De Britten zijn nog tot eind dit jaar aan Europese regels gebonden. In de overgangsperiode die sinds de brexit op 31 januari is aangebroken, is het aan Britse en Europese onderhandelaars om tot een handelsakkoord te komen. De EU is voor de Britten de grootste handelspartner.

Volgens Gove zal het Verenigd Koninkrijk buiten de interne markt en buiten de douane-unie vallen. "Dus zullen we klaar moeten zijn voor douaneprocedures en de wettelijke controles die onvermijdelijk volgen", zo zei hij in een toespraak op maandag.

Hij gaf ook aan dat bedrijven die handel drijven met de brexit zich moeten verwachten aan "aanzienlijke veranderingen". Plannen om de goederenstroom bij een no-dealbrexit te vereenvoudigen worden volgens Gove niet uitgevoerd. Volgens hem hebben bedrijven genoeg tijd om zich aan te passen aan de veranderingen.

Hij waarschuwde dat er controles zullen zijn op voedsel en dierlijke producten, en ook alle andere ingevoerde producten zullen veiligheidscertificaten nodig hebben en zullen moeten worden aangegeven bij de douane.

De verklaringen van Gove zijn volgens The Guardian de eerste officiële bevestiging dat de overheid na de brexit handelsbarrières zal instellen.

De Britten zijn nog tot eind dit jaar aan Europese regels gebonden. In de overgangsperiode die sinds de brexit op 31 januari is aangebroken, is het aan Britse en Europese onderhandelaars om tot een handelsakkoord te komen. De EU is voor de Britten de grootste handelspartner. Volgens Gove zal het Verenigd Koninkrijk buiten de interne markt en buiten de douane-unie vallen. "Dus zullen we klaar moeten zijn voor douaneprocedures en de wettelijke controles die onvermijdelijk volgen", zo zei hij in een toespraak op maandag. Hij gaf ook aan dat bedrijven die handel drijven met de brexit zich moeten verwachten aan "aanzienlijke veranderingen". Plannen om de goederenstroom bij een no-dealbrexit te vereenvoudigen worden volgens Gove niet uitgevoerd. Volgens hem hebben bedrijven genoeg tijd om zich aan te passen aan de veranderingen. Hij waarschuwde dat er controles zullen zijn op voedsel en dierlijke producten, en ook alle andere ingevoerde producten zullen veiligheidscertificaten nodig hebben en zullen moeten worden aangegeven bij de douane. De verklaringen van Gove zijn volgens The Guardian de eerste officiële bevestiging dat de overheid na de brexit handelsbarrières zal instellen.