Boris Johnson vindt dat Libië 'enkel nog de lijken moet opruimen' om nieuw Dubai te worden

04/10/17 om 12:07 - Bijgewerkt om 12:06

Bron: Belga

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft met een tactloze - en volgens velen dwaze - opmerking over de burgerslachtoffers in Libië voor deining gezorgd.

Boris Johnson vindt dat Libië 'enkel nog de lijken moet opruimen' om nieuw Dubai te worden

Boris Johnson geeft zijn speech in Manchester, 3 oktober 2017. © Belga

Het vroegere IS-bastion Sirte kan een nieuw Dubai worden, zei Johnson gisteren op de partijdag van de Conservatieven in Manchester. 'Ze moeten enkel nog de lijken opruimen', voegde de minister er al lachend aan toe. Anders voldoet de stad met haar witte zandstranden en 'prachtige zee' aan alle voorwaarden om een toeristisch paradijs te worden. Er zijn Britse zakenlui die daarin willen investeren, zei Johnson voorts.

Na maandenlange strijd hadden Libische milities, die samenwerken met de door de Verenigde Naties (VN) gesteunde eenheidsregering in de hoofdstad Tripoli, Sirte afgelopen december uit handen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) bevrijd. Pas in augustus werden er de lijken van 25 mensen in verschillende delen van de stad gevonden.

Emily Thornberry, experte Buitenlandse Zaken van Labour, veroordeelde Johnsons commentaar als 'ongelooflijk bot, meedogenloos en wreed'. Voor hem zijn de oorlogsslachtoffers niets meer dan een ongemak voor Britse zakenmensen, voegde ze toe. Zijn woorden zijn volgens haar compleet ongepast voor een minister van Buitenlandse Zaken.

Tory-afgevaardigde Heidi Allen reageerde diep verontwaardigd op Twitter: '100% onaanvaardbaar, van eender wie, niet in het laatst van een minister van Buitenlandse Zaken. Boris moet ontslagen worden. Hij vertegenwoordigt mijn partij niet.' Het is de zoveelste onvoorzichtige - en volgens velen ronduit dwaze - opmerking waarmee Boris Johnson mensen tegen zich in het harnas jaagt.

Onze partners