Bosbranden teisteren Rusland

© Reuters

Rusland strijdt na de zwaarste bos- en veenbranden vorige zomer opnieuw tegen grote branden in vele delen van het land.

Op één dag hebben de vlammen zich uitgebreid over een oppervlakte van 66.000 hectare. Dat deelde de rampendienst vrijdag in Moskou mee. Vooral Siberië, de Oeral en het Verre Oosten zijn zwaar getroffen.

Milieubeschermers waarschuwden dat Rusland wegens de passieve houding van de autoriteiten net zoals vorig jaar afstevent op een nationale catastrofe. “Alle prognoses wijzen erop dat de situatie met de bosbranden opnieuw zeer ernstig wordt. Bosbeheer is niet voorbereid op de brandbestrijding”, zei de bosexpert van de natuurbehoudsorganisatie WWF (World Wide Fund for Nature), Nikolaj Sjmatkov.

Volgens het nationale bosbedrijf proberen de regionale besturen de werkelijke omvang van de branden te verdoezelen. Slechts de helft van de branden werd gemeld. De overheid dreigt met straffen.

7.000 brandhaarden

In Rusland kwamen bij de bosbranden, die in 2010 ganse dorpen van de kaart veegden, minstens 60 mensen om. Een wekenlange recordhitte met rond de 40 graden Celsius en zonder regen maakte de brandbestrijding bijzonder moeilijk. De autoriteiten registreerden toen meer dan zevenduizend branden over heel het land. Tegen eind augustus was negenduizend vierkante kilometer in rook opgegaan. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content