Bosbrand in Turkije bereikt kolencentrale

Omwonenden volgen hoe de vlammenzee zich verplaatst.

Een bosbrand in de Turkse provincie Mugla heeft, ondanks massale brandweerinzet, een elektriciteitscentrale bereikt.

De centrale is woensdagavond ontruimd maar de autoriteiten vrezen dat het vuur de voorraad kolen zal bereiken. Inwoners van een nabijgelegen plaats aan de Egeïsche Zee zijn uit voorzorg per boot geëvacueerd.

Eerder op de dag leek het er nog op dat de brandweer de natuurbrand rond de met kolen aangestoken elektriciteitscentrale onder controle kreeg, toen er vanuit de lucht zeewater op de vlammenzee werd gegooid en Turkse hulpverleners geulen rond het gebouw groeven om het vuur op afstand te houden. Toen het vuur opnieuw oplaaide, werd het leger ingezet om mensen te evacueren.

Op Turkse televisiebeelden is te zien hoe het vuur zich via hoogspanningskabels door het gebied verspreidde. De centrale zou nog aangesloten zijn geweest op het elektriciteitsnetwerk toen het vuur het gebouw bereikte. Tanks gevuld met waterstof, die normaal gebruikt worden om de centrale te koelen, waren uit voorzorg leeggehaald en gevuld met water. Alle explosieve chemicaliën zijn volgens de regionale autoriteiten verwijderd, maar de vrees bestaat dat het vuur de duizenden tonnen kolen die op het terrein liggen bereikt.

‘Enorme wind’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei in een televisie-interview dat de branden ‘de ergste zijn in de geschiedenis van het land’. Hij erkende dat de inspanningen van de brandweerlieden om de kolencentrale te redden faalden, vanwege de ‘enorme wind’ die de vlammen aanwakkerde.

De Turkse regering meldde woensdag dat de afgelopen tijd meer dan 180 branden zijn uitgebroken, waarvan de meeste ook weer zijn geblust. Er worden meer dan 5.000 manschappen ingezet om het vuur te bestrijden. De Turkse brandweer krijgt daarbij ook internationale hulp. Meerdere landen, waaronder Rusland, Kroatië en Spanje, hebben blusvliegtuigen gestuurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content