Brazilië laat vliegdekschip met asbest in oceaan zinken

Archiefbeeld uit 2011 van het vliegdekschip. © Belga

De Braziliaanse marine heeft een beschadigd vliegdekschip vol met asbest en andere schadelijke stoffen tot zinken gebracht in de Atlantische Oceaan. Er was geen alternatief, zegden de autoriteiten, tot woede en onbegrip van milieuactivisten.

Het vliegdekschip werd in de namiddag ‘gepland en gecontroleerd’ tot zinken gebracht op zowat 350 kilometer van de Braziliaanse kust, in een zone ‘met een diepte van ongeveer 5000 meter’, aldus de marine in een persbericht.
Eerder deze week liet de marine nog weten geen andere keuze te hebben dan het schip van 266 meter te laten zinken vanwege de erg slechte staat ervan. Milieuorganisatie Robin des Bois noemde het schip ‘een giftig pakket van 30.000 ton’.
Brazilië kocht het vliegdekschip in 2000 voor 12 miljoen dollar van Frankrijk, dat het 37 jaar lang had gebruikt. Een Turks bedrijf kocht het schip in 2021 om het te slopen, maar Turkije trok de toestemming in toen het vaartuig de Middellandse Zee naderde. Toen het vervolgens werd teruggebracht naar Brazilië, mocht het daar ook niet aanmeren vanwege de grote milieurisico’s.

Milieugroepen stellen dat het zes decennia oude vliegdekschip tonnen asbest, zware metalen en andere giftige materialen bevat, die schadelijk zijn voor de voedselketen in zee. Het dumpen van het giftige schip in de Atlantische Oceaan is volgens hen in strijd met drie internationale milieuverdragen.

Partner Content