Braziliaanse betogers bestormen stadhuis

© Reuters

Tienduizenden Brazilianen zijn opnieuw de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering. Actievoerders probeerden het stadhuis van São Paulo te bestormen.

In de Braziliaanse stad Sao Paolo zijn opnieuw tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren. Al dagen wordt er in steden in het hele land gedemonstreerd voor betere voorzieningen en tegen onder meer slecht onderwijs, hoge belastingen, corruptie, dure sportevenementen en armoede.

Volgens de politie kwamen ongeveer 50.000 mensen in Sao Paolo, waar de betogingen vorige week begonnen, op straat. De manifestaties verliepen aanvankelijk vreedzaam, maar dreigden te escaleren toen betogers het stadhuis bereikten. Een groep actievoerders confronteerde de politie en probeerde het gebouw te bestormen. Ze werden tegengehouden door de andere betogers, die een menselijk keten vormden om de groep te stoppen.

Bij een manifestatie in Rio de Janeiro kwam het eerder tot rellen. Radicale betogers richtten zich tegen het deelstaatparlement, wierpen met stenen naar het gebouw en stichtten brand in de straten.

Voetbalevenementen slorpen veel geld op

De manifestanten protesteren onder meer tegen het voetbal. Momenteel vindt in Brazilië de Confederations Cup plaats en volgend jaar is Brazilië het gastland voor het WK Voetbal. De betogers vinden dat er te veel geld gaat naar de organisatie van die voetbalevenementen.

En zelfs het voetbal kan de dagelijkse beslommeringen van de Brazilianen niet verdringen.

Bij de openingswedstrijd in de Confederations Cup zaterdag onthaalden de toeschouwers de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff en FIFA-baas Sepp Blatter op langdurig boegeroep tijdens de openingsceremonie in hoofdstad Brasilia. Door de haperende economie raakt de populariteit van de Braziliaanse leidster steeds verder uitgehold, in de laatste maanden kantelde de publieke opinie steeds verder in haar nadeel.

Enkele Braziliaanse steden, waaronder Porto Alegre en Recife, kondigden aan dat ze de prijs voor het openbaar vervoer zullen verminderen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content