Dat heeft rechter Sergio Moro gemeld, die de aanklachten heeft aanvaard, die vorige week door het parket tegen Lula werden ingediend.

"Omdat er voldoende bewijzen zijn, aanvaard ik de inverdenkingstelling" van het parket tegen de ex-president voor corruptie en het witwassen van geld, aldus Moro in een persbericht. Naast Lula staan ook zijn vrouw en zes anderen, onder wie de voormalige baas van bouwbedrijf OAS en de directeur van het Lula Instituut, terecht in verband met de corruptie bij staatsoliebedrijf Petrobras. Aanklagers hebben Lula "opperbevelhebber" genoemd van het schandaal, waarbij meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken zijn die tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf.

'Een klucht, een vuurwerkspektakel'

Er lopen onderzoeken naar de betrokkenheid van vroegere werknemers van Petrobras, directeurs van privébedrijven en een zestigtal politici. Om zijn beslissing verder te motiveren verklaarde Moro nog dat Lula en anderen geprofiteerd hebben van renovaties aan een appartement aan het strand in Guaruja, die werden uitgevoerd door bouwbedrijf OAS, een van de bedrijven die betrokken zijn bij het schandaal. Volgens Moro zou OAS 1,15 miljoen dollar (3,7 miljoen real, ruim 1 miljoen euro) aan steekpenningen hebben betaald aan Moro om de contracten voor de renovaties binnen te halen. Lula wordt gelinkt aan drie luiken van het Petrobrasschandaal. Hij werd op 29 juli al in verdenking gesteld omdat hij het onderzoek naar het schandaal zou hebben willen verhinderen.

De linkse ex-president, die tussen 2003 en 2010 aan de macht was, bestrijdt de beschuldigingen. "Ik ben zeer droevig aangezien ik net gehoord heb dat Moro de aanklachten aan mijn adres heeft goedgekeurd, terwijl het gaat om een klucht, een enorme leugen, een groot vuurwerkspektakel", aldus de voormalige president tijdens een teleconferentie. Lula heeft de beschuldigingen van corruptie steeds ontkend, en spreekt van een politieke afrekening om te vermijden dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2018. Hij zegt het slachtoffer te zijn van een "complot door de elite", in het kader van de "parlementaire staatsgreep" tegen zijn opvolgster Dilma Rousseff, die op 1 september door de Senaat werd afgezet vanwege fraude met overheidsgelden.

(Belga/RR)

Dat heeft rechter Sergio Moro gemeld, die de aanklachten heeft aanvaard, die vorige week door het parket tegen Lula werden ingediend."Omdat er voldoende bewijzen zijn, aanvaard ik de inverdenkingstelling" van het parket tegen de ex-president voor corruptie en het witwassen van geld, aldus Moro in een persbericht. Naast Lula staan ook zijn vrouw en zes anderen, onder wie de voormalige baas van bouwbedrijf OAS en de directeur van het Lula Instituut, terecht in verband met de corruptie bij staatsoliebedrijf Petrobras. Aanklagers hebben Lula "opperbevelhebber" genoemd van het schandaal, waarbij meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken zijn die tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf. Er lopen onderzoeken naar de betrokkenheid van vroegere werknemers van Petrobras, directeurs van privébedrijven en een zestigtal politici. Om zijn beslissing verder te motiveren verklaarde Moro nog dat Lula en anderen geprofiteerd hebben van renovaties aan een appartement aan het strand in Guaruja, die werden uitgevoerd door bouwbedrijf OAS, een van de bedrijven die betrokken zijn bij het schandaal. Volgens Moro zou OAS 1,15 miljoen dollar (3,7 miljoen real, ruim 1 miljoen euro) aan steekpenningen hebben betaald aan Moro om de contracten voor de renovaties binnen te halen. Lula wordt gelinkt aan drie luiken van het Petrobrasschandaal. Hij werd op 29 juli al in verdenking gesteld omdat hij het onderzoek naar het schandaal zou hebben willen verhinderen. De linkse ex-president, die tussen 2003 en 2010 aan de macht was, bestrijdt de beschuldigingen. "Ik ben zeer droevig aangezien ik net gehoord heb dat Moro de aanklachten aan mijn adres heeft goedgekeurd, terwijl het gaat om een klucht, een enorme leugen, een groot vuurwerkspektakel", aldus de voormalige president tijdens een teleconferentie. Lula heeft de beschuldigingen van corruptie steeds ontkend, en spreekt van een politieke afrekening om te vermijden dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2018. Hij zegt het slachtoffer te zijn van een "complot door de elite", in het kader van de "parlementaire staatsgreep" tegen zijn opvolgster Dilma Rousseff, die op 1 september door de Senaat werd afgezet vanwege fraude met overheidsgelden. (Belga/RR)