Brexit: grens met Ierland is onvermijdelijk, zegt Britse parlementscommissie

01/12/17 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Bron: Belga

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie betekent onvermijdelijk dat er weer grenscontroles komen tussen Noord-Ierland en Ierland. Dat staat in een rapport van de Britse parlementscommissie die zich buigt over de brexit.

Brexit: grens met Ierland is onvermijdelijk, zegt Britse parlementscommissie

Theresa May © REUTERS

De Britse beslissing om vanaf maart 2019 de Europese eenheidsmarkt en de douane-unie te verlaten, lijkt onmogelijk te verzoenen met de wil van Londen om de 'zachte grens' tussen de twee Ierlanden te behouden, blijkt uit het donderdag gepubliceerd document van de 'Exiting the EU'-commissie.

'We zien vandaag eigenlijk niet hoe het mogelijk zal zijn om de wil van de regering om de eenheidsmarkt en de douane-unie te verlaten te verzoenen met het feit dat er geen grens zal zijn', aldus de commissie. Enkele conservatieve parlementsleden die pro-brexit zijn weigerden het rapport te steunen.

De voorstellen die Londen al deed om de 'harde grens' te vermijden zijn, nog volgens de commissie 'niet beproefd en tot bepaalde hoogte speculatief'.

Struikelblok

De voorbije dagen werd wel vooruitgang gemaakt over de brexitfactuur, maar het Ierse geschil lijkt nu het nieuwe struikelblok te worden.

De grens met Ierland is een van de drie dossiers die de EU geregeld wil zien voor de besprekingen beginnen over de toekomstige handelsrelatie met het VK. De twee andere dossiers zijn de factuur van de brexit en het lot van Europese expats aan de overkant van het Kanaal.

Overleg

De Ierse premier Leo Varadkar ziet vrijdagnamiddag in Dublin de Europese president Donald Tusk. Maandag maakt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Commissie, met Brits premier Theresa May de balans op van de vooruitgang in de gesprekken.

Onze partners