De rechtbank in Oslo liet vier vroegere vrienden van de moordenaar getuigen. Breivik was zeer intelligent en sociaal, maar ook zeer ijdel, zei een van de getuigen. Hij hechtte veel belang aan kledij en zijn uiterlijk. Hij poederde soms ook zijn gezicht en droeg een zonnebril als hij 's avonds uitging. "Dat was al zeer ongewoon."

Breivik zelf verklaarde in een zogenaamd manifest dat hij zijn neus op zijn 18de na een knokpartij met een immigrant had laten opereren. Een dergelijk voorval kon de getuige zich echter niet herinneren, ook niet dat Breivik in een nachtclub beroofd zou zijn geweest.

Moeder

Een andere voormalige bekende zei voor de rechtbank dat de latere dader veranderd was, toen hij in 2006 bij zijn moeder introk. Hij keerde zich van zijn vrienden af en beantwoordde telefoontjes noch tekstberichtjes. In plaats daarvan bracht Breivik vooral veel tijd door met computerspelletjes. Op zijn 30ste verjaardag wimpelde zijn moeder bezoekers af en zei dat hij niet meer in contacten geïnteresseerd was. Die tijd werd hij almaar kritischer over immigranten en noemde de islam een bedreiging.

Islamhater Breivik doodde vorige zomer in totaal 77 mensen. Eerst liet hij in de regeringswijk van Oslo een bom ontploffen en bracht vervolgens op het eiland Utoya 69 deelnemers aan een zomerkamp van de jongsocialisten om.

De 33-jarige dader moet zich wegens terrorisme en moord met voorbedachten rade verantwoorden. Het vonnis wordt in juni of juli verwacht. Beslissend is of de rechtbank hem al dan niet toerekeningsvatbaar verklaart. (Belga/TE)

De rechtbank in Oslo liet vier vroegere vrienden van de moordenaar getuigen. Breivik was zeer intelligent en sociaal, maar ook zeer ijdel, zei een van de getuigen. Hij hechtte veel belang aan kledij en zijn uiterlijk. Hij poederde soms ook zijn gezicht en droeg een zonnebril als hij 's avonds uitging. "Dat was al zeer ongewoon." Breivik zelf verklaarde in een zogenaamd manifest dat hij zijn neus op zijn 18de na een knokpartij met een immigrant had laten opereren. Een dergelijk voorval kon de getuige zich echter niet herinneren, ook niet dat Breivik in een nachtclub beroofd zou zijn geweest. Moeder Een andere voormalige bekende zei voor de rechtbank dat de latere dader veranderd was, toen hij in 2006 bij zijn moeder introk. Hij keerde zich van zijn vrienden af en beantwoordde telefoontjes noch tekstberichtjes. In plaats daarvan bracht Breivik vooral veel tijd door met computerspelletjes. Op zijn 30ste verjaardag wimpelde zijn moeder bezoekers af en zei dat hij niet meer in contacten geïnteresseerd was. Die tijd werd hij almaar kritischer over immigranten en noemde de islam een bedreiging. Islamhater Breivik doodde vorige zomer in totaal 77 mensen. Eerst liet hij in de regeringswijk van Oslo een bom ontploffen en bracht vervolgens op het eiland Utoya 69 deelnemers aan een zomerkamp van de jongsocialisten om. De 33-jarige dader moet zich wegens terrorisme en moord met voorbedachten rade verantwoorden. Het vonnis wordt in juni of juli verwacht. Beslissend is of de rechtbank hem al dan niet toerekeningsvatbaar verklaart. (Belga/TE)