Bosbranden in Canada ‘niet meer onder controle’

Een helikopter van de brandweer boven een buitenwijk van Fort McMurray © REUTERS

Zeven van de 49 bosbranden die momenteel de Canadese provincie Alberta teisteren, zijn niet meer onder controle, onder meer ten gevolge van hevige wind. Dat heeft de eerste minister van Alberta verklaard. 850 vierkante kilometer staat in brand, en na de stad Fort McMurray dreigen meer evacuaties.

Volgens Rachel Notley, premier van Alberta, is de brand aan Fort McMurray op dit moment het meest zorgwekkend. De gemeenschap is er zwaar getroffen. “Ik wil benadrukken dat de omstandigheden extreem blijven in de provincie en dat verschillende gemeenschappen momenteel het vuur bestrijden”, zei ze.

Notley sprak op een briefing over de situatie rond Fort McMurray in het noordoosten van de provincie, waar meer dan 80.000 mensen hun woning hebben moeten verlaten. Bij de bestrijding van het vuur zijn meer dan 1.110 brandweermannen, 145 helikopters, 138 stuks zwaar materiaal en 22 blusvliegtuigen ingezet.

850 vierkante kilometer bos staat nu in brand. In een dag is de getroffen zone verachtvoudigd. Het vuur wordt aangewakkerd door hevige noordelijke wind die tot 70 kilometer per uur haalt.

Luchtbrug

De noordelijke stad Fort McMurray is het centrum van de ‘oilfields’, het gebied waar olierijke zanden worden ontgonnen. Behalve dat ontgonnen gebied is de zone bebost.

Ongeveer 20.000 van de geëvacueerden van de stad zijn ondergebracht in verblijven van oliebedrijven, ten noorden van de stad. Ze zullen nu mogelijk met een luchtbrug worden ontzet.

De Canadese premier Trudeau kondigde aan dat alle schenkingen voor getroffenen door de overheid verdubbeld zullen worden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content