In zijn manifest "Een Europese Verklaring van Onafhankelijkheid" beschrijft Anders Behring Breivik, de verdachte van de dubbele terreuraanslag in Oslo, minutieus hoe hij zijn "operatie" heeft voorbereid. Het document is eenvoudig weer te vinden op het internet.

Het manifest staat bol van extremistische symboliek, islamofobie en antimarxisme voeren de toon. De tekst bevat ook enkele 'Belgische passages': zo lijst hij de politieke partijen op, tot de Duitstalige toe. De meeste partijen vinden we in het lijstje "politieke partijen die het multiculturalisme steunen".

Breivik citeert ook Philip Dewinter (Vlaams Belang). Die laatste reageert verontwaardigd in Gazet van Antwerpen. "Zo'n mensen verdienen de doodstraf, wat hun motivatie ook mag zijn", klinkt het.

De Belgische kerncentrales, tot de proefreactoren in Mol toe, figureren dan weer op de lijst potentiële nucleaire doelwitten. Helemaal op het einde vinden we de Vlaamse Militanten Orde (VMO) weer bij de "gefaalde militante organisaties".

Belgische medestichter van Tempeliersorde
Ook is er onder meer sprake van een anonieme Belg die medestichter is van de zogenaamde Tempeliersorde, waarvan Breivik naar eigen zeggen lid is. De oprichting van de orde vond plaats in Londen in april 2002, zo staat te lezen in het document. Er worden twaalf anonieme stichtende leden vermeld, met hun nationaliteit. Een van hen is een Belg, al kon die blijkbaar niet aanwezig zijn bij de stichting.

Volgens de Staatsveiligheid zijn er echter geen aanwijzingen dat Breivik in direct contact stond met een Belg voor het uitvoeren van zijn aanslagen. Wel zoekt de Staatsveiligheid naar eventuele banden met Belgische extremistische of terroristische milieus.

De gebeurtenissen in Noorwegen hebben geen gevolgen voor de evaluatie van rechts-extremisme dreiging in ons land. (Belga/TE)

In zijn manifest "Een Europese Verklaring van Onafhankelijkheid" beschrijft Anders Behring Breivik, de verdachte van de dubbele terreuraanslag in Oslo, minutieus hoe hij zijn "operatie" heeft voorbereid. Het document is eenvoudig weer te vinden op het internet. Het manifest staat bol van extremistische symboliek, islamofobie en antimarxisme voeren de toon. De tekst bevat ook enkele 'Belgische passages': zo lijst hij de politieke partijen op, tot de Duitstalige toe. De meeste partijen vinden we in het lijstje "politieke partijen die het multiculturalisme steunen". Breivik citeert ook Philip Dewinter (Vlaams Belang). Die laatste reageert verontwaardigd in Gazet van Antwerpen. "Zo'n mensen verdienen de doodstraf, wat hun motivatie ook mag zijn", klinkt het. De Belgische kerncentrales, tot de proefreactoren in Mol toe, figureren dan weer op de lijst potentiële nucleaire doelwitten. Helemaal op het einde vinden we de Vlaamse Militanten Orde (VMO) weer bij de "gefaalde militante organisaties". Belgische medestichter van Tempeliersorde Ook is er onder meer sprake van een anonieme Belg die medestichter is van de zogenaamde Tempeliersorde, waarvan Breivik naar eigen zeggen lid is. De oprichting van de orde vond plaats in Londen in april 2002, zo staat te lezen in het document. Er worden twaalf anonieme stichtende leden vermeld, met hun nationaliteit. Een van hen is een Belg, al kon die blijkbaar niet aanwezig zijn bij de stichting. Volgens de Staatsveiligheid zijn er echter geen aanwijzingen dat Breivik in direct contact stond met een Belg voor het uitvoeren van zijn aanslagen. Wel zoekt de Staatsveiligheid naar eventuele banden met Belgische extremistische of terroristische milieus. De gebeurtenissen in Noorwegen hebben geen gevolgen voor de evaluatie van rechts-extremisme dreiging in ons land. (Belga/TE)