Brexit-benoeming Guy Verhofstadt: Britse Tories boos om benoeming ‘fanatieke federalist’

© Reuters

In Groot-Brittannië wordt de opname van Verhofstadt in het Brexit-team niet op gejuich onthaald. Europarlementsleden van de regerende Conservatieve Partij bestempelden de benoeming als een “stitch up”, een valse streek van EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz.

De europarlementsleden van de regerende Conservatieve Partij kondigden aan, het besluit te zullen dwarsbomen. Volgens EP’er Syed Kamall is het benoemen van de Belgische ex-premier “iets dat in de achterkamertjes is bedisseld”, terwijl dit het besluit zou moeten zijn van een meerderheid van de 751 EP-leden.

De krant Daily Express vindt het niet netjes dat Verhofstadt vorige maand nog met een “sinister” plan op de proppen kwam voor een “Verenigde Staten van Europa”. De Express haalde Nigel Farage aan, die de Belgische liberaal omschreef als een “fanatieke EU-federalist die al waar wij voor staan, haat”.

In het verleden is het in het EP al vaak tot aanvaringen gekomen tussen Verhofstadt en de voormalige UKIP-leider Nigel Farage. Na het Brexit-referendum tweette de Open VLD’er ook een weinig flatterende opmerking over huidig Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Farage zag toch één goed punt in de benoeming van de voorzitter van de Europese liberalen: “Zijn benoeming zal zonder twijfel de Britse exit uit de EU versnellen”. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content