De manifestanten hekelden met spandoeken en gescandeerde slogans de rol van Hillary en Bill Clinton in de Crime Bill uit 1994. Die misdaadwet leidde tot de massale opsluiting van zwarte mannen.

De wet is een vast punt van kritiek in bijeenkomst van Black Lives Matter, een organisatie die ontstond nadat vanaf midden 2014 een aantal jonge zwarten omkwamen bij politiegeweld.

'Clintons Crime Bill vernietigde onze gemeenschappen', aldus een spandoek. 'Zwarte jongeren zijn geen superroofdieren', stond op een ander doek te lezen. In een ander spandoek werd Hillary Clinton volgens CNN als moordenaar aangeduid. Wellicht dat laatste was een brug te ver voor Bill Clinton, tijdens wiens presidentschap de Crime Bill werd uitgevaardigd. Op dat moment, gaf hij aan, speelde Hillary daar geen rol in. Zij was bezig met de gezondheid voor kinderen. "Wie had door de voordelen van, denken jullie?"

Hillary had in 1996 wel sommige bendeleden "superroofdieren" genoemd, die men "in het gareel" moest krijgen. Hillary heeft recent spijt uitgedrukt over haar taalgebruik. Bill heeft vorig jaar aangegeven dat de wet negatieve gevolgen had, zoals de gehekelde massale opsluiting van zwarte jongemannen, ook en vooral van jongemannen die geen geweld hadden gepleegd.

'Het zit zo'

Maar in reactie op de Black Lives Matter-betogers nam president Clinton in Philadelphia de verdediging op van zijn wet en van de uitspraak over superroofdieren van zijn echtgenote.

"Ik weet niet hoe jullie de bendeleiders zouden omschrijven die 13-jarigen opfokten met crack en ze zo de straat opstuurden om andere Afrikaans-Amerikaanse kinderen te vermoorden", aldus Clinton terwijl hij een vinger zwaaide naar de betogers. "Misschien dachten jullie dat het goede burgers waren. Zij dacht van niet. Jullie verdedigen mensen die de levens nemen die er volgens jullie toe doen. Zeg de waarheid. Jullie verdedigen de mensen die jongeren ertoe aanzetten wapens op te nemen".

De wet, zei hij ook, was een compromis met slechte aspecten, maar onder meer zwarte leiders hadden hem gesmeekt om ze toch door te zetten, omdat jongeren afgeslacht werden.

En terwijl de manifestanten hem uitjouwden ging hij verder.

"Het zit zo. Ik hou van manifestanten. Maar degenen die je niet laten antwoorden zijn bang voor de waarheid. Door die wet hadden we het laagste misdaadcijfer in 25 jaar, het laagste aantal moorden in 33 jaar, en het laagste aantal doden door wapengeweld in 46 jaar".

"Van wie waren de levens die ertoe deden?", vroeg hij, verwijzend naar Black Lives Matter. "Wiens leven werden gered die ertoe deden?"

Of de reactie van Bill Clinton Hillary goed uitkomt, is de vraag. Zij is voor een groot deel afhankelijk van zwarte stemmen.

De manifestanten hekelden met spandoeken en gescandeerde slogans de rol van Hillary en Bill Clinton in de Crime Bill uit 1994. Die misdaadwet leidde tot de massale opsluiting van zwarte mannen.De wet is een vast punt van kritiek in bijeenkomst van Black Lives Matter, een organisatie die ontstond nadat vanaf midden 2014 een aantal jonge zwarten omkwamen bij politiegeweld.'Clintons Crime Bill vernietigde onze gemeenschappen', aldus een spandoek. 'Zwarte jongeren zijn geen superroofdieren', stond op een ander doek te lezen. In een ander spandoek werd Hillary Clinton volgens CNN als moordenaar aangeduid. Wellicht dat laatste was een brug te ver voor Bill Clinton, tijdens wiens presidentschap de Crime Bill werd uitgevaardigd. Op dat moment, gaf hij aan, speelde Hillary daar geen rol in. Zij was bezig met de gezondheid voor kinderen. "Wie had door de voordelen van, denken jullie?"Hillary had in 1996 wel sommige bendeleden "superroofdieren" genoemd, die men "in het gareel" moest krijgen. Hillary heeft recent spijt uitgedrukt over haar taalgebruik. Bill heeft vorig jaar aangegeven dat de wet negatieve gevolgen had, zoals de gehekelde massale opsluiting van zwarte jongemannen, ook en vooral van jongemannen die geen geweld hadden gepleegd.Maar in reactie op de Black Lives Matter-betogers nam president Clinton in Philadelphia de verdediging op van zijn wet en van de uitspraak over superroofdieren van zijn echtgenote."Ik weet niet hoe jullie de bendeleiders zouden omschrijven die 13-jarigen opfokten met crack en ze zo de straat opstuurden om andere Afrikaans-Amerikaanse kinderen te vermoorden", aldus Clinton terwijl hij een vinger zwaaide naar de betogers. "Misschien dachten jullie dat het goede burgers waren. Zij dacht van niet. Jullie verdedigen mensen die de levens nemen die er volgens jullie toe doen. Zeg de waarheid. Jullie verdedigen de mensen die jongeren ertoe aanzetten wapens op te nemen".De wet, zei hij ook, was een compromis met slechte aspecten, maar onder meer zwarte leiders hadden hem gesmeekt om ze toch door te zetten, omdat jongeren afgeslacht werden.En terwijl de manifestanten hem uitjouwden ging hij verder."Het zit zo. Ik hou van manifestanten. Maar degenen die je niet laten antwoorden zijn bang voor de waarheid. Door die wet hadden we het laagste misdaadcijfer in 25 jaar, het laagste aantal moorden in 33 jaar, en het laagste aantal doden door wapengeweld in 46 jaar"."Van wie waren de levens die ertoe deden?", vroeg hij, verwijzend naar Black Lives Matter. "Wiens leven werden gered die ertoe deden?"Of de reactie van Bill Clinton Hillary goed uitkomt, is de vraag. Zij is voor een groot deel afhankelijk van zwarte stemmen.