Er stemden 61 volksvertegenwoordigers voor de afzetting van president Dilma Rousseff en 20 tegen - er waren 54 stemmen op een totaal van 81 vereist.

Vicepresident Michel Temer, die al sinds mei president ad interim is, zal haar vervangen als president tot het einde van haar mandaat eind 2018.

De afzetting betekent bovendien dat de 68-jarige Rousseff gedurende acht jaar geen politiek ambt mag dragen. Haar advocaat noemde dat een 'politieke doodstraf'.

Corruptie

Aanleiding voor de 'impeachement' zijn de beschuldigingen dat Rousseff met de begroting gesjoemeld zou hebben om zo de groeiende tekorten in crisistijd weg te moffelen. Zelf wast ze haar handen in onschuld en spreekt ze over een coup die door haar tegenstanders op poten werd gezet, bedoeld om een einde te maken aan dertien jaar heerschappij van de Arbeiderspartij.

De hele saga loopt al een hele tijd, tegen een achtergrond van economisch onweer en corruptieschandalen. 'Dilma Buiten', klonk het op 13 maart al uit zowat 3 miljoen Braziliaanse kelen bij betogingen doorheen het land. Het hielp ook niet dat ze enkele dagen later haar voorganger Lula da Silva tot stafchef benoemde, waarop geluidsopnames uitlekten die erop wezen dat daarmee vooral gemikt werd op de bijhorende onschendbaarheid.

Enkele dagen later spatte Rousseffs meerderheid uiteen, waarop een overweldigende meerderheid van de parlementsleden de afzettingsprocedure in gang stemmen. Op 12 mei wordt Rousseff al tijdelijk de macht ontnomen.

Onpopulair

Haar opvolger Temer is een voormalige bondgenoot van Rousseff die als de instigator wordt beschouwd van de politieke moord op de socialistische presidente.

Hij zal alvast worden geconfronteerd met dezelfde problemen als zijn toekomstige voorgangster: slechts 14 procent van de Brazilianen staat achter hem, zijn partij is betrokken in een corruptieschandaal rond overheidsbedrijf Petrobras en de economie gaat erop achteruit waardoor hij verplicht zal zijn onpopulaire maatregelen te nemen om de begroting op koers te houden. (Belga/KVDA)

Er stemden 61 volksvertegenwoordigers voor de afzetting van president Dilma Rousseff en 20 tegen - er waren 54 stemmen op een totaal van 81 vereist. Vicepresident Michel Temer, die al sinds mei president ad interim is, zal haar vervangen als president tot het einde van haar mandaat eind 2018.De afzetting betekent bovendien dat de 68-jarige Rousseff gedurende acht jaar geen politiek ambt mag dragen. Haar advocaat noemde dat een 'politieke doodstraf'. Aanleiding voor de 'impeachement' zijn de beschuldigingen dat Rousseff met de begroting gesjoemeld zou hebben om zo de groeiende tekorten in crisistijd weg te moffelen. Zelf wast ze haar handen in onschuld en spreekt ze over een coup die door haar tegenstanders op poten werd gezet, bedoeld om een einde te maken aan dertien jaar heerschappij van de Arbeiderspartij. De hele saga loopt al een hele tijd, tegen een achtergrond van economisch onweer en corruptieschandalen. 'Dilma Buiten', klonk het op 13 maart al uit zowat 3 miljoen Braziliaanse kelen bij betogingen doorheen het land. Het hielp ook niet dat ze enkele dagen later haar voorganger Lula da Silva tot stafchef benoemde, waarop geluidsopnames uitlekten die erop wezen dat daarmee vooral gemikt werd op de bijhorende onschendbaarheid. Enkele dagen later spatte Rousseffs meerderheid uiteen, waarop een overweldigende meerderheid van de parlementsleden de afzettingsprocedure in gang stemmen. Op 12 mei wordt Rousseff al tijdelijk de macht ontnomen.Haar opvolger Temer is een voormalige bondgenoot van Rousseff die als de instigator wordt beschouwd van de politieke moord op de socialistische presidente. Hij zal alvast worden geconfronteerd met dezelfde problemen als zijn toekomstige voorgangster: slechts 14 procent van de Brazilianen staat achter hem, zijn partij is betrokken in een corruptieschandaal rond overheidsbedrijf Petrobras en de economie gaat erop achteruit waardoor hij verplicht zal zijn onpopulaire maatregelen te nemen om de begroting op koers te houden. (Belga/KVDA)