Er moet duidelijkheid komen over de manier waarop Groot-Brittannië deelneemt aan het Europees project. Dat heeft premier Charles Michel (MR) verklaard na afloop van een onderhoud met zijn Britse collega David Cameron. De pas herverkozen Britse eerste minister maakt een reis langs de Europese hoofdsteden om de andere lidstaten te overtuigen van de nood aan een aantal hervormingen.

Het gesprek tussen beide eerste ministers vond plaats voor de herneming van de Europese top in Brussel. 'We moeten duidelijk weten op welke manier Groot-Brittannië aan het Europees project deelneemt. Die opheldering is noodzakelijk. Ik hoop dat er de komende jaren stabiliteit komt in de manier waarop Europa wordt geleid', zei Michel na afloop.

Vastberaden

Volgens onze premier zullen de onderhandelingen die zich aandienen 'niet eenvoudig zijn.' België en Groot-Brittannië zijn het er over eens dat de Europese Unie 'meer vastberaden' moet zijn als het op de economische relance en op jobcreatie aankomt. Maar beide landen hebben volgens Michel een verschillende institutionele benadering.

'In België denken we dat het vrije verkeer van werknemers een erg belangrijk principe is, dat de niet-discriminatie en gelijke rechten tussen Europese burgers een belangrijke zaak is. En over die thema's zullen we in een onderhandeling zien of het mogelijk is een akkoord te bereiken', benadrukt Michel.

Brexit

We kunnen in Europa niet zeggen dat we democraten zijn en ons dan opwinden wanneer er een referendum wordt georganiseerd

Premier Charles Michel (MR)

De eerste minister respecteert ook het voornemen van de Britse regering om een referendum te organiseren over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in de EU.

'Er is een regering met de steun van een parlement die beslist heeft een referendum te organiseren. Dat is de verantwoordelijkheid van Groot-Brittannië. Het is zijn vrijheid om voor een referendum te kiezen. Welke weg zal nadien worden gevolgd? Dat is de democratie. We kunnen in Europa niet zeggen dat we democraten zijn en ons dan opwinden wanneer er een referendum wordt georganiseerd of wanneer een regering een aantal wensen op tafel legt', aldus nog Michel.

Niettemin merkt Michel op vast te stellen dat een Brexit ook voor Groot-Brittannië veel nadelen zou hebben. 'Dat weet de Britse regering zeer goed', zegt Michel. Tegelijkertijd moet men in een onderhandelingsproces op het einde van de rit beoordelen of een oplossing aanvaardbaar is, besluit de premier. (Belga/AVE)

Er moet duidelijkheid komen over de manier waarop Groot-Brittannië deelneemt aan het Europees project. Dat heeft premier Charles Michel (MR) verklaard na afloop van een onderhoud met zijn Britse collega David Cameron. De pas herverkozen Britse eerste minister maakt een reis langs de Europese hoofdsteden om de andere lidstaten te overtuigen van de nood aan een aantal hervormingen.Het gesprek tussen beide eerste ministers vond plaats voor de herneming van de Europese top in Brussel. 'We moeten duidelijk weten op welke manier Groot-Brittannië aan het Europees project deelneemt. Die opheldering is noodzakelijk. Ik hoop dat er de komende jaren stabiliteit komt in de manier waarop Europa wordt geleid', zei Michel na afloop.Volgens onze premier zullen de onderhandelingen die zich aandienen 'niet eenvoudig zijn.' België en Groot-Brittannië zijn het er over eens dat de Europese Unie 'meer vastberaden' moet zijn als het op de economische relance en op jobcreatie aankomt. Maar beide landen hebben volgens Michel een verschillende institutionele benadering. 'In België denken we dat het vrije verkeer van werknemers een erg belangrijk principe is, dat de niet-discriminatie en gelijke rechten tussen Europese burgers een belangrijke zaak is. En over die thema's zullen we in een onderhandeling zien of het mogelijk is een akkoord te bereiken', benadrukt Michel.De eerste minister respecteert ook het voornemen van de Britse regering om een referendum te organiseren over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in de EU. 'Er is een regering met de steun van een parlement die beslist heeft een referendum te organiseren. Dat is de verantwoordelijkheid van Groot-Brittannië. Het is zijn vrijheid om voor een referendum te kiezen. Welke weg zal nadien worden gevolgd? Dat is de democratie. We kunnen in Europa niet zeggen dat we democraten zijn en ons dan opwinden wanneer er een referendum wordt georganiseerd of wanneer een regering een aantal wensen op tafel legt', aldus nog Michel.Niettemin merkt Michel op vast te stellen dat een Brexit ook voor Groot-Brittannië veel nadelen zou hebben. 'Dat weet de Britse regering zeer goed', zegt Michel. Tegelijkertijd moet men in een onderhandelingsproces op het einde van de rit beoordelen of een oplossing aanvaardbaar is, besluit de premier. (Belga/AVE)