Dzhokhar Tsarnaev, de jongere verdachte, die de klopjacht eind vorige week overleefde en aan de beterhand is in een ziekenhuis in Boston, zou de politie verteld hebben dat Irak en Afghanistan als motivatie dienden voor hem en zijn broer Tamerlan, die het niet overleefde, melden Amerikaanse media.

Bij de dubbele bomaanslag vielen drie doden en meer dan 250 gewonden. De broers doodden later een politieagent op de campus van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), vlak buiten Boston. Voor de klopjacht die daarop volgde, donderdag en vrijdag, werd een groot deel van de drie miljoen inwoners tellende metropool compleet lamgelegd.

Bommen maken

De Tsarnaevs zouden niet gehandeld hebben in opdracht van buitenlandse terreurorganisaties. Ze raakten volgens anonieme bronnen op eigen houtje geradicaliseerd. Ze zouden bij de aanslag geen andere medeplichtigen gehad hebben. Hoe ze bommen moesten maken, zouden ze geleerd hebben van een Al-Qaeda-website.

De Oorlog in Irak eindigde overigens in december 2001. Die in Afghanistan loopt volgend jaar af.

Mysterieuze vriend

Volgens het persbureau AP raakte Tamerlan Tsarnaev, die gezien wordt als de dominante broer, in de jaren voor de aanslag in de ban van een nieuwe vriend. Die man, voorlopig allen bekend onder de naam 'Misha', is een bekeerde moslim. Hij zou het geweest zijn die Tamerlan een forse duw in de rug gaf bij zijn radicaliseringsproces.

Familieleden zeiden dat Tamerlan onder invloed van Misha ophield met boksen en zijn muziekstudies. Hij keerde zich tegen de oorlogen in Irak en Afghanistan en ging zich verdiepen in literatuur die stelt dat de CIA achter de aanslagen van 9/11 zat en de joden de wereld beheersen.

Niet geïdentificeerd

"Op de een of ander manier palmde hij zijn brein in", zei Ruslan Tsarni, de in de staat Maryland wonende oom van de broers, aan AP over Misha. Tsarni zei dat hij meerdere bezorgde gesprekken had gehad met de vader van de broers. AP meldt dat het Misha tot nog toen niet heeft kunnen identificeren.

Dzhokhar Tsarnaev, de jongere verdachte, die de klopjacht eind vorige week overleefde en aan de beterhand is in een ziekenhuis in Boston, zou de politie verteld hebben dat Irak en Afghanistan als motivatie dienden voor hem en zijn broer Tamerlan, die het niet overleefde, melden Amerikaanse media. Bij de dubbele bomaanslag vielen drie doden en meer dan 250 gewonden. De broers doodden later een politieagent op de campus van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), vlak buiten Boston. Voor de klopjacht die daarop volgde, donderdag en vrijdag, werd een groot deel van de drie miljoen inwoners tellende metropool compleet lamgelegd. Bommen maken De Tsarnaevs zouden niet gehandeld hebben in opdracht van buitenlandse terreurorganisaties. Ze raakten volgens anonieme bronnen op eigen houtje geradicaliseerd. Ze zouden bij de aanslag geen andere medeplichtigen gehad hebben. Hoe ze bommen moesten maken, zouden ze geleerd hebben van een Al-Qaeda-website. De Oorlog in Irak eindigde overigens in december 2001. Die in Afghanistan loopt volgend jaar af. Mysterieuze vriend Volgens het persbureau AP raakte Tamerlan Tsarnaev, die gezien wordt als de dominante broer, in de jaren voor de aanslag in de ban van een nieuwe vriend. Die man, voorlopig allen bekend onder de naam 'Misha', is een bekeerde moslim. Hij zou het geweest zijn die Tamerlan een forse duw in de rug gaf bij zijn radicaliseringsproces. Familieleden zeiden dat Tamerlan onder invloed van Misha ophield met boksen en zijn muziekstudies. Hij keerde zich tegen de oorlogen in Irak en Afghanistan en ging zich verdiepen in literatuur die stelt dat de CIA achter de aanslagen van 9/11 zat en de joden de wereld beheersen. Niet geïdentificeerd "Op de een of ander manier palmde hij zijn brein in", zei Ruslan Tsarni, de in de staat Maryland wonende oom van de broers, aan AP over Misha. Tsarni zei dat hij meerdere bezorgde gesprekken had gehad met de vader van de broers. AP meldt dat het Misha tot nog toen niet heeft kunnen identificeren.