Dat schrijft hij donderdag op Twitter.

De boodschap van Tusk komt er daags na een alweer opgemerkte stemming in het Britse parlement. Het Lagerhuis besliste woensdagavond dat het onder geen beding een brexit zonder akkoord met de EU wil. Premier Theresa May kondigde meteen daarna aan dat de parlementsleden ten laatste volgende week woensdag een derde (!) keer zullen mogen stemmen over haar felbevochten brexit-akkoord. Haar boodschap dat in het geval van een nieuw 'neen' de brexit op de lange baan zal moeten worden geschoven, wordt als een ultimatum aan de harde brexiteers gezien: steun eindelijk het akkoord of loop het risico dat er helemaal geen brexit meer komt.

De tweet van Tusk moet in dezelfde context gezien worden. Als het VK het nodig vindt zijn strategie aan te passen (dus als het de deal van May opnieuw verwerpt), dan zal hij in de aanloop naar de Europese top van volgende week donderdag en vrijdag de Europese leiders oproepen 'open te staan voor een lange verlenging' van de artikel 50-procedure, die de brexit begeleidt. In zekere zin speelt Tusk dus in de kaart van May en verhoogt hij mee de druk op de harde brexiteers.

Als haar akkoord toch goedgekeurd raakt, zo zei May woensdag, zal ze de EU om een korte, technische verlenging tot 30 juni vragen. Vanavond/donderdag stemt het parlement alvast over een mandaat voor May om uitstel van de brexit te bedingen.

Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) liet op Radio 1 al weten dat de EU-leiders - die elke verlenging unaniem moeten goedkeuren - wellicht maar enkele weken uitstel zullen willen toekennen, en in geen geval tot voorbij de Europese verkiezingen van eind mei.

Een lange verlenging van de artikel 50-procedure, zoals Tusk vooropstelt, zou meteen betekenen dat de Britten verplicht zouden zijn deel te nemen aan de Europese verkiezingen.

'Chaos heerst' volgens Britse kranten

Daags na een nieuwe nederlaag van de Britse premier Theresa May in het parlement, spreken de Britse kranten over een 'vernedering' en 'instorting'. 'De chaos heerst', bloklettert The Daily Mail.

'May verliest de controle na de massale opstand van ministers om de 'no deal' uit te sluiten', aldus The Daily Mail. 'Nu wil ze een DERDE stemming over HAAR akkoord en waarschuwt: steun me of riskeer de brexit helemaal te verliezen.'

The Guardian plaatst die waarschuwing van May ook op de voorpagina. 'Laatste waarschuwing van May aan Tory-rebellen: steun me of verlies brexit.' De krant schrijft nog dat de 'vernederde' premier een 'laatste keer wanhopig de teerling zal werpen' na een 'ongeziene avond' van verdeeldheid binnen de Tory-partij.

'May genoodzaakt tot ultimatum nadat Commons 'no deal'-brexit verwerpt', kopt The Financial Times. 'Na opnieuw een vernedering in Westminster, zei de premier de parlementsleden een uitstapakkoord binnen een week te steunen, of Groot-Brittannië wordt gedwongen een lang uitstel van de brexit te zoeken en verkiezingen voor het Europees parlement te houden.'

Op de voorpagina van The Daily Telegraph staat dan weer: 'Brexit uitgesteld tot nader order na bende van vier rebellen'. Daarbij verwijst de krant naar ministers Amber Rudd, David Gauke, Greg Clark en David Mundell, die 'Theresa May verraden hebben door te helpen de 'no deal' voorgoed uit de weg te ruimen'.

The Daily Mirror spreekt dan weer van een 'meltdown' (ineenstorting). 'Theresa May verloor vorige nacht controle over brexit nadat 13 Tory-ministers een 'no deal'-plan verwierpen in een muiterij die haar leiderschap aan flarden achterliet', klinkt het.

Ook The Times gebruikt 'meltdown' in de berichtgeving over de stemming van woensdag.

Op de voorpagina van The Daily Express staat dan weer in het groot: 'Laat de EU-pestkoppen de dag niet winnen'.

The Sun plaatst het nieuws over de stemming ook op de voorpagina, zij het minder groot als het nieuws over een Netflix-documentaire over de vermiste Madeleine McCann. 'Twee extra jaren brexit', aldus The Sun.

Dat schrijft hij donderdag op Twitter.De boodschap van Tusk komt er daags na een alweer opgemerkte stemming in het Britse parlement. Het Lagerhuis besliste woensdagavond dat het onder geen beding een brexit zonder akkoord met de EU wil. Premier Theresa May kondigde meteen daarna aan dat de parlementsleden ten laatste volgende week woensdag een derde (!) keer zullen mogen stemmen over haar felbevochten brexit-akkoord. Haar boodschap dat in het geval van een nieuw 'neen' de brexit op de lange baan zal moeten worden geschoven, wordt als een ultimatum aan de harde brexiteers gezien: steun eindelijk het akkoord of loop het risico dat er helemaal geen brexit meer komt.De tweet van Tusk moet in dezelfde context gezien worden. Als het VK het nodig vindt zijn strategie aan te passen (dus als het de deal van May opnieuw verwerpt), dan zal hij in de aanloop naar de Europese top van volgende week donderdag en vrijdag de Europese leiders oproepen 'open te staan voor een lange verlenging' van de artikel 50-procedure, die de brexit begeleidt. In zekere zin speelt Tusk dus in de kaart van May en verhoogt hij mee de druk op de harde brexiteers. Als haar akkoord toch goedgekeurd raakt, zo zei May woensdag, zal ze de EU om een korte, technische verlenging tot 30 juni vragen. Vanavond/donderdag stemt het parlement alvast over een mandaat voor May om uitstel van de brexit te bedingen. Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) liet op Radio 1 al weten dat de EU-leiders - die elke verlenging unaniem moeten goedkeuren - wellicht maar enkele weken uitstel zullen willen toekennen, en in geen geval tot voorbij de Europese verkiezingen van eind mei. Een lange verlenging van de artikel 50-procedure, zoals Tusk vooropstelt, zou meteen betekenen dat de Britten verplicht zouden zijn deel te nemen aan de Europese verkiezingen.