Tienduizenden Brazilianen werken onder omstandigheden die sterk lijken op slavernij. Een wetswijziging, waarover al tien jaar wordt gesproken, moet het nu mogelijk maken om de verantwoordelijken aan te pakken.

Vorige maand keurde de Braziliaanse Kamer van Afgevaardigden een amendement goed dat het mogelijk maakt om bezittingen in beslag te nemen van mensen die gebruik maken van slavenarbeid. Als het gaat om landbouwgrond, wordt die eigendom van het landbouwhervormingsprogramma van de overheid. Als het gaat om stedelijk vastgoed, gaat het naar sociale initiatieven in steden.

Het amendement wordt momenteel nog bestudeerd door de Senaatscommissie voor Grondwet en Recht.

Brede steun

"Dit is een belangrijke overwinning die steun krijgt uit verschillende maatschappelijke sectoren, inclusief 120 katholieke bisschoppen, artiesten en intellectuelen", zegt Xavier Plassat, coördinator van de Nationale Campagne tegen Slavenarbeid van de Pastorale Landcommissie (CPT). "

Plassat zegt dat er in de afgelopen jaren veel weerstand bestond tegen een wetswijziging "vanuit sectoren in het Congres die de landbouwsector vertegenwoordigen en volhouden dat slavenarbeid niet bestaat omdat niemand wordt geketend, of dat het slecht gedefinieerd is in de Braziliaanse wet."

Platteland

Alleen al vorig jaar werden in Brazilië meer dan 2500 arbeiders bevrijd uit die situatie door inspecteurs van het ministerie van Werkgelegenheid.

Tussen 1995 en 2011 werden volgens het ministerie van Werkgelegenheid ongeveer 42.000 arbeiders bevrijd uit omstandigheden die op slavernij leken. De meeste mensen werkten op het platteland, in de veehouderij, houtskoolproductie, op plantages of in de mijn- of bosbouw. Maar ook in steden komt slavernij voor in bijvoorbeeld kledingateliers, hotels en bordelen, bij huishoudelijk werk en in de bouw.

Extreme armoede

Het bevrijden van werknemers uit deze omstandigheden is echter geen garantie voor een goed vervolg. Moderne slavernij is nauw verbonden met extreme armoede en controle is niet genoeg om het te stoppen, zeggen onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Sao Paulo en de Universiteit van Sao Paulo in 'De atlas van Slavenarbeid in Brazilië'. Werknemers zullen andere middelen van bestaan moeten vinden, anders worden ze al snel opnieuw slachtoffer van slavernij, stellen zij.

De Braziliaanse Strafwet definieert slavenarbeid als het laten werken van mensen onder omstandigheden die overeenkomen met slavernij, of dat nu is door het werk te laten uitvoeren onder omstandigheden die hun waardigheid aantasten of door ze uitputtende arbeid te laten verrichten zonder voldoende mogelijkheden tot lichamelijk herstel en de mogelijkheid een sociaal leven te hebben. Ook beperkte bewegingsvrijheid, dwangarbeid en schuldslavernij vallen onder de definitie. (IPS/CG/SD)

Tienduizenden Brazilianen werken onder omstandigheden die sterk lijken op slavernij. Een wetswijziging, waarover al tien jaar wordt gesproken, moet het nu mogelijk maken om de verantwoordelijken aan te pakken.Vorige maand keurde de Braziliaanse Kamer van Afgevaardigden een amendement goed dat het mogelijk maakt om bezittingen in beslag te nemen van mensen die gebruik maken van slavenarbeid. Als het gaat om landbouwgrond, wordt die eigendom van het landbouwhervormingsprogramma van de overheid. Als het gaat om stedelijk vastgoed, gaat het naar sociale initiatieven in steden. Het amendement wordt momenteel nog bestudeerd door de Senaatscommissie voor Grondwet en Recht. Brede steun"Dit is een belangrijke overwinning die steun krijgt uit verschillende maatschappelijke sectoren, inclusief 120 katholieke bisschoppen, artiesten en intellectuelen", zegt Xavier Plassat, coördinator van de Nationale Campagne tegen Slavenarbeid van de Pastorale Landcommissie (CPT). " Plassat zegt dat er in de afgelopen jaren veel weerstand bestond tegen een wetswijziging "vanuit sectoren in het Congres die de landbouwsector vertegenwoordigen en volhouden dat slavenarbeid niet bestaat omdat niemand wordt geketend, of dat het slecht gedefinieerd is in de Braziliaanse wet."PlattelandAlleen al vorig jaar werden in Brazilië meer dan 2500 arbeiders bevrijd uit die situatie door inspecteurs van het ministerie van Werkgelegenheid. Tussen 1995 en 2011 werden volgens het ministerie van Werkgelegenheid ongeveer 42.000 arbeiders bevrijd uit omstandigheden die op slavernij leken. De meeste mensen werkten op het platteland, in de veehouderij, houtskoolproductie, op plantages of in de mijn- of bosbouw. Maar ook in steden komt slavernij voor in bijvoorbeeld kledingateliers, hotels en bordelen, bij huishoudelijk werk en in de bouw. Extreme armoede Het bevrijden van werknemers uit deze omstandigheden is echter geen garantie voor een goed vervolg. Moderne slavernij is nauw verbonden met extreme armoede en controle is niet genoeg om het te stoppen, zeggen onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Sao Paulo en de Universiteit van Sao Paulo in 'De atlas van Slavenarbeid in Brazilië'. Werknemers zullen andere middelen van bestaan moeten vinden, anders worden ze al snel opnieuw slachtoffer van slavernij, stellen zij. De Braziliaanse Strafwet definieert slavenarbeid als het laten werken van mensen onder omstandigheden die overeenkomen met slavernij, of dat nu is door het werk te laten uitvoeren onder omstandigheden die hun waardigheid aantasten of door ze uitputtende arbeid te laten verrichten zonder voldoende mogelijkheden tot lichamelijk herstel en de mogelijkheid een sociaal leven te hebben. Ook beperkte bewegingsvrijheid, dwangarbeid en schuldslavernij vallen onder de definitie. (IPS/CG/SD)