Onder de gewonden bevinden zich ook brandweermannen. Dat blijkt zondagmiddag uit een nieuwe balans door de Portugese regering.

De regering van premier Antonio Costa heeft vanaf vandaag/zondag drie dagen van nationale rouw aangekondigd. Het gaat om de zwaarste bosbranden in tientallen jaren in Portugal. Aangezien de brand nog altijd niet onder controle is, heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen.

De brand brak zaterdagnamiddag om een nog onbekende reden uit in de buurt van Pedrógão Grande, 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon, en breidde zich snel uit.

Veel slachtoffers kwamen om toen hun auto ingesloten raakte door de vlammen. "Het is moeilijk te zeggen of ze voor de vlammen op de vlucht waren of werden verrast door het vuur", aldus staatssecretaris Jorge Gomes. Wat de vuurzee heeft veroorzaakt, is nog niet duidelijk.

De zware bosbrand in Portugal is mogelijk veroorzaakt door een blikseminslag. Dat zegt de Portugese politie zondagmiddag. "Alles wijst erop dat de brand op een natuurlijke manier veroorzaakt is en niet door mensen. We hebben zelfs de boom gevonden die getroffen werd door de bliksem", aldus politiechef José Almeida Rodrigues.

Verschillende dorpen worden door de vlammen bedreigd. De overheid spreekt van een bijzonder zorgwekkende situatie. De brandweer is massaal aanwezig om het vuur te bestrijden. De hevige winden bemoeilijken de bluswerkzaamheden, en de reddingsdiensten konden niet verhinderen dat het vuur oversloeg naar het dorp Figueiró dos Vinhos. Verschillende brandweerwagens gingen in de vlammen op, en verschillende gezinnen moesten hun woningen verlaten.

Enkele huizen ging al in de vlammen op, en op verschillende plaatsen viel de stroom uit. Volgens de burgemeester van Pedrógão Grande zijn sommige dorpen "volledig door de vlammen ingesloten", zei hij aan de krant Público. Het was zaterdag in Portugal erg warm, met temperaturen van meer dan 40 graden in verschillende regio's.

Europa biedt hulp aan

Europa heeft al hulp aangeboden. "De Europese Unie staat klaar om Portugal te helpen", zei Christos Stylianides, de Europese commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing. Frankrijk en Spanje sturen alvast blusvliegtuigen. De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa en premier Antonio Costa zijn ter plaatse geweest en hebben hun medeleven betuigd met de families en de slachtoffers.

Voorlopig geen indicaties van Belgische slachtoffers

Er zijn voorlopig geen indicaties dat er Belgische slachtoffers zouden zijn bij de zware bosbrand in Portugal. Dat verneemt Belga zondagmiddag van een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Brussel. "Wij volgen de situatie op de voet, samen met onze ambassade in Lissabon", luidt het.

De touroperators Thomas Cook en TUI zijn niet actief in de getroffen regio. Dat is zondagmiddag bij beide vernomen.

Onder de gewonden bevinden zich ook brandweermannen. Dat blijkt zondagmiddag uit een nieuwe balans door de Portugese regering. De regering van premier Antonio Costa heeft vanaf vandaag/zondag drie dagen van nationale rouw aangekondigd. Het gaat om de zwaarste bosbranden in tientallen jaren in Portugal. Aangezien de brand nog altijd niet onder controle is, heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen. De brand brak zaterdagnamiddag om een nog onbekende reden uit in de buurt van Pedrógão Grande, 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon, en breidde zich snel uit. Veel slachtoffers kwamen om toen hun auto ingesloten raakte door de vlammen. "Het is moeilijk te zeggen of ze voor de vlammen op de vlucht waren of werden verrast door het vuur", aldus staatssecretaris Jorge Gomes. Wat de vuurzee heeft veroorzaakt, is nog niet duidelijk. De zware bosbrand in Portugal is mogelijk veroorzaakt door een blikseminslag. Dat zegt de Portugese politie zondagmiddag. "Alles wijst erop dat de brand op een natuurlijke manier veroorzaakt is en niet door mensen. We hebben zelfs de boom gevonden die getroffen werd door de bliksem", aldus politiechef José Almeida Rodrigues.Verschillende dorpen worden door de vlammen bedreigd. De overheid spreekt van een bijzonder zorgwekkende situatie. De brandweer is massaal aanwezig om het vuur te bestrijden. De hevige winden bemoeilijken de bluswerkzaamheden, en de reddingsdiensten konden niet verhinderen dat het vuur oversloeg naar het dorp Figueiró dos Vinhos. Verschillende brandweerwagens gingen in de vlammen op, en verschillende gezinnen moesten hun woningen verlaten. Enkele huizen ging al in de vlammen op, en op verschillende plaatsen viel de stroom uit. Volgens de burgemeester van Pedrógão Grande zijn sommige dorpen "volledig door de vlammen ingesloten", zei hij aan de krant Público. Het was zaterdag in Portugal erg warm, met temperaturen van meer dan 40 graden in verschillende regio's. Europa heeft al hulp aangeboden. "De Europese Unie staat klaar om Portugal te helpen", zei Christos Stylianides, de Europese commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing. Frankrijk en Spanje sturen alvast blusvliegtuigen. De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa en premier Antonio Costa zijn ter plaatse geweest en hebben hun medeleven betuigd met de families en de slachtoffers. Er zijn voorlopig geen indicaties dat er Belgische slachtoffers zouden zijn bij de zware bosbrand in Portugal. Dat verneemt Belga zondagmiddag van een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Brussel. "Wij volgen de situatie op de voet, samen met onze ambassade in Lissabon", luidt het.De touroperators Thomas Cook en TUI zijn niet actief in de getroffen regio. Dat is zondagmiddag bij beide vernomen.