Brazilië: minder gevallen van zika, maar risico met water voor Olympische Spelen

Copacabana © REUTERS

In Brazilië is het aantal zikabesmettingen minder dan twee maanden voor het begin van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro aanzienlijk gedaald. Uit studies blijkt echter wel dat er nog gezondheidsrisico’s zijn in Rio, waar in het water een gevaarlijke antibioticaresistente “superbacterie” werd aangetroffen.

Tussen februari en mei daalde het aantal besmettingen met het zikavirus met 87 procent, aldus minister van Volksgezondheid Ricardo Baros. Dat komt onder meer door het koelere weer en de massale bestrijding van de Aedes aegypti-mug, die het virus verspreidt. Het besmettingsrisico voor de atleten en de bezoekers van de Olympische Spelen zou dan ook minimaal zijn.

Een groep van 150 experts had in een open brief naar de Wereldgezondheidsorganisatie eind mei nog opgeroepen om de Olympische Spelen te verplaatsen of uit te stellen vanwege het zikavirus, dat ernstige hersenafwijkingen kan veroorzaken bij ongeboren baby’s. De WHO liet daarop weten dat ze het onnodig vindt om de Spelen te verplaatsen, maar heeft het noodgevallencomité van de Olympische Spelen wel gevraagd om tijdens een speciale vergadering een mogelijke aanbeveling op te stellen voor een verplaatsing van de Spelen. De risico’s worden vanwege “de huidige internationale bezorgdheid” onderzocht, aldus WHO-directeur Margaret Chan.

Waterprobleem

Het zikavirus blijkt ondertussen niet het enige risico voor de gezondheid te zijn, blijkt uit studies waarover het persagentschap Reuters bericht. Zo werd een zogenaamde “superbacterie” aangetroffen voor de kust van Rio de Janeiro. Al in 2014 raakte bekend dat die bacterie aanwezig was in het water van Guanabara Bay, waar in augustus zeil- en windsurfwedstrijden zullen worden gehouden.

Uit een recente studie blijkt bovendien dat ook voor het wereldberoemde strand van Copacabana, waar het openwaterzwemmen en de triatlon zullen plaatsvinden, dergelijke bacteriën leven. Bovendien wordt de bacterie in steeds meer waterstalen aangetroffen. Uit een andere studie blijkt dat de verspreiding van de bacterie onder meer gebeurt via het afvalwater van de ziekenhuizen en de huishoudens, dat in de rivieren wordt gedumpt. Volgens de organisatoren van de Spelen zijn de autoriteiten bevoegd voor de controle van het water. Bij de autoriteiten klinkt het dan weer dan ze de aanbevelingen voor het testen van water van de WHO gebruiken, en dat daarin de screening naar superbacteriën niet is opgenomen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content