Anders Behring Breivik, de 32-jarige man die wordt beschuldigd van de dubbele terreuraanslag in Noorwegen, verscheen vanmiddag voor het eerst voor de rechter. Breivik bekende daar verantwoordelijk te zijn voor het bloedbad dat aan 76 mensen het leven kostte, maar pleit toch niet schuldig.

Breivik verklaarde dat hij zo groot mogelijke schade wilde toebrengen aan de sociaaldemocratische Arbeiderspartij, omdat deze verantwoordelijk zou zijn voor de "massale import" van moslims.

De zitting vond plaats achter gesloten deuren. Breivik had eerder laten weten, via zijn advocaat, dat hij een openbare zitting wou en dat hij in uniform wou verschijnen, maar beide verzoeken werden geweigerd. Vroeger op de dag hadden jongeren de wagen aangevallen waarin de verdachte vervoerd werd.

Breivik blijft acht weken in voorlopige hechtenis, waarvan hij er vier in isolement zal moeten doorbrengen, zo meldt de rechter. Hij zal ook psychiatrisch onderzocht worden om te bepalen of hij al dan niet toerekeningsvatbaar is.

"Wreed, maar noodzakelijk"Vóór de eerste zitting van Breivik, om 12 uur, herdacht Noorwegen de slachtoffers van de twee aanslagen met een minuut stilte.

Breivik is verantwoordelijk voor het bloedbad op een jongerenkamp op het eiland Utoeya alsook voor de bomaanslag in de hoofdstad Oslo. In totaal vielen vrijdag minstens 93 doden.

Bij de rechtszitting van vandaag zou Breivik, die gelinkt wordt aan extreemrechtse, anti-islamitische organisaties, meer informatie geven over zijn daden. Volgens zijn advocaat heeft Breivik zijn actie omschreven als "wreed, maar noodzakelijk". Lippestad zei ook dat Breivik de aanvallen "waarschijnlijk gedurende een lange periode gepland heeft."

De dader sprak tijdens de hoorzitting over "twee andere cellen in onze organisatie". Verdere details daarover ontbreken echter nog.

Volgens de Noorse wetgeving riskeert Breivik 21 jaar cel, al kan die termijn met 10 jaar worden verlengd voor gevangenen die worden beschouwd als een risico voor de samenleving. Breivik verklaarde maandag trouwens dat hij "bereid is om de rest van zijn leven in de cel door te brengen", aldus procureur Christian Hatlo tijdens een persconferentie. (Belga/KVDA/TE)

Anders Behring Breivik, de 32-jarige man die wordt beschuldigd van de dubbele terreuraanslag in Noorwegen, verscheen vanmiddag voor het eerst voor de rechter. Breivik bekende daar verantwoordelijk te zijn voor het bloedbad dat aan 76 mensen het leven kostte, maar pleit toch niet schuldig. Breivik verklaarde dat hij zo groot mogelijke schade wilde toebrengen aan de sociaaldemocratische Arbeiderspartij, omdat deze verantwoordelijk zou zijn voor de "massale import" van moslims. De zitting vond plaats achter gesloten deuren. Breivik had eerder laten weten, via zijn advocaat, dat hij een openbare zitting wou en dat hij in uniform wou verschijnen, maar beide verzoeken werden geweigerd. Vroeger op de dag hadden jongeren de wagen aangevallen waarin de verdachte vervoerd werd. Breivik blijft acht weken in voorlopige hechtenis, waarvan hij er vier in isolement zal moeten doorbrengen, zo meldt de rechter. Hij zal ook psychiatrisch onderzocht worden om te bepalen of hij al dan niet toerekeningsvatbaar is."Wreed, maar noodzakelijk"Vóór de eerste zitting van Breivik, om 12 uur, herdacht Noorwegen de slachtoffers van de twee aanslagen met een minuut stilte. Breivik is verantwoordelijk voor het bloedbad op een jongerenkamp op het eiland Utoeya alsook voor de bomaanslag in de hoofdstad Oslo. In totaal vielen vrijdag minstens 93 doden. Bij de rechtszitting van vandaag zou Breivik, die gelinkt wordt aan extreemrechtse, anti-islamitische organisaties, meer informatie geven over zijn daden. Volgens zijn advocaat heeft Breivik zijn actie omschreven als "wreed, maar noodzakelijk". Lippestad zei ook dat Breivik de aanvallen "waarschijnlijk gedurende een lange periode gepland heeft." De dader sprak tijdens de hoorzitting over "twee andere cellen in onze organisatie". Verdere details daarover ontbreken echter nog. Volgens de Noorse wetgeving riskeert Breivik 21 jaar cel, al kan die termijn met 10 jaar worden verlengd voor gevangenen die worden beschouwd als een risico voor de samenleving. Breivik verklaarde maandag trouwens dat hij "bereid is om de rest van zijn leven in de cel door te brengen", aldus procureur Christian Hatlo tijdens een persconferentie. (Belga/KVDA/TE)