Klimatologen bestuderen momenteel gegevens van de bosbranden om de oorzaak ervan te bepalen. Zo willen ze weten in welke mate de klimaatverandering verantwoordelijk is. Ondertussen bekijken Australische onderzoekers, in een speciale editie van het tijdschrift Nature Climate Change, andere kenmerken van deze bosbranden. Volgens een van de studies, die tussen september 2019 en januari 2020 liep, zou ongeveer 5,8 miljoen hectare bossen zijn verbrand in de staten Nieuw-Zuid-Wales (New South Wales) en Victoria.

Dit is het meest verwoestende bosbrandseizoen dat ooit is geregistreerd. 'In het midden van de Australische lente 2019, beseften we dat een groot deel van de bossen in Oost-Australië in één keer platgebrand kon worden', zei Matthias Boer van de Universiteit van West-Sydney. 'Het was een schok toen we beseften dat dit seizoen helemaal afwijkend was in termen van percentage afgebrand bos op vasteland', aldus Boer aan het Franse persagentschap AFP. Bovendien onderschat de studie waarschijnlijk de cijfers, aangezien Tasmanië niet in de gegevens is opgenomen. Gemiddeld gaat elk jaar minder dan 2 procent van de Australische bossen op in bosbranden.

Klimatologen bestuderen momenteel gegevens van de bosbranden om de oorzaak ervan te bepalen. Zo willen ze weten in welke mate de klimaatverandering verantwoordelijk is. Ondertussen bekijken Australische onderzoekers, in een speciale editie van het tijdschrift Nature Climate Change, andere kenmerken van deze bosbranden. Volgens een van de studies, die tussen september 2019 en januari 2020 liep, zou ongeveer 5,8 miljoen hectare bossen zijn verbrand in de staten Nieuw-Zuid-Wales (New South Wales) en Victoria. Dit is het meest verwoestende bosbrandseizoen dat ooit is geregistreerd. 'In het midden van de Australische lente 2019, beseften we dat een groot deel van de bossen in Oost-Australië in één keer platgebrand kon worden', zei Matthias Boer van de Universiteit van West-Sydney. 'Het was een schok toen we beseften dat dit seizoen helemaal afwijkend was in termen van percentage afgebrand bos op vasteland', aldus Boer aan het Franse persagentschap AFP. Bovendien onderschat de studie waarschijnlijk de cijfers, aangezien Tasmanië niet in de gegevens is opgenomen. Gemiddeld gaat elk jaar minder dan 2 procent van de Australische bossen op in bosbranden.