Brexit is niet langer de enige kopzorg van de Europese Unie

Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) © Reuters

Frankrijk en Italië worden gescheiden door de Alpen, en tegenwoordig ook door een andere kijk op Europa.

Het moeizame vertrek van het Verenigd Koninkrijk is niet de enige kopzorg van de Europese Unie. Tegenover de Britten houden de overblijvende 27 landen samen het been stijf, maar dat wil niet zeggen dat ze het verder over alles roerend eens zijn. Het aanslepende gekibbel tussen Italië en Frankrijk, bijvoorbeeld, groeide vorige week uit tot een volwassen ruzie. Parijs riep zijn ambassadeur uit Rome terug nadat de Italiaanse vicepremier en leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, in het Franse Montargis op bezoek was gegaan bij de gele hesjes, die Emmanuel Macron al maanden het leven zuur maken.

Er was met dat bezoek voor de Fransen een rode lijn overschreden. Het was het incident te veel sinds de populistische coalitie van de Lega van Matteo Salvini en de anti-establishmentbeweging van Di Maio het bestuur in Rome overnam. Salvini beschuldigde er Frankrijk recent nog van dat het met zijn ‘koloniale politiek in Afrika’ aan de basis ligt van de migratiecrisis in Europa. Het stoort de Italianen mateloos dat de Fransen niet meer migranten opnemen, die eerst in Italië voet aan Europese grond zetten. Als Macron dan toch meer Europa wil, vinden ze, mag hij meer Europese solidariteit tonen.

Als partijen uit verschillende landen elkaar in het vizier nemen, is Brussel niet meer de enige zondebok voor wat er in Europa misloopt.

Er vielen ook tijdens de crisis in de eurozone harde woorden tussen lidstaten van de Unie, maar dit is wellicht toch de felste botsing tussen Europese buren in een lange tijd. Het speelt mee dat partijen en politici in dit Europese verkiezingsjaar op zoek zijn naar een scherp profiel. Macron zet zich af tegen critici van de Unie, zoals Salvini en Di Maio. In Italië zelf houdt Di Maio een steeds nationalistischer discours omdat de Vijfsterrenbeweging in de peilingen door de Lega wordt overvleugeld. Hij wil graag geassosieerd worden met de gele hesjes en hun verzet tegen het traditionele politieke establishment. Salvini van zijn kant heeft met Marine Le Pen in Frankrijk een sterke eurosceptische bondgenoot.

‘De Alpen werden weer wat hoger’, schreef de krant La Repubblica bezorgd. Italiaanse media zijn bang dat hun land in een Europees isolement terechtkomt, terwijl het economisch al zo zwak presteert. De redactie van de Europese nieuwssite Politico ziet een positieve kant aan de zaak. Dit kan, denkt ze, het begin zijn van een europeanisering van de politiek. Als partijen uit verschillende landen elkaar op deze manier in het vizier nemen, is Brussel niet meer de enige zondebok voor wat er in Europa misloopt. Een voordeel van de Unie is alvast dat er bij een incident zoals dit in het verleden aan een grens al snel een schot zou zijn gevallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content