Het olieplatform Deepwater Horizon van BP ontplofte voor de Amerikaanse kust van Amerika, in de Golf van Mexico. Daarbij kwamen elf arbeiders om. Nog weken lekten er miljoenen vaten olie in de Golf

Het totale bedrag van ruim 4,5 miljard dollar is inclusief 4 miljard dollar strafrechtelijke claims. BP betaalt nog eens 525 miljoen dollar aan de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Tientallen miljarden

BP betaalt het de 4,5 miljard euro over een periode van zes jaar. Het bedrag komt bovenop de tientallen miljarden die het concern aan schadevergoedingen kwijt is.

BP zei dat het schuld heeft bekend voor elf aanklachten wegens misdrijven, wangedrag en nalatigheid in verband met de dood van elf werknemers.

Miljoenen vaten

De reputatie van het bedrijf raakte zwaar beschadigd na de explosie op de Deepwater Horizon. De kustlijn van de Amerikaanse staten Louisiana, Alabama, Mississippi en een deel van Florida raakten ernstig vervuild. Toerisme, visserij en de ecologie van de Golf van Mexico kregen zware klappen.

De afgelopen twee jaar heeft BP voor meer dan 35 miljard dollar aan niet-kernactiviteiten afgestoten om de kosten van de tragedie te compenseren. (Elsevier/Arne Hankel/TV)

Het olieplatform Deepwater Horizon van BP ontplofte voor de Amerikaanse kust van Amerika, in de Golf van Mexico. Daarbij kwamen elf arbeiders om. Nog weken lekten er miljoenen vaten olie in de Golf Het totale bedrag van ruim 4,5 miljard dollar is inclusief 4 miljard dollar strafrechtelijke claims. BP betaalt nog eens 525 miljoen dollar aan de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Tientallen miljarden BP betaalt het de 4,5 miljard euro over een periode van zes jaar. Het bedrag komt bovenop de tientallen miljarden die het concern aan schadevergoedingen kwijt is. BP zei dat het schuld heeft bekend voor elf aanklachten wegens misdrijven, wangedrag en nalatigheid in verband met de dood van elf werknemers. Miljoenen vaten De reputatie van het bedrijf raakte zwaar beschadigd na de explosie op de Deepwater Horizon. De kustlijn van de Amerikaanse staten Louisiana, Alabama, Mississippi en een deel van Florida raakten ernstig vervuild. Toerisme, visserij en de ecologie van de Golf van Mexico kregen zware klappen. De afgelopen twee jaar heeft BP voor meer dan 35 miljard dollar aan niet-kernactiviteiten afgestoten om de kosten van de tragedie te compenseren. (Elsevier/Arne Hankel/TV)