijn 35 mogelijke brexits'

Wat zouden de gevolgen zijn als de Britten uit de Europese Unie zouden stappen? In "Terzake" geven politicoloog Hendrik Vos en econoom Koen Schoors hun analyse.

Peiling: 'Remain'-kamp op voorsprong

De allerlaatste peiling, net voor de start van het historische referendum, voorspelt een zege voor het 'Remain'-kamp met een verschil van 10 procentpunten. De peiling werd online uitgevoerd voor de opening van de kieslokalen. De voorstanders van het lidmaatschap zouden 55 procent van de stemmen halen, tegen 45 procent voor de aanhangers van een vertrek uit de Europese Unie.

Bel20 zet Britse zorgen opzij

De Brusselse beurs heeft, ondanks een aanzienlijke terugval in het slot, donderdag de Brexit-vrees overwonnen. De beleggers gingen uit van een goede afloop, met Groot-Brittannië dat in de EU blijft. De Bel20-index klom 1,31 procent tot 3.498,04 punten. Van de twintig aandelen die meetellen voor de berekening van de graadmeter eindigden er slechts twee in het rood. Aan het einde van de handelsdag was er wel een aanzienlijke terugval, toen de vrees voor een uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie weer toenam.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Komt Dexia in de problemen bij een brexit?

Als de Britten ervoor kiezen om uit de Europese Unie te stappen, brengt dat mogelijk slecht nieuws voor restbank Dexia.

belga
© belga
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

John Oliver en de Brexit

Voor de liefhebbers van het genre: John Oliver in een luchtig maar leerrijk filmpje over de Brexit.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Twitter is in een jolige bui

Deze populaire tweet zorgde ervoor dat '93yr mum' trending is, met ruim 15.000 tweets.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Potloden, pennen en tip-ex: overbezorgde Britten

Het opmerkelijke verhaal dat Britten hun eigen pen gebruiken omdat ze bang zijn dat de overheid of de pro-Europese geheime dienst MI5 hun potloodantwoorden gaan uitgommen en de resultaten zullen vervalsen, heeft er intussen voor gezorgd dat #UsePens trending is op Twitter.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Slechts 12 procent Britten vertrouwt politici in referendum-discussie

Interessante statistieken van Statista: een cruciaal deel van de Britse kiezers is nog onbeslist en slechts 12 procent van de Britse kiezers vertrouwt politici.

Infographic: EU referendum in focus | Statista
You will find more statistics at Statista
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

De bocht van Boris: Johnson schreef column pro én contra brexit (BBC)

Het was een klein bommetje, die avond dat bekend geraakte dat toenmalig Lendons burgemeester Boris Johnson een brexit zou steunen. De verwachting was dat hij zijn premier en vriend-sinds-studententijd David Cameron zou steunen.

Johnson maakte op 21 februari bekend dat hij campagne zou voeren voor een brexit en publiceerde op 16 maart een column in The Telegraph waarin hij toelichting gaf bij zijn standpunt.

In het BBC-programma Newsnight geeft Johnson echter toe dat hij twee columns geschreven had: een voor een brexit en een tegen een brexit.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Miljarden in kas om Brits pond te stutten

De Britse overheid beschikt omgerekend over bijna 124 miljard euro aan buitenlandse valuta's en goud waarmee de koers van de eigen munt, het pond sterling, kan worden gestut.

Het Britse pond zal onder druk komen als de bevolking stemt voor het opzeggen van het EU-lidmaatschap. Valutahandelaren verwachten dat de munt in dat geval zakt tot minder dan 1,30 dollar of 1,10 euro. Donderdagochtend schoot het pond juist naar de hoogste stand ten opzichte van de dollar dit jaar, op bijna 1,48 dollar. Die stijging werd ingegeven door de jongste polls die een lichte voorsprong geven voor het 'Remain'-kamp. Ook een crash op de beurzen wil men kost wat kost vermijden.

De machtigste centrale bankiers van de wereld hebben al vergaderd om zo'n doemscenario te vermijden. Zowel bij de Bank of England als bij de Europese Centrale Bank geeft men toe dat een eventuele Brexit wereldwijde repercussies kan hebben. "De stemming is het grootste risico voor de financiële markten in het Verenigd Koninkrijk en zelfs wereldwijd", zegt de Bank of England. De ECB zegt "zich op alle mogelijke eventualiteiten te hebben voorbereid". (Belga/NSK)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Farage publiceert Leave-filmpje

Nigel Farage zet laatste Leave.EU-video online om Britten op te roepen om 'leave' te stemmen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Een overzicht van de polls

Hoewel peilingen het niet altijd bij het rechte eind hebben, is het wel interessant om te zien hoe de uitslag van die peilingen de voorbije twee weken geëvolueerd zijn. Waar de eerste peilingen in het voordeel van het Leave-kamp waren, tonen de recentste peilingen dat een meerderheid ervoor zou kiezen om te blijven.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'De liefde voor Europa is voorbij'

