Boze Netanyahu verwerpt bij voorbaat VN-steming over Jeruzalem

Benjamin Netanyahu © .

Israël heeft donderdag bij monde van premier Benjamin Netanyahu bij voorbaat de stemming binnen de Verenigde Naties over Jeruzalem verworpen. Die stemming vindt later donderdag plaats. Volgens Netanyahu is de VN een ‘huis van leugens’.

De Algemene Vergadering van de VN moet zich uitspreken over een resolutie die de erkenning door Washington van Jeruzalem als hoofdstad van Israël verwerpt. Die stemming heeft volgens de Israëlische premier geen belang: ‘Jeruzalem is onze hoofdstad, of de VN dat nu wil of niet’.

Netanyahu verzekerde dat behalve Washington nog ‘andere landen’ een verhuis van hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zullen maken. De Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, heeft de bondgenoten van de VS in nauwelijks verholen bewoordingen bedreigd met ‘maatregelen’ indien zij dwars (blijven) liggen.

De uitlating van Netanyahu komen op zich niet als een verrassing, ware het niet dat Israël wel kandidaat is voor een niet-permanente zetel in de VN-veiligheidsraad voor de periode van 2019-2020. Israëls concurrenten zijn Duitsland en België. Uiteindelijk worden er twee leden gekozen uit de drie kandidaten.

Duitsland lijkt, gezien haar economische en politieke macht, al zeker van een plaatsje binnen de Veiligheidsraad. Het land wil bovendien maar al te graag een permanent lid worden, maar dat zien de vijf andere landen niet zitten, daar ze hun relatieve macht zouden zien verkleinen.

Het lijkt er dus op dat er zich een tweestrijd zal afspelen tussen België en Israël. Vraag is of de hele crisis rond de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als officiële hoofdstad van Israël, de kandidatuur van Israël niet in het gevaar aan het brengen is. In dat geval wrijven Charles Michel, Didier Reynders en het diplomatenkorps zich alvast in de handen. De stemming vindt midden 2018 plaats.

Partner Content