Braziliaanse hooggerechtshof geeft video vrij van fulminerende Bolsonaro en ministers

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, 22 mei 2020 © Reuters

Een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft vrijdag een video vrijgegeven van een vergadering tussen president Jair Bolsonaro en zijn ministers, waarin ze vloeken en beledigingen formuleren. De video kadert in een onderzoek naar de president.

Tijdens de vergadering klaagt Bolsonaro onder meer dat hij geen informatie krijgt van de federale politie. Op een ander moment zegt hij: ‘Ik wil niet wachten tot mijn familie gepakt wordt’ om van veiligheidschefs te veranderen in Rio de Janeiro. Maar ook over andere onderwerpen gaat de president in de video uit de bocht. Zo bevestigt hij bijvoorbeeld de bevolking ’te bewapenen’ om een ‘dictatuur’ te vermijden.

‘Het is makkelijk om een dictatuur op te leggen. Een eikel van een burgemeester neemt een vuil decreet en sluit de mensen thuis op. Als ze gewapend waren, zouden ze de straat opgaan’, zei hij in een verwijzing naar de gouverneurs van de meeste deelstaten die inperkingsmaatregelen namen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Brazilië overleden al meer dan 20.000 mensen aan de longziekte.

De minister van Onderwijs, Abraham Weintraub, haalt in de video dan weer uit naar het hooggerechtshof. ‘Als het van mij afhing, gooide ik al die klootzakken de gevangenis in, te beginnen met die van het hooggerechtshof.’

De minister van Milieu, Ricardo Salles, wil dan weer ‘van de gelegenheid gebruikmaken, nu de pers zich op het coronavirus richt, om hervormingen door te voeren en de regels rond de bescherming van het Amazonewoud te versoepelen.’

Partner Content