Volgens een recente enquête van het Amerikaanse Pew Research Center is slechts 44 procent van de Britten voorstander van de EU. In andere kernlanden van de EU is het al niet veel beter. Frankrijk bijvoorbeeld telt amper nog 38 procent voorstanders van de EU. Als de tegenstanders het nu halen in Groot-Brittannië, zullen allicht eurosceptici in heel Europa aansturen op referenda, en die waarschijnlijk nog winnen ook. Betekent een mogelijke brexit dan het einde van de EU? Trends-redacteur Jozef Vangelder polste even bij enkele experts.

reuters
© reuters
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

In beeld: Britten brengen stem uit in bizarre stemlokalen

De Britten kunnen op de meest bizarre plekken hun stem gaan uitbrengen: een boksclub, café, woonkamer, klooster of wasserij als stemlokaal? Allemaal mogelijk. De Britse krant The Guardian maakte er een mooie beeldreportage van.

REUTERS
© REUTERS
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brits regenweer kan opkomst beïnvloeden

De recentste peiling voorspelt een een overwinning voor het Remain-kamp, maar niets is zeker. Ook iets kleins als het Britse regenweer en de verkeerschaos zou de opkomst wel eens kunnen beïnvloeden.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'To brexit or not tot brexit?'

Trends-huistekenaar Karl ziet het als volgt:

Karl
© Karl
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Britten nemen eigen pen mee omdat ze het potlood niet vertrouwen

'Ik heb een stembureau en het is opmerkelijk hoeveel kiezers vandaag hun eigen pen meenemen om te stemmen, in plaats van de potloden te gebruiken die voorzien zijn in het stemhokje. Er is een onrustwekkend gebrek aan vertrouwen in het telsysteem en ik neem aan dat iemand een soort gerucht gelanceerd heeft dat stemmen in potlood gewist kunnen worden, wat - zoals je wel weet- belachelijk is.' Dat bericht kreeg The Guardian-redactrice Helen Pidd.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Als Groot-Brittannië de EU verlaat, zullen andere landen volgen'

Knack.be sprak met Nigel Farage over de aanpak van de Britse premier en het Britse referendum: 'De 27 andere lidstaten weten dat als Groot-Brittannië zich afscheidt van de EU, andere landen zullen volgen.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Ook Nigel Farage heeft gestemd

Bart Osaer
door Bart Osaer

De economische argumenten in het brexit-debat (in een notendop)

Nee, nu even niet emotioneel maar rationeel. Bloomberg legt kort en bondig - samengevat dus - uit waar het allemaal om draait. Met kleurenstift op wit papier.

reuters
© reuters
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Emotioneel pleidooi tegen brexit

De Britse actrice en schrijfster Sheila Hancock heeft een emotioneel pleidooi gehouden tegen een Brexit, waarin ze vertelt over de twee wereldoorlogen die haar ouders hebben meegemaakt/

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Erdogan overweegt referendum over aansluiting Turkije bij EU

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan onderzoekt de mogelijkheid om een referendum te houden rond de mogelijke toetreding van Turkije bij de Europese Unie. Erdogan haalt zijn inspiratie bij het Britse EU-referendum.

"We kunnen overeind komen en het volk raadplegen, net zoals de Britten doen", verklaarde de president woensdag. "We zouden de vraag kunnen stellen of we de onderhandelingen met de EU al dan niet moeten voortzetten." Erdogan beschuldigt de EU ervan tegen een Turks lidmaatschap te zijn omdat de bevolking van het land voornamelijk uit moslims bestaat.

De mogelijke toetreding van Turkije tot de EU is ook een thema bij het Britse EU-referendum. Voorstanders van de 'Brexit' vrezen dat Groot-Brittannië bij dat scenario overspoeld zal worden door Turkse immigranten. Premier David Cameron stelde op zijn beurt dat de toetreding zich misschien zelfs niet zou voltrekken "voor het jaar 3000".

REUTERS
© REUTERS
Bart Osaer
door Bart Osaer

'Britten, blijf de luis in onze pels'

Het echte probleem is dat Europa haar burgers niet meer kan zeggen waar het voor staat, waar het naartoe wil, en waar dat goed voor is. Dat zegt Trends-redacteur Jozef Vangelder.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Herbekijk: de hoogtepunten van het ultieme brexit-debat op BBC

Dinsdagavond vond op de Britse staatszender BBC het ultieme brexit-debat plaats met 3 voor- en 3 tegenstanders.

De ster van de avond was de Schotse pro-Europese Tory-leider Ruth Davidson die een leugen van de brexit-voorstanders ontmaskerde, aankaartte en hard van leer trok tegen de leugens die gedurende de campagne verspreid werden. Dit alles werd onthaald op een massaal applaus van het lice-publiek. Bekijk het fragment hier.

