Brazilië weigert noodhulp van G7 voor bosbranden Amazonewoud

© belga

Brazilië heeft maandag de noodhulp van de G7 voor de bestrijding van de bosbranden in het Amazonegebied geweigerd. Dat heeft de kabinetchef van president Jair Bolsonaro bekendgemaakt.

‘We bedanken (de G7), maar die middelen kunnen misschien relevanter zijn voor de herbebossing van Europa’, verklaarde de kabinetschef Onyx Lorenzoni in een blogpost. De Franse president Emmanuel Macron maakte maandag bekend dat de G7 20 miljoen dollar noodhulp vrijmaakt voor het Amazonewoud. Macron was de voorbije dagen zwaar in botsing geraakt met Bolsonaro.

Bolsonaro pikte het niet dat de Franse diplomatie de bosbranden in het Amazonewoud tot prioriteit van de G7-top had gemaakt en zware druk had uitgeoefend op Brazilië om meer te doen om het Amazonegebied te beschermen. Volgens Macron had Bolsonaro ‘gelogen’ over zijn milieu- en klimaatengagementen. De Braziliaanse president verweet zijn Franse evenknie op zijn beurt dan weer ‘een kolonialistische mentaliteit’ te hebben.

Bolivië

In navolging van Bolsonaro is nu ook de linkse Boliviaanse president Evo Morales het doelwit geworden van kritiek van ecologisten. Zij houden zijn landbouwbeleid verantwoordelijk voor bosbranden die al een miljoen hectare bos hebben vernield in het oosten van het land.

Onder druk van lokale milieuorganisaties aanvaardde de linkse leider zondag uiteindelijk hulp van verschillende landen uit de regio en van Spanje. Die willen de ongecontroleerde branden helpen bestrijden die al weken woeden in de Boliviaanse Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld, dat zich uitstrekt tot Brazilië en Paraguay. Morales schortte ook tijdelijk de verkiezingscampagne op.

Eind oktober staan in Bolivia verkiezingen gepland en Morales wil dan een vierde mandaat binnenhalen, wat overigens niet onomstreden is. Volgens de officiële cijfers zijn er 950.000 hectare in vlammen opgegaan in het oosten van het land sinds mei. Maar de branden zouden sinds midden augustus fel opgeflakkerd zijn. Milieuorganisaties hebben forse kritiek op de zogenaamde ‘chaqueo’, waarbij bos in brand wordt gestoken om landbouw te bevorderen.

Ecologisten zijn tegen een wet uit 2016 die de toegelaten oppervlaktes voor ontbossing uitbreidt van 5 naar 20 hectare. Ook verzetten ze zich tegen een wet uit juli die gecontroleerde branden voor ontbossing toelaat. ‘Het feit alleen al om gecontroleerde branden toe te laten is een aanval op de rechten van Moeder Aarde en van burgers in het algemeen. Dit heeft impact op het ecosysteem en het milieu waarin we ons allen ontwikkelen’, zegt Unitas, een netwerk van sociale ngo’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content