Brazilië: '6 illegale goudzoekers gedood door Yanomami-indianen'

18/11/16 om 23:45 - Bijgewerkt om 23:44

Zes Braziliaanse mijnwerkers die illegaal goud ontgonnen op grondgebied van de Yanomami-indianen, werden met pijl en boog gedood in de noordelijke Braziliaanse deelstaat Roraima.

Brazilië: '6 illegale goudzoekers gedood door Yanomami-indianen'

Archiefbeeld van een Yanomami-dans, in het grensgebied tussen Brazilië en Venezuela © REUTERS

Dat heeft de Nationale Stichting voor de Indianen (FUNAI) meegedeeld.

"De doden werden ons meegedeeld door de Vereniging van de Yanomami-volkeren in Roraima, en een team van de FUNAI bereidt zich voor om ter plaatse te gaan", aldus een woordvoerder van FUNAI. Een woordvoerder van de politie van Boa Vista, de hoofdstad van Roraima, zei dat een politieteam de FUNAI waarschijnlijk op 20 november zal vergezellen.

Het conflict vond naar verluidt plaats op 1 november, maar de overlijdens werden pas begin deze week bevestigd. Tot dan werden de goudzoekers als vermist beschouwd.

12 procent van het grondgebied

"We kennen de reden achter het conflict niet, omdat de indianen van het dorp waar de doden vielen ons via de radio meldden dat ze niet wilden zeggen wat er gebeurd was als we niet ter plaatse kamen", zo legde Junior Hekuari uit, de voorzitter van de Vereniging van de Yanomami-volkeren in Roraima. Volgen Hekuari bevinden de lichamen van de goudzoekers zich in een afgelegen oerwoudgebied op zo'n 16 kilometer van het dorp Xereu II.

In Brazilië leven nog ongeveer 900.000 indianen van 305 verschillende etnieën, op een bevolking van 204 miljoen inwoners. Hun grondgebied is goed voor twaalf procent van de oppervlakte van Brazilië, en is vooral gelegen in het Amazonegebied. Grote delen ervan worden echter bezet door kolonisten.

(Belga/RR)

Onze partners