Bradley Manning niet schuldig aan helpen vijand

© Reuters

Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die geheime documenten aan Wikileaks doorspeelde, is niet schuldig bevonden aan het helpen van de vijand.

Bradley Manning maakte zich volgens de militaire rechtbank niet schuldig aan hulp aan de vijand toen hij geheime documenten lekte aan Wikileaks. Het helpen van de vijand gold als de zwaarste aanklacht, waarop de doodstraf stond.

Wel is de militair schuldig bevonden aan 19 andere aanklachten. Manning wordt er onder meer van beschuldigd 250.000 e-mails van diplomaten en 500.000 gevechtsrapporten over Afghanistan en Irak in 2009 en 2010 te hebben doorgespeeld aan klokkenluiderssite Wikileaks. Hij kan nog altijd voor 144 jaar cel veroordeeld worden.

In februari pleitte Manning al schuldig aan de diefstal van zowat 700.000 geheime documenten van de Amerikaanse regering, een van de minder zware aanklachten. Hij verzamelde die documenten toen hij als soldaat aan de slag was in Irak. Hij betwistte echter dat hij bewust de vijand geholpen heeft, of wist dat terroristische groeperingen zoals al-Qaida gebruik zouden maken van de documenten.

Wikileaks: ‘Uitspraak toont gevaarlijk extremisme van regering-Obama aan’

Het beraad over de strafmaat zou al op 31 augustus van start kunnen gaan. Tijdens die zittingen kunnen nog meer getuigen opgeroepen worden. De advocaten van de twee partijen moeten nog de strafmaat bespreken voor elk van de 17 veroordelingen, en of hij die straffen achtereenvolgens of gelijktijdig moet uitzitten. De straf wordt in augustus verwacht.

In een reactie op Twitter laat Wikileaks inmiddels weten dat de uitspraak het “gevaarlijke extremisme van de regering-Obama” aantoont. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content