Concreet wordt er aan de ministers gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om na de brexit toch deel te blijven uitmaken van de douane-unie. May heeft nochtans altijd gesteld dat ze de Europese interne markt en de Europese douane-unie wil verlaten.

Dat het voorstel toch een duidelijke meerderheid krijgt, 348 tegen 225, is een gevolg van de grote onenigheid binnen de conservatieve partij. Er waren 24 partijgenoten van May die zich aansloten bij de oppositie.

Harde grens

De Lords vrezen vooral dat door het verlaten van de douane-unie opnieuw een 'harde grens' zou worden opgetrokken tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. De Britse regering heeft al duidelijk gemaakt dat het die situatie wil vermijden.

Maar minder dan een jaar voor de brexit moet worden doorgevoerd, is het nog niet duidelijk hoe die knoop dan juist moet worden ontward.

De beslissing van het House of Lords kan in een latere fase nog altijd herroepen worden door het Lagerhuis.

Concreet wordt er aan de ministers gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om na de brexit toch deel te blijven uitmaken van de douane-unie. May heeft nochtans altijd gesteld dat ze de Europese interne markt en de Europese douane-unie wil verlaten. Dat het voorstel toch een duidelijke meerderheid krijgt, 348 tegen 225, is een gevolg van de grote onenigheid binnen de conservatieve partij. Er waren 24 partijgenoten van May die zich aansloten bij de oppositie. De Lords vrezen vooral dat door het verlaten van de douane-unie opnieuw een 'harde grens' zou worden opgetrokken tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. De Britse regering heeft al duidelijk gemaakt dat het die situatie wil vermijden. Maar minder dan een jaar voor de brexit moet worden doorgevoerd, is het nog niet duidelijk hoe die knoop dan juist moet worden ontward. De beslissing van het House of Lords kan in een latere fase nog altijd herroepen worden door het Lagerhuis.