President Dragan Covic kondigde eind vorige maand aan dat hij het EU-lidmaatschap zou aanvragen. Hij denkt dat zijn land al begin 2017 de status van kandidaat-lidstaat kan verkrijgen.

Mogherini hecht veel belang aan de aanvraag van het Balkanland. "Nog maar twintig jaar geleden werd in de Balkan een van de meest verschrikkelijke bladzijden van de Europese geschiedenis geschreven. Vandaag vieren we een nieuwe stap in de richting van een verenigd en vreedzaam continent."

Voor Bosnië een volwaardige EU-lidstaat kan worden, moet het met Brussel onderhandelingen over tientallen beleidsdomeinen tot een goed einde brengen. Die kunnen jaren in beslag nemen. "We moeten nu verder gaan op de ingeslagen weg en hard blijven werken", zegt Mogherini. Volgens haar heeft Sarajevo nog veel werk om zijn economische groei aan te zwengelen, voor meer sociale rechtvaardigheid te zorgen en de rechtstaat en het overheidsapparaat te versterken.

Als de aanvraag van Bosnië ontvankelijk wordt verklaard, wordt het de zesde kandidaat-lidstaat van de EU. Albanië, Montenegro, Servië, Macedonië en Turkije zitten reeds in de wachtkamer. In 2013 werd Kroatië als 28ste land in de club opgenomen. (Belga/NSK)

President Dragan Covic kondigde eind vorige maand aan dat hij het EU-lidmaatschap zou aanvragen. Hij denkt dat zijn land al begin 2017 de status van kandidaat-lidstaat kan verkrijgen. Mogherini hecht veel belang aan de aanvraag van het Balkanland. "Nog maar twintig jaar geleden werd in de Balkan een van de meest verschrikkelijke bladzijden van de Europese geschiedenis geschreven. Vandaag vieren we een nieuwe stap in de richting van een verenigd en vreedzaam continent."Voor Bosnië een volwaardige EU-lidstaat kan worden, moet het met Brussel onderhandelingen over tientallen beleidsdomeinen tot een goed einde brengen. Die kunnen jaren in beslag nemen. "We moeten nu verder gaan op de ingeslagen weg en hard blijven werken", zegt Mogherini. Volgens haar heeft Sarajevo nog veel werk om zijn economische groei aan te zwengelen, voor meer sociale rechtvaardigheid te zorgen en de rechtstaat en het overheidsapparaat te versterken.Als de aanvraag van Bosnië ontvankelijk wordt verklaard, wordt het de zesde kandidaat-lidstaat van de EU. Albanië, Montenegro, Servië, Macedonië en Turkije zitten reeds in de wachtkamer. In 2013 werd Kroatië als 28ste land in de club opgenomen. (Belga/NSK)