Niet alleen Tunesië en Oekraïne hielden afgelopen zondag 26 oktober belangrijke verkiezingen, in Brazilië was het tijd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Daarbij werd Dilma Rousseff van de linkse Arbeiderspartij (PT) opnieuw verkozen. Ze won het met meer dan 51 procent in de spannende verkiezingsstrijd van haar rivaal van de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij Aecio Neves (PSDB), die net boven de 48 procent eindigde.

Noorden en zuiden verdeeld

Tijdens haar overwinningsspeech zei Rousseff dat ze 'een veel betere president wilde zijn dan dat ze tot nu toe geweest is', citeert de Britse omroep BBC. De vrouw kreeg het afgelopen jaar bakken kritiek te verwerken over corruptie, overdreven uitgaven tijdens de Wereldbeker Voetbal en slechte diensten.

De verkiezingen splitsten het grootste Latijns-Amerikaanse land bijna gelijk in twee volgens sociale klasse en geografie. Rousseff is al sinds 2010 aan de macht en is vooral populair bij arme Brazilianen in het noorden dankzij de welvaartsprogramma's van haar regering. Haar ondernemersvriendelijke rivaal Neves kon vele Brazilianen in de meer ontwikkelde en welvarende zuidelijke delen van het land overtuigen van het feit dat hij de economie - die het recent moeilijk kreeg - kon moderniseren en rationaliseren.

Hoewel zowel Neves als Rousseff economische groei en het bestrijden van armoede als prioriteiten stelden in hun campagnes, trachtte Rousseff de verdeeldheid in het land te lijmen door op te roepen tot 'vereniging voor de toekomst', waarbij ze zou streven naar politieke hervormingen.

Grote uitdagingen

'Deze president staat open voor dialoog. Dit is de prioriteit van mijn volgende mandaat', aldus Rousseff op de website van BBC. Haar herverkiezing breidt de invloed van de PT uit, die in 2002 aan de macht kwam met president Luiz Inacio Lula da Silva: de mentor en voorganger van Rousseff.

Maar de uitdagingen zijn groot. De internationale markt is bezorgd over de grote overheidsinmenging in de economie. Veel van de Brazilianen die de laatste jaren een beter leven hebben gekregen, willen meer: betere diensten inclusief betere gezondheidszorg en een daling in het criminaliteitsniveau van het land.

'Arme, zwarte president'

Dit was de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, aangezien niemand bij de eerste stembusgang een absolute meerderheid haalde.

De verkiezingsrace kreeg een tragische wending toen de belangrijkste oppositiekandidaat, Eduardo Campos, in een vliegtuigcrash om het leven kwam in augustus. Milieuactivist Marina Silva nam zijn plaats in en beloofde de eerste 'arme, zwarte' president van het land te worden.

Zover kwam het niet: Silva werd in de eerste ronde derde, na Roussef (41,5 procent) en Neves (33,5 procent).

Niet alleen Tunesië en Oekraïne hielden afgelopen zondag 26 oktober belangrijke verkiezingen, in Brazilië was het tijd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Daarbij werd Dilma Rousseff van de linkse Arbeiderspartij (PT) opnieuw verkozen. Ze won het met meer dan 51 procent in de spannende verkiezingsstrijd van haar rivaal van de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij Aecio Neves (PSDB), die net boven de 48 procent eindigde.Tijdens haar overwinningsspeech zei Rousseff dat ze 'een veel betere president wilde zijn dan dat ze tot nu toe geweest is', citeert de Britse omroep BBC. De vrouw kreeg het afgelopen jaar bakken kritiek te verwerken over corruptie, overdreven uitgaven tijdens de Wereldbeker Voetbal en slechte diensten.De verkiezingen splitsten het grootste Latijns-Amerikaanse land bijna gelijk in twee volgens sociale klasse en geografie. Rousseff is al sinds 2010 aan de macht en is vooral populair bij arme Brazilianen in het noorden dankzij de welvaartsprogramma's van haar regering. Haar ondernemersvriendelijke rivaal Neves kon vele Brazilianen in de meer ontwikkelde en welvarende zuidelijke delen van het land overtuigen van het feit dat hij de economie - die het recent moeilijk kreeg - kon moderniseren en rationaliseren.Hoewel zowel Neves als Rousseff economische groei en het bestrijden van armoede als prioriteiten stelden in hun campagnes, trachtte Rousseff de verdeeldheid in het land te lijmen door op te roepen tot 'vereniging voor de toekomst', waarbij ze zou streven naar politieke hervormingen.'Deze president staat open voor dialoog. Dit is de prioriteit van mijn volgende mandaat', aldus Rousseff op de website van BBC. Haar herverkiezing breidt de invloed van de PT uit, die in 2002 aan de macht kwam met president Luiz Inacio Lula da Silva: de mentor en voorganger van Rousseff.Maar de uitdagingen zijn groot. De internationale markt is bezorgd over de grote overheidsinmenging in de economie. Veel van de Brazilianen die de laatste jaren een beter leven hebben gekregen, willen meer: betere diensten inclusief betere gezondheidszorg en een daling in het criminaliteitsniveau van het land.Dit was de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, aangezien niemand bij de eerste stembusgang een absolute meerderheid haalde. De verkiezingsrace kreeg een tragische wending toen de belangrijkste oppositiekandidaat, Eduardo Campos, in een vliegtuigcrash om het leven kwam in augustus. Milieuactivist Marina Silva nam zijn plaats in en beloofde de eerste 'arme, zwarte' president van het land te worden.Zover kwam het niet: Silva werd in de eerste ronde derde, na Roussef (41,5 procent) en Neves (33,5 procent).