Het was al langer voorzien dat de brexitonderhandelingen in de week van 19 juni uit de startblokken zouden schieten, maar het resultaat van de vervroegde Britse parlementsverkiezingen van vorige week zaaide twijfel over die timing.

Premier Theresa May verloor immers haar parlementaire meerderheid en voert nog steeds onderhandelingen met de Noord-Ierse DUP over mogelijke steun. Een meerderheid van de Britse kiezers koos op 23 juni 2016 in een referendum voor de brexit. Op 29 maart van dit jaar meldde May officieel dat haar land de Europese Unie wil verlaten.

Tegen eind maart 2019 moeten beide partijen een overeenkomst bereiken over de echtscheidingsvoorwaarden en de toekomstige relaties uittekenen.

De Franse president Emmanuel Macron liet eerder deze week tijdens een ontmoeting met de Britse premier Theresa May de deur openstaan. "De deur blijft nog altijd open zodat Groot-Brittannië in de Europese Unie kan blijven, mocht het land van mening veranderen over de brexit en zolang de onderhandelingen over de uitstap uit die EU niet afgerond zijn", aldus Macron.

Davis laat zondag weten dat dat voor hem zeker geen optie is. "De Europese Unie verlaten geeft ons de opportuniteit om een nieuwe toekomst uit te werken voor ons", aldus de Britse brexit-minister.

Het was al langer voorzien dat de brexitonderhandelingen in de week van 19 juni uit de startblokken zouden schieten, maar het resultaat van de vervroegde Britse parlementsverkiezingen van vorige week zaaide twijfel over die timing. Premier Theresa May verloor immers haar parlementaire meerderheid en voert nog steeds onderhandelingen met de Noord-Ierse DUP over mogelijke steun. Een meerderheid van de Britse kiezers koos op 23 juni 2016 in een referendum voor de brexit. Op 29 maart van dit jaar meldde May officieel dat haar land de Europese Unie wil verlaten. Tegen eind maart 2019 moeten beide partijen een overeenkomst bereiken over de echtscheidingsvoorwaarden en de toekomstige relaties uittekenen. De Franse president Emmanuel Macron liet eerder deze week tijdens een ontmoeting met de Britse premier Theresa May de deur openstaan. "De deur blijft nog altijd open zodat Groot-Brittannië in de Europese Unie kan blijven, mocht het land van mening veranderen over de brexit en zolang de onderhandelingen over de uitstap uit die EU niet afgerond zijn", aldus Macron. Davis laat zondag weten dat dat voor hem zeker geen optie is. "De Europese Unie verlaten geeft ons de opportuniteit om een nieuwe toekomst uit te werken voor ons", aldus de Britse brexit-minister.