Om de afzettingsprocedure in gang te zetten was een simpele meerderheid nodig in de Senaat. Na een marathonzitting van 17 uur stemden uiteindelijk 59 senatoren voor de afzetting en 21 tegen. Ze bevestigen zo het advies van een bijzondere commissie in de Senaat van vorige week. Bij de finale stemming, die plaatsvindt na de Olympische Spelen, is een tweederdemeerderheid nodig om de presidente definitief af te zetten.

Rousseff is sinds 12 mei geschorst in afwachting van een vonnis rond de vermoedelijke fraude met overheidsgelden in 2014, toen ze opnieuw verkozen werd als president, en begin 2015.

Rousseff zelf ziet de afzettingsprocedure als een 'parlementaire staatsgreep' die in gang werd gezet door haar vicepresident Michel Temer, die sinds haar schorsing aan de macht is en die ze een verrader noemt. (Belga/KVDA)

Om de afzettingsprocedure in gang te zetten was een simpele meerderheid nodig in de Senaat. Na een marathonzitting van 17 uur stemden uiteindelijk 59 senatoren voor de afzetting en 21 tegen. Ze bevestigen zo het advies van een bijzondere commissie in de Senaat van vorige week. Bij de finale stemming, die plaatsvindt na de Olympische Spelen, is een tweederdemeerderheid nodig om de presidente definitief af te zetten. Rousseff is sinds 12 mei geschorst in afwachting van een vonnis rond de vermoedelijke fraude met overheidsgelden in 2014, toen ze opnieuw verkozen werd als president, en begin 2015. Rousseff zelf ziet de afzettingsprocedure als een 'parlementaire staatsgreep' die in gang werd gezet door haar vicepresident Michel Temer, die sinds haar schorsing aan de macht is en die ze een verrader noemt. (Belga/KVDA)