De betogers trokken de straat op één dag voor een rechtbank in Porto Alegre zal beslissen of zijn gevangenisstraf van bijna tien jaar behouden blijft.

Luiz Inacio Lula da Silva werd veroordeeld omdat hij een penthouse aan het strand zou aanvaard hebben van een bouwbedrijf dat overheidscontracten nastreefde. Als de veroordeling bevestigd wordt, dan mag Lula zich niet verkiesbaar stellen bij de presidentsverkiezingen van 7 oktober. Hij geldt daarbij als de grote favoriet.

'We komen ervoor op dat Lula mag deelnemen aan de verkiezingen. Een verkiezing zonder Lula is bedrog', zei Luiz Antonio da Silva, een betoger van 59 jaar.

De gewezen president doet de gerechtelijke procedure tegen hem af als een politiek gemotiveerde 'farce'. In elk geval is het zo dat de zaak de Brazilianen sterk verdeelt. Lula's grote verdienste is dat hij tientallen miljoenen Brazilianen uit de armoede getrokken heeft gedurende zijn twee ambtstermijnen als president, van 2003 tot 2011.

De betogers trokken de straat op één dag voor een rechtbank in Porto Alegre zal beslissen of zijn gevangenisstraf van bijna tien jaar behouden blijft. Luiz Inacio Lula da Silva werd veroordeeld omdat hij een penthouse aan het strand zou aanvaard hebben van een bouwbedrijf dat overheidscontracten nastreefde. Als de veroordeling bevestigd wordt, dan mag Lula zich niet verkiesbaar stellen bij de presidentsverkiezingen van 7 oktober. Hij geldt daarbij als de grote favoriet. 'We komen ervoor op dat Lula mag deelnemen aan de verkiezingen. Een verkiezing zonder Lula is bedrog', zei Luiz Antonio da Silva, een betoger van 59 jaar. De gewezen president doet de gerechtelijke procedure tegen hem af als een politiek gemotiveerde 'farce'. In elk geval is het zo dat de zaak de Brazilianen sterk verdeelt. Lula's grote verdienste is dat hij tientallen miljoenen Brazilianen uit de armoede getrokken heeft gedurende zijn twee ambtstermijnen als president, van 2003 tot 2011.