Massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft bij aankomst op zijn proces tegen de Noorse staat een nazigroet gebracht. Ook op zijn eigen proces, in 2012, maakte Breivik verschillende keren een soortgelijk gebaar.

De rechtse extremist die in 2011 tijdens een wilde moordpartij 77 mensen ombracht, vervolgt de Noorse staat en de gevangenisautoriteiten uit onvrede met zijn detentieregime.

Volgens Breivik is zijn eenzame opsluiting een overtreding van het Europese mensenrechtenverdrag. De massamoordenaar mag geen contact hebben met medegevangenen en heeft zo goed als geen privébezoeken.

Strijd tegen het multiculturalisme

Op 22 juli 2011 liet Anders Behring Breivik in zijn "strijd tegen het multiculturalisme" een bom van 950 kilo exploderen aan het gebouw in Oslo waar de diensten van de toenmalige premier Jens Stoltenberg gevestigd waren. Er vielen 8 doden.

Vervolgens trok de rechtse extremist naar het eiland Utoya, op 30 kilometer van Oslo, en schoot daar 69 mensen dood. De meesten waren jongeren die er op kamp waren op uitnodiging van de Arbeiderspartij.

Breivik werd in 2012 veroordeeld tot 21 jaar cel. Het proces van Breivik tegen de Noorse staat vindt om veiligheidsredenen plaats in de gevangenis van Skien. (Belga/TE)

Massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft bij aankomst op zijn proces tegen de Noorse staat een nazigroet gebracht. Ook op zijn eigen proces, in 2012, maakte Breivik verschillende keren een soortgelijk gebaar.De rechtse extremist die in 2011 tijdens een wilde moordpartij 77 mensen ombracht, vervolgt de Noorse staat en de gevangenisautoriteiten uit onvrede met zijn detentieregime.Volgens Breivik is zijn eenzame opsluiting een overtreding van het Europese mensenrechtenverdrag. De massamoordenaar mag geen contact hebben met medegevangenen en heeft zo goed als geen privébezoeken. Op 22 juli 2011 liet Anders Behring Breivik in zijn "strijd tegen het multiculturalisme" een bom van 950 kilo exploderen aan het gebouw in Oslo waar de diensten van de toenmalige premier Jens Stoltenberg gevestigd waren. Er vielen 8 doden. Vervolgens trok de rechtse extremist naar het eiland Utoya, op 30 kilometer van Oslo, en schoot daar 69 mensen dood. De meesten waren jongeren die er op kamp waren op uitnodiging van de Arbeiderspartij. Breivik werd in 2012 veroordeeld tot 21 jaar cel. Het proces van Breivik tegen de Noorse staat vindt om veiligheidsredenen plaats in de gevangenis van Skien. (Belga/TE)