De Noorse rechtbank zal op 24 augustus een uitspraak doen in de zaak-Breivik. Dat heeft rechter Wenche Elizabeth Arntzen meegedeeld tijdens de laatste zitting in het proces.

Op de slotdag heeft de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik ook verklaard dat zijn aanslagen van elf maanden geleden "barbaars, maar gerechtvaardigd" waren. De 33-jarige man benadrukte ook dat hij toerekeningsvatbaar is.

Slotpleidooi

Toen Breivik aan zijn slottoespraak begon, besloten talrijke aanwezigen - vooral overlevenden en nabestaanden van Breiviks aanslagen - uit protest de gerechtszaal verlaten. "Wat er op 22 juli in de regeringswijk en op het eiland Utoya gebeurde, waren barbaarse daden", aldus Breivik. Maar volgens hem waren ze wel nodig om het Noorse volk te beschermen tegen de islam en het multiculturalisme. "Ik handelde uit naam van mijn mensen, mijn geloof en mijn land. Daarom vraag ik om te worden vrijgesproken", klonk het nog.

Breivik benadrukte ook dat hij wel degelijk toerekeningsvatbaar is. "Van iedereen die me onderzocht, waren er 35 van de 37 die geen symptomen gevonden hebben", zei hij tegenover het gerecht in Oslo. "Slechts twee van hen hebben enkele symptomen ontdekt. Het is dus duidelijk waarop je moet focussen."

Als hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, kan Breivik tot levenslang worden opgesloten in een psychiatrische instelling. In het andere geval riskeert hij een maximale gevangenisstraf van 21 jaar, die wel kan worden verlengd zolang hij een gevaar vormt voor de samenleving. (Belga/INM)

De Noorse rechtbank zal op 24 augustus een uitspraak doen in de zaak-Breivik. Dat heeft rechter Wenche Elizabeth Arntzen meegedeeld tijdens de laatste zitting in het proces. Op de slotdag heeft de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik ook verklaard dat zijn aanslagen van elf maanden geleden "barbaars, maar gerechtvaardigd" waren. De 33-jarige man benadrukte ook dat hij toerekeningsvatbaar is. Slotpleidooi Toen Breivik aan zijn slottoespraak begon, besloten talrijke aanwezigen - vooral overlevenden en nabestaanden van Breiviks aanslagen - uit protest de gerechtszaal verlaten. "Wat er op 22 juli in de regeringswijk en op het eiland Utoya gebeurde, waren barbaarse daden", aldus Breivik. Maar volgens hem waren ze wel nodig om het Noorse volk te beschermen tegen de islam en het multiculturalisme. "Ik handelde uit naam van mijn mensen, mijn geloof en mijn land. Daarom vraag ik om te worden vrijgesproken", klonk het nog. Breivik benadrukte ook dat hij wel degelijk toerekeningsvatbaar is. "Van iedereen die me onderzocht, waren er 35 van de 37 die geen symptomen gevonden hebben", zei hij tegenover het gerecht in Oslo. "Slechts twee van hen hebben enkele symptomen ontdekt. Het is dus duidelijk waarop je moet focussen." Als hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, kan Breivik tot levenslang worden opgesloten in een psychiatrische instelling. In het andere geval riskeert hij een maximale gevangenisstraf van 21 jaar, die wel kan worden verlengd zolang hij een gevaar vormt voor de samenleving. (Belga/INM)