Braziliaans lagerhuis stemt door Bolsonaro bepleite kieshervorming weg

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zou op de hoogte geweest zijn van een corruptieregeling om vaccins in te slaan © Belga

In Brazilië heeft het Huis van Afgevaardigden een door de rechtse president Jair Bolsonaro bepleite hervorming van het kiesstelsel verworpen. In plaats van het vereiste minimum van 308 stemmen, kregen de bondgenoten van Bolsonaro slechts 229 stemmen. Zo’n 218 afgevaardigden stemden tegen en één afgevaardigde onthield zich, luidt het in een verklaring van het lagerhuis van het Nationaal Congres.

Een grondwetswijziging, die moest maken dat de elektronische stemmachines zouden worden aangevuld met gedrukte stembiljetten, is daardoor mislukt. Enkele uren voordien was een militair konvooi met tientallen voertuigen onder meer nog langs het presidentieel paleis en het congres gereden – wat door waarnemers werd geïnterpreteerd als een intimidatiepoging van de regering met het oog op de dreigende nederlaag bij de stemming.

Het kiesstelsel in Brazilië – met 210 miljoen inwoners het dichtst bevolkte land van Latijns-Amerika – verloopt volledig elektronisch. Sinds de presidentsverkiezingen van 2018 heeft Bolsonaro herhaaldelijk twijfel gezaaid over de betrouwbaarheid van het kiesstelsel. Net als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt ook hij zonder daarvoor bewijzen voor te leggen voor mogelijke manipulatie.

Partner Content