Brandweermannen roepen Europees parlement op tot actie na brand Grenfell Tower

06/09/17 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Bron: Belga

Aan het Europees parlement in Brussel zijn woensdagmiddag brandweermannen uit heel Europa bijeengekomen om er meer aandacht te vragen voor brandveiligheid. De Europese Unie moet bouwmaterialen beter testen, vinden ze. In juni kwamen in Londen nog meer dan 80 mensen om het leven bij een brand in de Grenfelltoren. De gevelbekleding van het gebouw zou er mee voor gezorgd hebben dat het vuur zich zo snel kon verspreiden.

Volgens Europees parlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) bestaan er wel Europese regels over de normen waaraan bouwmaterialen moeten voldoen, maar is er wel nood aan betere testprocedures.

'Net zoals de uitstoot van wagens binnenkort in een realistisch kader getest moet worden, moet dit ook voor de brandveiligheid van bouwmaterialen gebeuren. Dat betekent testen op grotere schaal en in omstandigheden waar de bouwmaterialen ook effectief gebruikt zullen worden', zegt ze.

Van Bossuyt, ook voorzitter van de commissie Interne markt en Consumentenbescherming, plaatste het thema voor de zomervakantie nog op de parlementaire agenda. Hoewel brandveiligheid vooral bij de lidstaten zit, kan ook de EU een bijdrage leveren, meent ze. Ze vraagt onder meer dat lidstaten die voorop lopen op vlak van brandveiligheid hun ervaring delen met de andere lidstaten in een soort overlegplatform. 'Ik pleit niet voor een harmonisering, maar ik ben er wel van overtuigd dat de verschillende lidstaten van elkaar kunnen leren', besluit Van Bossuyt.

Volgens de Europese koepel voor brandveiligheid Fire Safe Europe (FSEU) zijn er in Europa ongeveer 2 miljoen brandincidenten per jaar, die aan ongeveer 4.000 Europeanen het leven kosten. 70.000 anderen belanden in het ziekenhuis met brandwonden. De jaarlijkse kosten lopen op tot 126 miljard euro.

Onze partners