Bekijk hier ook de korte slotpleidooien van Davidson en Boris Johnson waarin ze proberen om de kiezer te overhalen. Beide pleidooien werden op luid applaus onthaald.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Video: Dit moet u weten over het referendum, in 1 minuut

Heeft u het nieuws in de aanloop naar het referendum niet op de voet gevolgd? Dit filmpje legt in 1 minuut alles uit wat u moet weten.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Herlees hier de chatsessie

Herlees hier de chatsessie over het Britse referendum met europarlementsleden Kathleen Van Brempt (SP.A), Mark Demesmaeker (N-VA) en The Guardian-journaliste Jennifer Rankin.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Brexit kan van het Verenigd Koninkrijk een fiscaal paradijs maken'

Volgens fiscaal advocaat Jan Tuerlinckx kan een brexit vergaande fiscale gevolgen hebben. "Indien Groot-Brittannië haar EU-jasje zou uitdoen, zal zij bijgevolg meer fiscale vrijheid krijgen."

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Rechtspopulist Farage zegezeker over Brexit

Nigel Farage, leider van de rechtspopulistische Britse Ukip-Partei, is zegezeker omtrent een Brexit. Het kamp dat voor het verlaten van de Europese Unie is "heeft zeer goede kansen", zei hij voor zijn woning in het graafschap Kent. Maar alles hangt af van de deelname aan het referendum, voegde hij er tegenover het Britse persbureau PA aan toe.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

The Sun pakt uit met opmerkelijke voorpagina

De krant The Sun, die openlijk een brexit steunt, pakt vandaag uit met deze opmerkelijke voorpagina.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Hoe kan u gokken op een bremain of brexit?

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Premier Michel: 'Er dient zich een politiek momentum aan voor Europa'

Of de Britten nu voor of tegen de Brexit stemmen, voor Europa dient zich een politiek momentum aan. Dat vindt premier Charles Michel. "Bij de burgers ontbreekt nu de perceptie dat de Europese Unie een meerwaarde heeft, ook al is dat wel degelijk zo. Het gevoel - en de realiteit - is dat Europa voortdurend bezig is met het beheren van crisissen, niet met de toekomst. Daar is nu een momentum voor."

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Cameron hoopt op meer toegevingen, Juncker: 'Eruit is eruit'

De Britse premier David Cameron slaagde er in februari in nieuwe voorwaarden in de wacht te slepen voor het Britse EU-lidmaatschap. Er werd ook afgesproken dat de 'deal' alleen maar uitgevoerd wordt als de Britten beslissen om in de Europese Unie te blijven.

Commissievoorzitter Juncker waarschuwt dat er geen nieuwe onderhandelingen komen. "Hij (David Cameron, red.) heeft er het maximum uitgehaald en wij hebben het maximum gegeven. Er komt dus geen heronderhandeling, noch over het akkoord van februari, noch over een verdragswijziging." En als de Britten voor de Brexit kiezen, is dat onherroepelijk, voegde Juncker eraan toe. "Eruit is eruit."

In een interview met The Guardian zei Cameron dinsdag te hopen dat hij na een overwinning voor het 'Remain'-kamp nog meer toegevingen van Brussel kan afdwingen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Peiling The Independent voorspelt nek-aan-nekrace

Volgens een peiling van Opinium, dinsdagavond afgedrukt door de krant The Independent, is 45 procent van de Britten voor het verlaten van de Europese Unie en wil 44 procent blijven.

Opinium zelf zegt dat dit resultaat "too close to call" is. Negen procent van een staal van 3.011 via het internet gepolste Britten is overigens nog onbeslist. Twee procent wilde zich niet uitspreken.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Beurzen en Britse pond gaan hoger

De beurshandel in Europa is donderdag hoger van start gegaan. Ook op de Aziatische beurzen werden er al winsten genoteerd. De beurshandel staat volledig in het teken van het Britse referendum over het EU-lidmaatschap. Het ziet ernaar uit dat beleggers voorzichtig blijven tot er duidelijkheid is over de uitslag

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Octopus Otto voorspelt winst voor Remain

In navolging van octopus Paul, die bij het WK voetbal van 2010 de uitslag 8 wedstrijden op een rij juist voorspelde, is er nu octopus Otto. Volgens hem zullen de Britten kiezen om bij de EU te blijven.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Video: Britten maken historische keuze

'Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie of de Europese Unie verlaten', is de vraag die de Britten voorgeschoteld krijgen. Ze kunnen antwoorden met 'Remain' (blijf) of 'Leave' (vertrek). Hier meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brexit-referendum: praktisch

Om 8 uur Belgische tijd zijn de Britse stemlokalen open gegaan. Een recordaantal van 46. 499 537 Britten kunnen nog tot 22 uur vanavond (23 uur onze tijd) hun stem uitbrengen.

Na een officiële campagnestrijd van 4 maanden, zullen we in de loop van de nacht/morgenochtend weten of het Leave-kamp (voorstanders van de brexit) of het Remain-kamp (voorstanders van het EU-lidmaatschap) wint. Dit is een van de belangrijkste beslissingen in het land in decennia.

De meeste polls toonden aanvankelijk een nipte voorkeur voor een brexit, na de moord op Brits parlementslid Jo Cox kwam er echter een shift. Het gemiddelde van acht enquêtes geeft een zeer krappe voorsprong (45 tegen 44 procent) voor het blijven in de Europese Unie. Zowat tien procent van de kiezers was nog onbeslist.